Hyvää ja kaunista, kiitos!

Joskus turnausväsymys iskee myös keittiössä. Monen viikon innokkaan kokkailun jälkeen tuli täydellinen väsähdys, ja viime päivinä olenkin ajanut suuhuni lähinnä voileipiä ja noutoruokaa.

paniikkikeittiossa-700px-3741.jpg

Iittalan Iik!-päivät kuitenkin aiheuttivat akuutin tarpeen ruuanlaittoon. Ruuan kauneus on minulle miltei yhtä tärkeää kuin maku, joten olen melkoinen astiakuolaaja. Valkoinen 24h on astiastoni perusta, sillä näille valkeille laakeille astioille aseteltuna kaikki ruoka näyttää aika hyvältä. Keittiönkaappien ikuisesta ahtaudesta johtuen teen kuitenkin vain hyvin harkittuja astiaostoksia.  Nämäkin siniset 24h-avecit tajusin haluavani vasta sitten, kun ne olivat jo poistuneet tuotannosta joskus vuosia sitten.

Mutta sitten erivärisiä aveceja alkoi tiputella kaiken maailman löytö- ja hulluillepäiville. Ensin hankin kuusi pientä vihreää (kun sinisiä ei ollut) ja nyt kaksi sinistä pastalautasta. Sinisiä on ehkä pakko hakea pari lisää, sillä näissä yhdistyvät viehkolla tavalla pohjoismainen funktionalismi, idän mosaiikkimaisuus ja välimerellinen väritys.

paniikkikeittiossa-700px-3739.jpg

Ja kun kerran ruokaa tehdään, tehdään se kunnolla, hyviksi havaituista raaka-aineista. Tuorepastalle haudutin kermaisen suppilovahverokastikkeen (selvästi tämän syksyn suosikkiruokani), asettelin sen rucolabasilika-pedille ja päälle siivutin parmesaania ja paahdoin pinjansiemeniä. Mustapippurirouhauksen kruunaama ateria ei näyttänyt pahalta, eikä kyllä maistunutkaan. Ehkä herkuinta evästä, mitä ihminen voi puolessa tunnissa laittaa.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Päivän lehti

Tortillat, tacot ja quesadillat, kas siinä herkkuja avocadon ystävälle. Vaan jos haluaa välttää valkoista viljaa, miten sitten suu pannaan?

paniikkikeittiossa-700px-3655.jpgVuosi sitten kekkasin kokeilla suippokaalia. Kääräisin sisään täytteet ja oho, se toimi! Rapsakka kaali tosin rikkoutui käsissä helposti, mutta kaalin maku ei tökkinyt. Sitten jossain vaiheessa siirryin jäävuorisalaattiin, jota yleensä laitoin tortillan sisälle. Mitä vielä, tämä vihreä kuori toimi entistä paremmin!

Lehden irrottaminen ehjänä käy helposti, kun tekee pienen viillon salaatin tyveen. Näin lehdykkä irtoaa kokonaisena ja muodostaa jo itsessään sopivan taskun täytteille.

Nyt laitoin lehden sisään tomaattisalsasassa haudutettuja kidneypapuja, cheddaria (oikeasta kovasta palasta, niin paljon parempaa kuin ne yksittäispakatut), tomaattia, paprikaa, kermaviiliä ja tietenkin guacamolea. Juustoraaste kannattaa ripotella kuumien papujen päälle, jotta se sulaa, sillä näitä kuoria ei kannata lämmittää. Tällä kertaa käytin kaupan valmista salsaa, mutta sekin toki kannattaa tehdä itse, jos aikaa tomaattien hauduttamiseen on.

paniikkikeittiossa-700px-3657.jpgpaniikkikeittiossa-700px-3670.jpg

Guacamole on naurettavan helppo valmistaa itse. Lopputulos on aivan eri tavaraa kuin kauppojen vihreät mönjät. Tässä minun reseptini, näitä on moneen lähtöön.

Guacamole

Ainekset:
1 kypsä avocado
1 rkl salsaa
1 rkl kermaviiliä
neljännes tomaattia
viipale paprikaa
suolaa
muutama tippa sitruunamehua
pippuria
(chiliä maun mukaan)

Valmistus:
1. Viipaloi avocado laakeaan kulhoon ja mössää se haarukalla.
2. Pilko tomaatti ja paprika hienoksi ja lisää avocadon sekaan.
3. Lisää mausteet ja sekoita. Nauti heti.

paniikkikeittiossa-700px-3682.jpg
 

Koti Ruoka ja juoma DIY