Pullakapina

Uhmasin meikitöntä päivää ja sipaisin ripsaria silmiini, autottomana päivänä taas huristelin auton kyydissä (en tosin ratissa) töihin. Mutta korvapuustipäivää en minäkään voi vastustaa.

Hetken mielijohteesta lupasin leipoa pullat viemisiksi ystäväin luokse. Kotiin rynnättyäni laitoin juuren pulppuamaan ja pian jo työnsin käteni taikinaan.

paniikkikeittiossa-700px-3986.jpg

Rakastan pullanleipomista, lopputuote ei niinkään ole tässä puuhassa tärkeintä. Tein ensimmäisen pullataikinani alaluokkalaisena, ekat pullat leivoin valokuvatodisteiden perusteella – ja äidin avustuksella – jo alle parivuotiaana. Yläasteen kotitaloustunneilla kummeksuin niitä luokkatovereita, joiden mielestä oli ällöttävää työntää käsi taikinaan. Sehän on parasta koko jutussa!

Reseptiä en leipoessani juurikaan katso. Tänään oli kuitenkin pakko vilkaista Hesarin pullaohjetta. Ja voi ei, miten väärin kaiken teenkään! Onneksi juureni oli jo tekeytymässä ja voi sulamassa, muuten olisin ehkä poikennut perinteisestä ohjeestani…

paniikkikeittiossa-700px-3978.jpg

paniikkikeittiossa-700px-3992.jpg

Ensinnäkin käytän nesteenä vettä, koska lapsuudenkodissani leivottiin veteen laktoosi-intolerantikkoperheenjäsenen vuoksi. Mielestäni maussa verrattuna maitoon ei ole eroa.

Toisekseen en laita taikinaan ollenkaan kananmunaa, ainoastaan sivelen silä uuniin menevät pullat. Tässä on ristiriita Helsingin Sanomain ohjeen ja perintötiedon välillä: maailman paras pullapaakari-mummini kun nimenomaan on sanonut, että pullasta tulee pehmoisempaa, kun ei laita munaa ollenkaan – tai laittaa vain vähän.

Ja sitten se voin sulattaminen. Tapani johtuu ainoastaan malttamattomuudesta ja kiireestä, pullanleivontaoperaationi kun tuppaavat tulemaan aivan puskista, jolloin voin huoneenlämpöistymisen odotteluun ei ole aikaa. Samasta syystä olen tottunut tekemään taikinan juurimenetelmällä, joka sekään ei varmasti ole ihan oikeaoppista.

Tällä konstilla taikinasta tulee kuitenkin lähes poikkeuksetta pehmoista eikä se tartu leivinalustaan ollenkaan.

paniikkikeittiossa-700px-4019.jpg

Lähden tästä testipussillisen kanssa kokeilemaan, josko maistuvat muillekin.

 

Kapinalliset korvapuustit, 10 kappaletta

Juureen tulee:
2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Lisäksi taikinaan tarvitset:
3/4-1 dl sokeria
3-4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 tl kaardemummaa
75 g voita

Sisälle:
3 rkl sokeria
2 rkl kanelia
n. 50 g voita

Päälle:
kananmunaa
raesokeria
 

Leivonta:
1. Aloita tekemällä juuri. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sekaan sokeri ja jauhot. Sekoita kädellä ja anna kohota liinan alla vartin verran lämpimässä paikassa.
2. Juuri on valmis, kun se pulppuaa hiukan. Lisää sokeri, suola, kaardemumma ja osa jauhoista. Vaivaa voimakkaasti ja lisää pari desiä jauhoista vähitellen.
3. Lisää sulatettu tai huoneenlämpöinen rasva. Vaivaa tasaiseksi ja lisää loput jauhot, koko ajan vaivaten.
4. Kun teet taikinan juurella, voit leipoa sen heti kohottamatta tässä välissä. Jaa taikina kahtia ja kaulitse puolet.
5. Sivele kaulitulle taikinalle pehmeää voita ja ripottele päälle kanelisokeri-seos. Rullaa taikina pötköksi ja leikkaa siitä kolmioita, jotka painelet korvapuusteiksi. Toista toiselle taikinanpuolikkaalle.
6. Kohota pullia lämpimässä paikassa liinan alla 20-30 minuuttia.
7. Sivele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Uutiset ja yhteiskunta

Samettivallankumous

Meinasin jo kirjoittaa, että kerrankin resepti, johon ei tule kermaa. Mutta sitten, onhan ranskankermakin kermaa, joten se siitä itsepetoksesta.

paniikkikeittiossa-700px-3928.jpg

Viikonloppuna vietin ruokalomaa Tallinnassa kera ompelukerhoni. Ihana matka, ihania tyttöjä, ihanaa ruokaa. Eräs kaupungin suosikkipaikoistani on Von Krahli Aed, jossa saa modernia ruokaa perinteisistä einehistä. Puolen tusinaa naikkosta vaan ei mahtunut Krahliin sisään, joten menimme baarin puolelle ja tilasimme annokset vähän suppeammalta listalta.

Illallinen oli vielä tiedossa, joten päädyin ottamaan vain tomaattikeiton. Valinta osui nappiin. Samettinen keitto jäi uumoilemaan kitalakeen, ja päätin taas kerran kokeilla sitä itsekin.

Hyvän tomaattikeiton tekeminen ei ole mitään helppoa. Joskus tulee liikaa hapokkuutta, toisinaan maku taas on väljä. Purkkimurskan sijaan kannattaa toki käyttää tuoreita tomaatteja, vaan kun tarpeeksi kypsiä sellaisia ei meinaa tämän maan kaupoista löytää. Oikaisin vähän ja tein keiton kuorituista säilyketomaateista, joiden sekaan nakkasin muutaman mehevän kypsän tuoreen tomaatin. Taitoin makua porkkanalla, hunajalla ja ranskankermalla – vuohenjuustohan tässä olisi ollut parasta, mutta tähän hätään sitä ei ollut käden ulottuvilla.

Annoksen kuorrutin parmesaaniraasteella ja paahdoin kuorrutuksen päälle ruisleipäkrutonkeja valkosipulissa.

paniikkikeittiossa-700px-3920.jpg

Samettinen tomaattikeitto

Tarvitset:
2 tölkkiä kuorittuja kokonaisia säilyketomaatteja
2-3 tuoretta kypsää tomaattia
1 porkkana
1 pieni sipuli
2 tl hunajaa
1 prk ranskankermaa
mustapippuria
suolaa
basilikaa
oliiviöljyä

Päälle:
parmesaania
yrttejä
krutonkeja

Näin teet:
1. Kuullota sipuli reilussa öljyssä kattilan pohjalla.
2. Heitä sekaan purkkitomaatit ja raasta porkkana.
3. Lisää tuoreet tomaatit, porkkanaraaste ja valkosipulit puristettuina.
4. Hauduta 10-40 minuuttia; mitä pidempi haudutusaika, sitä parempi keitto.
5. Lisää hunaja, basilika, suola ja mustapippuri.
6. Soseuta ja lisää ranskankerma.

Kuorruta parmesaaniraastella ja tarjoile krutonkien sekä tuoreiden yrttien kera.

paniikkikeittiossa-700px-3909.jpg

Ja ne krutongit valmistuvat käden käänteessä näin:

Valkosipuliset ruiskrutongit

Tarvitset:
palan ruisleipää
pari kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa

Valmistat:
1. Viipaloi leipä sopiviksi kuutioiksi tai siivuiksi.
2. Kuumenna öljy (valurauta)pannulla, purista kuumaan öljyyn valkosipulinkynnet ja anna sipulin paahtua.
3. Pyörittele leipäpaloja pannulla, kunnes ne saavat väriä ja rapsakkuutta.
4. Viimeistele krutongit hyppysellisellä suolaa.
 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY