Sulava saaristosunnuntai

Eräänä verkkaisena kesäsunnuntaina ajelimme kuvaajan kanssa tutustumaan saariston ihanuuksiin. Määränpäänämme oli Kustavin Kipinä. Paikkaa ei voi määritellä yhdellä sanalla, siellä luonnon helmassa kohtaavat moderni arkkitehtuuri, taide, luovuus – ja rakkaus ruokaan. Oli ihanaa päästä valmiiksi katettuun pöytää, kuunnella lintuja ja metsän huminaa.

paniikkikeittiossa-700px-5088.jpg
paniikkikeittiossa-700px-5147.jpg
paniikkikeittiossa-700px-5170.jpgTalon väki loihti päivälliseksi sametinpehmeää parsakeittoa, uusia perunoita ja lohta kaikenlaisine lisukkeineen sekä tuunattuja vintage-munkkeja jäätelöllä. Kipinässä ruuan tajun henki kiteytyikin jälkkäriin, joka improvisoitiin silmiemme alla eilisistä munkeista, jotka paistettiin pannulla karamellisoituneessa sokerissa ja voissa suussasulaviksi leivoksiksi.

paniikkikeittiossa-700px-5124.jpgpaniikkikeittiossa-700px-5133.jpg
paniikkikeittiossa-700px-5136.jpg
paniikkikeittiossa-700px-5189.jpg
paniikkikeittiossa-700px-5190.jpg

Seuraavaan kerran aion suunnatta Kustaviin, kun Kipinässä vietetään Pop up -ravintolaviikkoja, jolloin huippukokit kokkaavat siellä saaristolaisruokaa.

Koti Ruoka ja juoma

Naps vain!

paniikkikeittiossa-700px-4242.jpg

Parsa-aika on kestänyt jo tovin, mutta eilen sain tuliaiskäärönä ehdottomasti kauden parhaan parsapuntin. Tutulla pihalla kasvanut, huolella ja rakkaudella hoidettu parsa antaa vihdoin satoaan, ja voi miten hyviä nuo solakat pohjoisen kasvatit ovatkaan. Kotimaista parsaa ei muutoinkaan saa kuin sattumanvaraisista torikojuista tai tilamyyjiltä.

paniikkikeittiossa-700px-4244.jpg
paniikkikeittiossa-700px-4249_0.jpgNämä vastapoimitut kesäparsat eivät kaipaa edes kuorimista, sillä kuori on ohut eikä maistu puisevalta, niin kuin joskus parsan kuoret maistuvat. Parsamaakarit tietänevätkin, että vartta ei kannata leikata, vaan napsauttaa vain poikki siitä, mistä se luontevasti menee, sentti-pari varren päästä.

Eilen keitettiin puolet puntista ja syötiin hyvällä halulla voisulan ja suolan kera. Tänään parsaa syötiin päivälliseksi, joten sen rinnalle piti saada jotain sopivaa. Kokosin salaattipedin babypinaatista, jääsalaatista, paprikasta ja pikkutomaateista. Lisukkeeksi keitin pienen annoksen tuorepastaa, jonka pyörittelin sitruunavoissa. Ja sitten vähän paahdettuja pinjansiemeniä. Hyvää tuli!

paniikkikeittiossa-700px-4264.jpg

Niin ja, parsa katkaisi vihdoin vähän_liian_pitkäksi venyneen bloggaustauon. Tuli kevät, tuli Lilyn uudistus, tuli ihanteellinen ruokakuvausvalo, mutta sittenkin on piisannut kiirettä ja kisaväsymystä niin paljon, ettei yksikään ateria ole ehtinyt linssin alle ennen suihin päätymistä. Mutta onneksi on kesä ja torin vihanneslaarit lupaavasti täyttyvät – paluu blogosfääriin näyttää pakolliselta!

Koti Ruoka ja juoma DIY