Joulupöydän hopeakyljet

paniikkikeittiossa-700px-1367.jpg

Tunnustus: teen harvoin kalasta mitään. En yksinkertaisesti osaa enkä, täytyy myöntää, ole koskaan liiemmin innostunut kalankäsittelytaitoa opettelemaan. Mutta on ainakin yksi resepti, joka on riittävän helppo minullekin. Kimmoke tämän melkoisen perinteikkään kylmän kalan valmistamiseen tuli siitä, että se kertakaikkisen herkullista. Addiktoivaa suorastaan. Joulupöydästä jääneet silakat tulee nauttia seuraavana aamuna voileivän päällä.

Siispä tässä joulupöydän hopeakyljet sinappikastikkeessa. Silakoiden maustumiseen on hyvä varata vähintään vuorokausi, joten vielä ehtivät joulupöytään, jos pistää töpinäksi!

paniikkikeittiossa-700px-1348.jpgpaniikkikeittiossa-700px-1334.jpgSinappisilakka

Tarvitset:
500 g silakkafileitä

Liotusliemeen
3 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa

Kastikkeeseen:
1 dl sinappia
1 rkl etikkaa
1 dl rypsiöljyä
2-3 rkl sokeria
0,5 tl valkopippuria
2 kynttä valkosipulia
(1 dl tuoretta tilliä)

Valmistus:
1. Valmista liotusliemi ja laita silakkafileet likoamaan vähintään kolmen tunnin ajaksi.
2. Kun fileet ovat lionneet, poista nahka. Se tapahtuu parhaiten ottamalla fileen paksummasta päästä kiinni, taittamalla fileen puoliksi ja vetämällä lihan irti nahasta. Homma on aluksi hankalaa, mutta siihen harjaantuu pian.
3. Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen, sen voi tehdä jo valmiiksi noin litranvetoiseen purkkiin, johon kipata fileet kastikkeen päälle ja sekoittaa. Näistä silakoista unohtui tilli, mutta sitä voi halutessaan laittaa.
4. Anna marinoitua jääkaapissa vähintää vuorokauden ajan.

Vinkki: Sinappina käytän nostalgisessa keltaisessa putelissa olevaa Kotisinappia. Siinä on kipakkuus ja makeus balanssissa!

paniikkikeittiossa-700px-1364.jpg
 

Kommentit (2)
  1. Tätä voisi tosiaan tehdä vuoden ympäri, yleensä olen saanut aikaiseksi tehdä satsin uusien perunoiden kanssa ja sitten toisen jouluksi. Säilyvät kyllä viikkoja, elleivät kuukausiakin.

  2. Nam! Rakastan sinappisilliä ihan ympäri vuoden, muttei ole tullut mieleenkään, että sinappikaloja voisi tehdä itsekin, vaikka siitä silakasta. Ei ole varmaan uskallus riittänyt kokeilla… Kauankohan nämä säilyvät jääkaapissa? (Jos siis sinappisilakkarohmulta jotain säästyy…)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *