Graavia, halleluja!

paniikkikeittiossa-700px-9358.jpg

Kalanlaittajana olen täysin noviisi ja lupasinkin taannoin itselleni, että opettelen graavaamaan kalaa. No, eipä se ollut opettelemieni asioiden vaikeimmasta päästä. Hain kalatiskiltä puolen kilon ruodottoman lohifileen, sokeroin, suolasin, pippuroin ja muovitin, annoin graavautua yön yli ja kas, minulla oli mitä parahinta graavikalaa edessäni!

Miksi ihmeessä en ole tehnyt tätä aiemmin? Kysynpä vaan.

paniikkikeittiossa-700px-9355.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9363.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9504.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9518.jpg

Pikaopiskelin graavauksen salat netistä, tietenkin. Oheinen Valion video oli hyvin tyhjentävä esitys. Tärkeimmässä osassa graavauksessa ovat sokeri ja suola, pippuri ja tilli – halutessasi jokin muukin mauste, vain tuo lisämakua valmiiseen graavikalaan. Sokerin tarkoituksena on pitää kala pehmeänä, suola taas takaa säilyvyyden. Mitä tönkkösuolatumpi kala, sitä kauemmin sen pitäisi säilyä.

Näin se käy:

Graavilohi
500 g tuoretta lohifilettä
1 rkl sokeria
1 rkl karkeaa merisuolaa
pippuria maun mukaan

Ja sitten katso tämä video, se melkein tekee työn puolestasi:

https://youtube.com/watch?v=BPBlCm4uxL0%3Ffeature%3Dplayer_detailpage

 

Ensi kerralla aion kokeilla jääkellarin graavausta. Ja joskus myös sitä pakastustapaa, jota isäni käyttää.

 

Ps. Graavauksen oheistuotteena syntyi tietenkni pikanigirit, tämän parempaan ei torstai-iltana pystynyt!
paniikkikeittiossa-700px-9375.jpg

Koti Ruoka ja juoma DIY

Bliniaika, paras aika

”Onkohan kolme purkkia varmasti tarpeeksi?” pohdin ääneen smetanahyllyllä ja nakkasin koriin vielä yhden ylimääräisen purkin. Enkä yhtään liioitellut, yhdeksän hengen blinikemuissa smetanaa kuluu VÄHINTÄÄN neljä purkkia. Puoli kiloa suolakurkkujakin oli liian niukasti mitoitettu. Mutta blinejä riitti!

pk-c-laurihannus-2013-9237.jpg

Ystäväni oli juuri muuttanut uuteen asumukseensa, ja blinien käristely oli vallan mainio tapa lämmittää koti. Blinit täytteineen ovat ilahduttavan sopiva menu seurueelle, jossa on keliaakikkoja ja kasvissyöjiä: tattarijauhot kun sopivat kaikille ja kaviaaria saa Cavi-Art-versiona, joka on täysin kasvipohjaista merileväkaviaaria. pk-c-laurihannus-2013-9147.jpgpk-c-laurihannus-2013-9165.jpgpk-c-laurihannus-2013-9171.jpgpk-c-laurihannus-2013-9179.jpg

Cavi-Artin ja smetanan lisäksi täytteinä oli punasipulia ja hunajaa. Makukartta hämmensi ja ihastutti myös joukkomme bliniensikertalaiset: miksi ihmeessä näitä herkkuja syödään vain bliniaikaan?
pk-c-laurihannus-2013-9172.jpgpk-c-laurihannus-2013-9195.jpgpk-c-laurihannus-2013-9175.jpgJälkiruuaksi ihana emäntämme kipaisi lähikaupasta täysin överin herkkukombon: suklaata, suklaa-nougatjäätelöä ja kermavaahtoa.pk-c-laurihannus-2013-9251.jpg

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Mieli