Sadonkorjuuta kaupungissa

Uutisissa pyörii satokatastrofi, mutta ainakin vielä toistaiseksi  Turun torilta saa mainiota kotimaista kukkakaalia. Pehmyt ja pippurinen sosekeitto hellii kipeää kurkkua ja uuvahtavaa mieltä. Hus, syysflunssa!

paniikkikeittiossa-700px-1738.jpg

 

Samettinen kukkakaalikeitto

Ainekset:
1 keskikokoinen kukkakaali
n. 1 l vettä
kasvisliemikuutio
1 sipuli
100 g sulatejuustoa
reilusti mustapippuria
hyppysellinen valkopippuria
suolaa maun mukaan

Ohjeistus:
1. Laita vesi kiehumaan ja nakkaa sekaan liemikuutio.
2. Lohko kukkakaali ja sipuli, ja pane ne kiehumaan veteen.
3. Keitä 20 minuutin ajan. Kaada vettä pois muutama desilitra ja soseuta.
4. Lisää soseutettuun keittoon sulatejuusto. Anna hautua puolisen tuntia välillä sekoittaen.
5. Lisää pippurit ja suola. Ole tarkkana valkopippurin kanssa, vain hitunen riittää!

Paahda päälle esimerkiksi kurpitsansiemeniä tai leipäkrutonkeja. Lisää myös liraus oliiviöljyä.

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Uutiset ja yhteiskunta

Kovan päivän iltapala

Arki asettaa reunaehtoja. Arkiruualle on myös asetettava joitakin: sen täytyy olla nopeaa, ja siitä täytyy tulla hyvä mieli.

Tänä iltana vaatimukset kohdistettiin salaatille, joka koottiin jääkaapin niistä päiväys-on-juuri-tulossa-tai-jo-mennyt -tuotteista.

paniikkikeittiossa-700px-1718.jpg

Pohjaksi revin ihanan rapsakkaa kuohkeaa jäävuorisalaattia (lajissaan harvinaisuus – juuri sellainen on lempisalaattiani) ja rucolaa, paloittelin väliin vähän kurkkua ja viipaloin paprikaa, jotka käytin pannulla suolassa ja pippurissa. Sitten laitoin jämätuorepastat kiehumaan, viipaloin mozzarellan ja paahdoin auringonkukansiemeniä.

paniikkikeittiossa-700px-1704.jpg

paniikkikeittiossa-700px-1709.jpg

Mutta kastikehan on pääasia.

Joten pyöräytin nopeasti suosikkikastikkeeni, jolla marinoin pastan. Tässä ohje, määrät ovat likimaisia, koska en tällä(kään) kertaa mitannut:

 

Salaatinkastike, sopii mainiosti myös pastan marinadiksi

1/4 dl öljyä (laitan puolet oliiviöljyä ja puolet rypsiä, näin ei maistu pelkästään oliiviöljyltä)
2 tl balsamicoa
1 tl sitruunamehua
1 tl sinappia
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
muutama kierros rouhittua mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
reilusti tuoretta basilikaa silppuna

1. Kaada öljy lasin pohjalle, lisää sekaan muut aineet, valkosipuli puristimen läpi.
2. Sekoita haarukalla ja kaada pastan sekaan.

Kun ruoka oli kulhossa, lautaset katettu ja ottimet jo valmiina iskemään salaattiin, lausui kokkausseurani ääneen ajatuksen: olisipa tämän kanssa vielä lasi kylmää viiniä. Aivoissani alkoi välittömästi raksuttaa, kaivoimme esiin minipullon kuivaa kuohuviiniä, levyllisen jäitä ja kaksi viinilasia ja kas, keskiviikkoillan drinkki oli valmis.

paniikkikeittiossa-700px-1725.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma DIY