Ihana kamala borsch

Borssikeitto, mikä hirveä kirosana. Näin ajattelin vielä viime viikolla. En ollut koskaan saanut hyvää borschia – johtuen ehkä siitä, että olen visusti vältellyt kyseistä einestä.

paniikkikeittiossa-700px-9075.jpg

Sitten tajusin: rakastan punajuurta, rakastan smetanaa. Maailmassa on virhe, jos borsch ei ole hyvää. Näin ollen päätin valmistaa hyvää borssikeittoa. Universumi suosi ja keitto onnistui yli odotusten, ja nyt myhäilen borsch-taivaassa.

Kuuma keitto on muutoinkin parasta talviruokaa. Suomalaiset juurekset ovat aivan mahtavia ja niitä pitäisi ehdottomasti käyttää enemmän.

paniikkikeittiossa-700px-9097.jpg

Borsch-keitto

Ainekset:
1 kg punajuuria
3 isoa porkkanaa
1 palsternakka
3 salottisipulia
400 g punakaalia
öljyä
1 l  vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
1 omena
2 valkosipulinkynttä
1 rkl etikkaa
1-2 tl sokeria
1 iso purkki (140 g) tomaattipyrettä
mustapippuria
suolaa
rakuunaa

Valmistus:
1. Kuori ja suikaloi punajuuri, porkkana, palsternakka ja kaali. Kuutioi sipuli.
2. Kuumenna öljy suuren kattilan (vähintään 5 l) pohjalla. Heitä kasvikset kuumaan öljyyn ja sekoittele. Anna kasvisten hautua kannen alla miedolla lämmöllä omassa nesteessään puolisen tuntia.
3. Lisää keittoon vesi ja kasvisliemikuutio. Raasta sekaan omena ja purista valkosipulinkynnet. Anna kiehahtaa ja lisää tomaattipyree.
4. Mausta etikalla, sokerilla, mustapippurilla, suolalla ja rakuunalla. Anna hautua vielä hetki kannen alla.
 

Tarjoile smetanan kera.

Koti Ruoka ja juoma DIY

Valokuvaajan erikoinen

Kesällä ostin purkillisen tahinia, koska halusin hummusta. Tahini on jäänyt jääkaappiin, mutta hummus on kyllä maistunut läpi syksyn – tosin ei sillä minun reseptilläni valmistettu.paniikkikeittiossa-700px-8959.jpg

Eräänä iltapäivänä tulin kotiin, ja minua odotti erilainen hummus. Väriltään miltei oranssia tahnaa levitettiin paksu kerros hapankorpun päälle. Rouskis ja namskis! Addiktio oli valmis.

Tämä hummus on yksinkertainen, terveellinen ja konstailematon. Sen tekeminen on helppoa, mutta jostain syystä vasta nyt tein sitä itse ensimmäisen kerran. Tällä kertaa hapankorpun lisäksi oli tarjolla myös grillattua munakoisoa.

paniikkikeittiossa-700px-8933.jpg

paniikkikeittiossa-700px-8947.jpg

 

Punainen hummus

Ainekset:
0,5 l kypsennettyjä kikherneitä
1 prk (n. 120 g) aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
2 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria
basilikaa
 

Valmistus:
1. Valuta kikherneistä ylimääräinen neste ja tomaateista ylimääräinen öljy.
2. Kuori valkosipulinkynnet.
3. Laita kaikki ainekset kulhoon ja survo massaksi sauvasekoittimella.

Säilyy jääkaapissa kolmisen päivää, ellei tule syödyksi ennen sitä.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY