Idän ja lännen pullaa

Laskiaissunnuntai, tai ehkä pikemminkin laiskiaissunnuntai. Mitä tein, laskinko? No en! Mutta pullat toki leivoin. Vaan saapuipa pullapöytään haastaja Taiwanin saarelta. Pullat kieltäytyivät kohoamasta kuultuaan idän ihmeistä, joten pieniksi jäivät nämä kaverit.

pk-c-pullatreunuksin.jpg

Testiryhmä asettui pöytään, siemaisi suuhunsa englantilaista teetä, ja sitten aloitettiin suuri kansainvälinen leivostaisto. Taiwanilaisen pötkylän pinta oli rapea, taikina oli hienonhienoa ja murenevaa – kuulopuheen mukaan Japanista lennätetyistä jauhoista leivottua. Taikinakäärön sisällä on hyvin, hyvin makea ananaksinen sydän. Tyydyin pariin lusikalliseen, kun toinen testimaistaja pisteli suuhunsa loput hyvällä halulla.

pk-c-laurihannus-2013-7949.jpg

pk-c-laurihannus-2013-7954.jpg

Sitten pullan kimppuun. Leipuria suuresti harmitti, että taikina ei kohonnut odotetulla tavalla. Syynä lienee ollut huono hiiva, mikäs muukaan. Tuorehiiva kun oli jääkaapissa käppäröitynyt käyttökelvottomaksi, oli pakko kaivaa kuivahiivaa kaapista – ja sitäkin oli liian vähän. Kikkailu ei tuottanut toivottua tulosta, ja taikina kohosi surkeasti.

Kuinkas sitten kävikään? Raadin mielipiteet jakautuivat, tai no, pullahan nyt oli molempien testimaistajien mielestä hyvää, ja vain toinen peukutti Aasian ananasta, josta lisää tietoa löytyy vaikkapa täältä. On kuulkaas hieman laajemmat markkinat sillä kuin laskiaispullalla. Pullan ohje on vanha tuttu – puustivaiheen toki voi laskiaispullien kohdalla jättää väliin.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Juuri parahiksi

Toisto on tehokeino myös keittiössä. Punajuuren ja vuohenjuuston mätsäävyyttä kannattaa kokeilla eri muodoissa. Kun turha kikkailu ei kiinnostaa, on yksinkertaisten perusreseptien vuoro. Ja nyt ilosanoma: tämän reseptin punajuuria ei tarvitse edes kuoria!

paniikkikeittiossa-700px-4706.jpg

Uunipunajuuret

n. 1 kg punajuuria
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl rypsiöljyä
2 kynttä valkosipulia
1 tl hunajaa
1 tl paprikajauhetta
Touch of Sea -maustesekoitusta*
(chiliä oman maun mukaan, jos kaipaa tulisuutta)
suolaa
mustapippuria

1. Pese punajuuret huolellisesti juuresharjalla. Poista kannat ja suikaloi suurin piirtein ranskanperunoiden paksuisiksi suikaleiksi.
2. Valmista mausteöljy sekoittamalla vaikkapa lasissa öljy ja mausteet.
3. Laita punajuuriviipaleet kattilaan. Lisää mausteöljy, laita kansi kattilan päälle ja ravista voimakkaasti.
4. Kaada maustetut punajuuret leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
5. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes ovat kypsiä. Mitä ohuemmat suikaleet, sitä nopeammin nvalmistuvat.

Touch of Sea -maustesekoitus juurtui keittöön Touch-maustemyllyn kylkiäisenä. Hackmannin sivuilla maustesekoitusta luonnehditaan näin: ”Touch of Sea tuo pöytään meren suolaisen tuulahduksen. Uuden sadon rosépippuri, sahrami, tillinsiemen ja fenkoli tuovat raikkautta kala- ja äyriäisruokiin.” Kalan lisäksi sopii ehdottomasti myös uunijuureksiin! Niin ja tämän voi toki korvata myös jollain muulla mausteella.

paniikkikeittiossa-700px-4691.jpg

Maailman helpoin vuohenjuustokastike

100 g vuohenjuustoa
100 g kermaviiliä

1. Paloittele vuohenjuusto noin puolen sentin kuutioiksi.
2. Sekoita kuutiot haarukalla kermaviiliin. Mitä pehmeämpää juusto on, sitä paremmin se sekoittuu.

 

Lisukkeena myöskin maailman helpoimmalla reseptillä valmistettuja herkkusieniä: niihin tarvitset vain oliiviöljyä, mustapippuria, suolaa ja paistinpannua.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY