Vaalea kaunotar

Nyt niitä mustavalkoisia ohjeita!juustokakku-9696.jpgValkosuklaa-juustokakun innoittajana toimi mikäs muukaan kuin Von Krahlin jääkülm juustukook. Olen tehnyt kakkua muutamaan otteeseen, ihan yhtä hyvää se ei ole kuin Von Krahlin versio, mutta melko suunmukaista kuitenkin. Innoittajakakku tarjoillaan jääkylmänä, ilmeisesti liki suoraan pakastimesta, ja olen itsekin usein pakastanut tämän kakun ja antanut sulaa kahvipöydässä. Kakun leikkaaminen onnistuu jäisenäkin kakkulapiolla, mutta pohja saattaa olla hiukan kova. Tuotekehittely siis vielä kesken – ehkä  pelkkä keksipohja ilman voita toimisi paremmin.

Lisukkeena toimii mikä tahansa marjakastike, joka valmistuu niinkin helposti kuin survaisemalla pussillisen marjoja tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, kirpeydestä riippuen voi lisätä hiukan sokeria. Mansikka tai vadelma ovat ehkä parhaita, mutta juhlissa testattu mustaherukkakin oli oikein hyvä.
juustokakku-x-9733.jpg

Valkosuklaa-juustokakku

Pohja
n. 200 grammaa digestive-keksejä 
n. 50 g sulatettua voita

Täyte
3 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2 munaa
1 dl sokeria
2 dl kermaa
 

1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
2. Murusta keksit tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai käsin esimerkiksi survaimen avulla. Lisää joukkoon sulatettu voi.
3. Painele keksimassa vuoan pohjalle.
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen pakkauksen ohjeen mukaan, ainakin 10 minuutiksi.
4. Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
5. Vaahdota kerma. Vaahdota toisessa kulhossa munat ja sokeri.
6. Lisää muna-sokerivaahtoon tuorejuustot sekä sulatettu valkosuklaa. Sulata lionneet liivatteet kuumassa vesitilkassa ja lisää seokseen.
7. Nostele vaahdotettu kerma vielä varovasti seokseen. Sekoita rauhallisesti tasaiseksi.
8. Kaada täyte vuokaan keksimurun päälle. Peitä vuoka kelmulla. Voit hyydyttää kakun pakastimessa tai jääkaapissa. Pakastimen jäljiltä kakku on valmis muutamassa tunnissa, jääkapissa hyytyminen kestää hiukan kauemmin.
juustokakku-9472.jpgjuustokakku-9462.jpgjuustokakku-9477.jpgTähän kakkuun käytin gluteenittomia digestivejä. Olivat muuten hyviä, mutta rakenteeltaan vähemmän murenevaisia kuin perinteiset, joten keksien murentamiseen kului yllättävän paljon aikaa. Lisäsin muruun hiukan rouhittua valkoista suklaata, jotta rakenne pysyisi paremmin koossa. Lisäksi kostutin pohjan maidolla, mitä en tavalliselle versiolle tee.

Koti Ruoka ja juoma DIY

Flunssankarkoitusantimet

Miten voi olla mahdollista, että taas nokka vuotaa? Jo ties miten monennen kerran tänä talvena. Päätin pistää orastavalle flunssalle kampoihin ja lapata elimistööni hiukan terästystä: valkosipulia ja inkivääriä.

soppaa-6.jpgsoppaa-7.jpg

Vanha kunnon linssikeitto toimii aina. Tähän versioon tulee reilusti inkivääriä ja maltillisemmin valkosipulia, sillä jälkimmäistä on jo currytahnassa.

Curryisa linssikeitto
neljälle

1,5 l vettä
3,5 dl punaisia linssejä
1 punainen paprika
1-2 sipulia
kaksi reilua ruokalusikallista currytahnaa
2 kynttä valkosipulia
n. 50 g:n pätkä tuoretta inkivääriä
mustapippuria maun mukaan
ripaus suolaa
1 prk kookosmaitoa
loraus öljyä
 

1. Hienonna sipulit ja kuullota öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää currytahna ja paahda sitä hetki, jotta maut irtoavat.
2. Huuhtele linssit. Kaada vesi kattilaan ja kun se kiehuu, nakkaa linssit mukaan.
3. Paloittele paprika ja lisää keittoon.
4. Kun keitto on ollut liedellä parikymmentä minuuttia, purista joukkoon valkosipulit ja raasta inkiväärit. Lisää kookosmaito. Anna hautua vielä ainakin kymmenen minuuttia, mieluummin vaikka puoli tuntia.

soppaa-10.jpgsoppaa-9.jpgsoppaa-4-700px.jpg

Keiton kylkeen oli pakko paistaa naan-leipää, jota en ole koskaan ennen kotiuunissa kokeillut. Hyvää tuli, resepti on melko yksinkertainen  vieläpä. Kuuman uunin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Naan-leipä
4 leipää

1 dl luonnonjogurttia
1 dl maitoa
10 g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
25 g voita sulatettuna
 

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen jogurtti-maitoseokseen. Lisää suola ja sokeri. Vaivaa joukkoon vehnäjauhot ja sulatettu voi. Jätä lämpimään kohoamaan ainakin tunniksi.
2. Leivo taikinasta neljä pientä tai kaksi isoa leipää. Leivät kohoavat hiukan uunissa, joten ne voi taputella pellille melko ohuiksi. Kannattaa jynssätä uuninpelti puhtaaksi ja paistaa leivät suoraan pellillä, sillä leivinpaperi ei kestä kuumaa uunia.
3. Paista 275-asteisen uunin keskitasossa 5-6 minuuttia. Ole tarkkana, etteivät pääse palamaan!
4. Peitä valmiit leivät heti leivinliinalla, jotteivät ne kovetu. Halutessasi voit vielä voidella pinnan voisulalla.

soppaa-8.jpgsoppaa-3-700.jpg
Jogurttikastikkeen virkaa toimitti cross kitchen -hengessä tsatsiki, muhevan valkosipulisena verisiona sekin.

Tsatsiki (ilman minttua)

2,5 dl turkkilaista jogurttia
puolikas kurkku
2 kynttä valkosipulia
mustapippuria
suolaa
0,5 tl sitruunamehua
loraus oliiviöljyä

1. Raasta kurkku ja purista raasteesta vesi pois, vaikkapa nyrkissä.
2. Sekoita kurkku jogurttiin. Purista joukkoon valkosipulinkynnet, rouhauta mustapippuria sekä maun mukaan suolaa ja tilkka sitruunamehua. Viimeistele oliiviöljyllä. Sekoita. Kourallinen tuoretta hienonnettua minttua kuuluu tähän reseptiin, mutta sitä ei nyt ollut saatavilla.

Vinkki! Kurkkumehu kannattaa toki juoda, kovin terveellistä on se.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys DIY