Mustaa ja valkoista

Pitääkö kukaan enää teemajuhlia?
No, me ainakin juhlimme viime viikonloppuna teemalla mustaa ja valkoista, Suomen talven (ja myönnettäköön, vähän myös uuden pöytäliinan) inspiroimina. Parin viikon ajan valmistelin ruokalistaa: mitä kaikkea mustaa ja valkoista syötävää on ja miten niitä saisi yhdisteltyä?

paniikkikeittiossa-700px-9689.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9706.jpg

Pastasalaattiin tuli mustekalanmusteella värjättyä pastaa – kiehuessaan se muuten tuoksui  ei-niin-kovin-herkulliselta, mutta toimi marinoituna lollo rosso -salaatin, mozzarellan ja kirsikkatomaattien (punaisia) kanssa oikein mukiinmenevästi. Salaattitiskillä meni kyllä sormi suuhun, sillä kovin mustaa tahi valkoista vihreää ei ole saaavilla. 

Toisena suolaisena eineenä tarjoiltiin saaristolaisleipää, josta yritin tehdä mustaa. Tummanruskeaa siitä tuli. Ohje seuraa myöhemmin.

paniikkikeittiossa-700px-9728.jpg

Makeiden leivonnaisten mustavalkeana kaksikkona edustivat valkosuklaajuustokakku ja lakritsi-sitruunaneliöt. Ensimmäisen ohje oli tuttu ja turvallinen, jälkimmäisen uusi, se joitakin viikkoja sitten Hesarin Ruokatorstaissa ollut. Nämäkin ohjeet ja niiden kanssa painiskelu seuraavat myöhemmin. Yleensä tarjoilen valkosuklaajuustokakun vadelmakastikkeen kanssa, mutta tällä kertaa vaihdoin sen värikoodin mukaiseen mustaherukkaan. 

paniikkikeittiossa-700px-9692.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9736.jpg

Naposteltavia oli melkeinpä hauskoin keksiä. Sipseistä valkoisimmat, Taffelin Raffelit päätyivät pöytään popkornien, kukkakaalilohkojen, mustien oliivien  ja erilaisten salmiakkikarkkien oheen. Dippihyllylläkin oli armollista asioida: valkosipulin lisäksi teemaan sopi myös pippuridippi. Juustoja olisi voinut haalia kokoon enemmänkin, mutta viime hetken brie-ostos jäi nyt ainoaksi. Kuivatut taatelit eivät ole ihan mustia, mutta menivät täydestä juuston rinnalla, kun tarpeeksi tummapintaisia viinirypäleitä ei hedelmätiskiltä löytynyt.

paniikkikeittiossa-700px-9700.jpg
Eikä juhlia ilman juomia: valkovenäläisten sijaan suosimme kuplivaa, mustaa Freixenetiä ja valkoista Anna de Codorníuta tietenkin. Ja alkumaljoina tarjoilimme mitäpä muutakaan kuin salmaria.

Reseptejä seuraa myöhemmin, mutta ah, teemajuhlat, mikä ihana syy kikkailulle ja kokkailulle!

Kommentit (1)
  1. Kiva teemajuhla 🙂 meillä järjestetään ystävien kesken 4 tähden illallisia, 2. kausi on menossa ja jokaiset iltamat ovat yleensä jollain erityisteemalla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *