Heinzin aikakausi on ohi
Kymmenen vuotta sitten olisin pitänyt täysin järjettömänä ajatusta siitä, että joku tekee itse ketsuppia. Heinzhan tekee sen paremmin.
No, entinen kämppikseni laittoi joskus vuosia sitten kattilallisen tomaatteja porisemaan. Satsi syötiin hyvällä halulla makaronilaatikon, ranskalaisten ja muiden opiskelijaruokien kanssa. Päätin tehdä toisen satsin, ja sekin oli menestys.
Kolmas sitten olikin jostain syystä vetistä ja mautonta, joten palasin Heinziin, kunnes huomasin, että ketsuppi oli hiljalleen kadonnut ruokavaliostani.
Nyt skarppasin. Torin parin euron kirsikkatomaattikilo oli vastustamaton. Kaivoin reseptin esiin ja tällä kertaa muistin myös hauduttaa huolella.
Kas näin se käy.
Kirsikkatomaattiketsuppi
Tarvitset
n. 700 g kirsikkatomaatteja
1 sipuli
1 pieni paprika
1,5 dl tummaa ruokosokeria
0,5 dl etikkaa
sekä
1-2 kynttä valkosipulia
1 tl suolaa
vajaa maustemitallinen kanelia
ripaukset neilikkaa, kaardemummaa, cayennepippuria, musapippuria ja valkopippuria.
Näin sen teet:
1. Paloittele tomaatit, viipaloi paprika ja hienonna sipuli.
2. Mittaa kattilaan sokeri ja etikka. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää tomaatit, paprika ja sipuli sekaan.
3. Kiehauta seos, hämmennä ja anna sen hitaasti kiehua reilun tunnin. Seos saa olla melko sakeaa.
4. Lisää sekaan valkosipuli, anna kiehua vielä viitisen minuuttia ennen kuin lisäät mausteet.
5. Soseuta seos sauvasekoittimella. Tölkitä kuumana.
Säilyy jääkaapissa ikuisuuden kunhan on säilöttynä puhtaisiin tölkkeihin. Lasitölkkejä voi kiehauttaa vedessä muutaman minuutin ajan. Muista heittää kiehuvaan veteen myös kannet.
Tämä resepti toimii erinomaisesti myös tavallisilla tomaateilla ja tavallisella sokerillakin – ruokosokeri antaa tosin omaperäisemmän maun.