Etelän ruokataivas

Loma tuli ja meni. Haaveet matkasta jonnekin lämpimään kariutuivat aikatauluongelmiin, joten löysin itseni hemmottelulomalta Tallinnasta. Niin keski-ikäistä! Niin rentouttavaa!

laurihannus-2013-full-3229.pngJa mikäs siinä. Tallinna on ruokataivas. Nähtävyydet on koluttu jo aikapäiviä sitten, joten oli aikaa keskittyä lepäämiseen ja syömiseen. Sen tarpeessa olinkin. Ensimmäiseksi illaksi olimme varanneet pöydän Von Krahli Aed -ravintolasta, joka on yleensä niin täyteen buukattu, ettei pöytää ovellanorkoilijoille löydy. Helmikuisena tiistai-iltana oli kuitenkin ihanan väljää. Koto-Suomessa ei olisi ikinä varaa vetää kolmen ruokalajin illallista, mutta Tallinnan parhauksiin kuuluukin juuri erittäin kohtuullinen hinta-laatu-suhde.

Keskiviikkona lounastimme kreisissä sushibaarissa. Sushi Catin tiskin takana pyöri non-stoppina japanilaista koulutyttötanssikilpailua ja animea, tarjoilijat olivat pukeutuneet animekissa-asuihin ja sisutus noudatti samaa linjaa. Misokeitto oli ehkä parasta nauttimaani, sushi oli tavanomaisempaa, mutta sitä oli riittävästi.

lataus.pngpk-c-laurihannus-2013-3128.jpg

Illalla venähtäneiden päiväunien jälkeen rämmimme Kalamajan kaupunginosaan, joka muistutti hiukan autiokaupunkia sateen piiskaamine taloineen ja liukkaine katuineen. Tähtäimessä oli F-hoone, vanhaan teollisuusrakennukseen kunnostettu kahvila-baari, mutta keittiö oli jo puoli yhdeksältä mennyt kiinni. Onneksi muistin syyskuiselta reissulta kahvila Boheemin, joka odotti nurkan takana jumalaisine keittoineen ja crepseineen.
keitto.jpgTorstaina ehdimme vielä ennen lähtöä tsekata korealaisen ravintolan Gotsun. En ole ikinä syönyt korealaista, mutta oletin sen olevan jotakin kiinalaisen ja japanilaisen väliltä. Ja niin se olikin, maukasta ja mausteista – jopa niin mausteista, että seuralaiseni pyyhki otsaltaan hikeä medium-tulista annosta nautiskellessaan. Minullakin oli tekemistä miedosti maustetun mausteisen dumbling-keittoni kanssa. Ja mikä parasta, päädyimme istumaan lattiapaikoille ravintolan perälle – heitimme talvikengät nurkkaan ja nautimme hartaasta villasukkatunnelmasta.pk-c-laurihannus-2013-3250.jpgpk-c-laurihannus-2013-3243.jpgpk-c-laurihannus-2013-3244.jpgpk-c-laurihannus-2013-3239.jpgKaikki kolutut ravintolat olivat kävelymatkan päässä keskustasta, Von Krahli vieläpä ihan vanhan kaupungin ytimessä. Sinne päädyimme vielä toiseenkin kertaan, korealaisen jälkeen jälkkärille, sillä Tallinnassa ei yksinkertaisesti voi käydä syömättä jääkylmää juustokakkua.pk-c-laurihannus-2013-3256.jpgMatkan paras anti oli – taas kerran – innostus ruokaan. Viime aikoina on ihan liian usein tuntunut, ettei ruuanlaitto inspiroi tippakaan. Kaikkien sinappivaahtojen, piparjuurikastikkeiden ja bibimbapien jälkeen on kuitenkin taas täynnä ruokaintoa.

Niin ja, sesongin ulkopuolella Tallinnassa on suorastaan miellyttävää matkailla. Kesällä siellä törmää niin hävettävän huonostikäyttäytyviin maamiehiin, että itsellekin tulee paha mieli. Nyt joka paikassa oli väljää, sai kovin ystävällistä palvelua ja välttyi pahimmilta ördäporukoilta.laurihannus-2013-full-3132.png

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Matkat

Mustaa ja valkoista

Pitääkö kukaan enää teemajuhlia?
No, me ainakin juhlimme viime viikonloppuna teemalla mustaa ja valkoista, Suomen talven (ja myönnettäköön, vähän myös uuden pöytäliinan) inspiroimina. Parin viikon ajan valmistelin ruokalistaa: mitä kaikkea mustaa ja valkoista syötävää on ja miten niitä saisi yhdisteltyä?

paniikkikeittiossa-700px-9689.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9706.jpg

Pastasalaattiin tuli mustekalanmusteella värjättyä pastaa – kiehuessaan se muuten tuoksui  ei-niin-kovin-herkulliselta, mutta toimi marinoituna lollo rosso -salaatin, mozzarellan ja kirsikkatomaattien (punaisia) kanssa oikein mukiinmenevästi. Salaattitiskillä meni kyllä sormi suuhun, sillä kovin mustaa tahi valkoista vihreää ei ole saaavilla. 

Toisena suolaisena eineenä tarjoiltiin saaristolaisleipää, josta yritin tehdä mustaa. Tummanruskeaa siitä tuli. Ohje seuraa myöhemmin.

paniikkikeittiossa-700px-9728.jpg

Makeiden leivonnaisten mustavalkeana kaksikkona edustivat valkosuklaajuustokakku ja lakritsi-sitruunaneliöt. Ensimmäisen ohje oli tuttu ja turvallinen, jälkimmäisen uusi, se joitakin viikkoja sitten Hesarin Ruokatorstaissa ollut. Nämäkin ohjeet ja niiden kanssa painiskelu seuraavat myöhemmin. Yleensä tarjoilen valkosuklaajuustokakun vadelmakastikkeen kanssa, mutta tällä kertaa vaihdoin sen värikoodin mukaiseen mustaherukkaan. 

paniikkikeittiossa-700px-9692.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9736.jpg

Naposteltavia oli melkeinpä hauskoin keksiä. Sipseistä valkoisimmat, Taffelin Raffelit päätyivät pöytään popkornien, kukkakaalilohkojen, mustien oliivien  ja erilaisten salmiakkikarkkien oheen. Dippihyllylläkin oli armollista asioida: valkosipulin lisäksi teemaan sopi myös pippuridippi. Juustoja olisi voinut haalia kokoon enemmänkin, mutta viime hetken brie-ostos jäi nyt ainoaksi. Kuivatut taatelit eivät ole ihan mustia, mutta menivät täydestä juuston rinnalla, kun tarpeeksi tummapintaisia viinirypäleitä ei hedelmätiskiltä löytynyt.

paniikkikeittiossa-700px-9700.jpg
Eikä juhlia ilman juomia: valkovenäläisten sijaan suosimme kuplivaa, mustaa Freixenetiä ja valkoista Anna de Codorníuta tietenkin. Ja alkumaljoina tarjoilimme mitäpä muutakaan kuin salmaria.

Reseptejä seuraa myöhemmin, mutta ah, teemajuhlat, mikä ihana syy kikkailulle ja kokkailulle!

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY