Kausiruokaa pakastimesta

Aamupäivällä iski hetkellinen siivousvimma. Nakkasin ensin jääkaapista roskiin kuivat juustonkannikat ja homehtuneet karviaismarjat. Sitten siirryin pakastimen puolelle. Tarvitseeko noin tusinan kylmäkalleja olla jatkuvasti jäähdytysvalmiudessa? Entä ne toissasyksynä keitetyt luumuhillot? Perimmäiseksi hautautunut jäätelökään tuskin kellekään enää maistuu. Jäätelön takaa sen sijaan löytyi aarre: pussillinen suppilovahveroita. Lisäksi yhdessä rasiassa oli jäähileiden lisäksi kantarelleja. Näitä ei kyllä voi heittää roskiin.

paniikkikeittiossa-700px-0385.jpg

Mutta kun. Sienethän muuttuvat hiukan kumimaisiksi, kun ovat olleet liian kauan pakastimessa. Päätin kuitenkin kokeilla onneani, sillä eräs kokkausmentoreistani on opettanut, että sienikeitolle tekee pieni soseutus hyvää. Siispä kuullotin vähän sipulia kattilan pohjalla, heitin sienet sekaan ja vettä päälle. Soseutusvinkin lisäksi olen saanut samalta taholta myös makuvinkin: puolikas omena sienikeitossa antaa hienoista kipakkuutta muuten niin lempeälle keitolle.

paniikkikeittiossa-700px-0371.jpg

Hauduttelin keittoa melkoisen tovin liedellä, sillä syöjäkaverini viipyi työkeikallaan pidempään kuin odotin. Hyvä niin, maku oli nimittäin enemmän kuin kohdillaan, kun viimein pääsimme pöytään.

 

Vahverokeitto

Ainekset:
n. 5 dl pakastettuja suppilovahveroita ja/tai kantarelleja (tuoreita tuplamäärä, kuivattuja vähemmän)
1 iso sipuli
n. 1 l vettä
1 pieni omena
(kasvisliemikuutio)
2 dl kermaa
reilusti mustapippuria
suolaa maun mukaan
loraus oliiviöljyä
reiusti tuoretta basilikaa
tilkka kuivaa valkoviiniä

Suurustamiseen:
1 dl vettä
3 rkl vehnäjauhoja

Ohje:
1. Hienonna sipuli ja kuullota kattilan pohjalla öljytilkassa.
2. Lisää pilkotut sienet kuullotettujen sipulien sekaan ja kaada (mieluiten jo kiehuva) vesi päälle. Halutessasi voit lisätä kasvisliemikuution lisämakua antamaan. Anna kiehahtaa.
3. Lisää omena lohkottuna viitisen minuuttia ennen soseutusta. Sitten soseuta keitto kevyesti sauvasekoittimella. Muutama pyöräytys riittää.
4. Suurusta keitto osanestesuurustuksella. Sekoita siis jauhot tasaisesti kylmään nesteeseen ja kaada sitten ohuena norona keittoon koko ajan hämmentäen. Anna kiehahtaa muutaman minuutin ajan.
5. Vähennä lämpöä ja lisää kerma, mustapippuri, suola, oliiviöljy ja tuore basilika hienonnettuna. Viimeistele maku tilkalla valkoviiniä.

Ripottele valmiin keiton päälle vielä tuoretta basilikaa.

paniikkikeittiossa-700px-0390.jpg

Elättelen toiveita, että ensi viikolla pääsen tuoreemmille sieniapajille.

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Makia mahan täydeltä

Eilisilta oli hysteerinen. Ihana. Kokoonnuimme ystävän luo käärimään sushia. Torstai-ilta ei ole otollisinta aikaa sushinteolle: on jo melkoinen väsymys kuluneeseen työ- ja opiskeluviikkoon muttei vielä perjantai-illan vapautuneisuutta ja iloista viinipullojen poksahtelua.

paniikkikeittiossa-700px-9991.jpg

Peruminen ei kuitenkaan tullut kysymykseen. Paistoin ja rullasin pikana töiden jälkeen hiukan liian paistuneen munakasrullan ja lähdimme kipuamaan ylös kaupungin kauneimmalle kukkulalle.

paniikkikeittiossa-700px-9958.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9961.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9971.jpg

Valmistusprosessi meni vähän niin ja näin. Ei ollenkaan ruuan ansaitsemalla pieteetillä. Riisi takertui sormiin tavanomaista enemmän, inkivääri maistui oudolta, kala ei ollut sitä oikeaa ja soijaan lirahti liikaa seesamöljyä. Silti istuimme pöydän ääressä onnellisina pulliaisina ja ahdoimme sisuksiimme sushi-versioita, jotka olisivat saaneet japanilaiset kääntymään, no, futoneillaan.

paniikkikeittiossa-700px-9981.jpg

paniikkikeittiossa-700px-9999.jpg

Aamukuuden herätys kostautui viimeistään silloin, kun vatsa oli jo täynnä ja lautaselle asetettiin vielä pala jälkkäriä. Hysteeriselle naurukohtaukselle ei ollut tulla loppua. Kotona sujahdin peiton alle rättiväsyneenä. Mietin ääneen, miten ihanaa on se, että on sellaisia ystäviä, joiden kanssa voi saada nauruhepulin ilman, että hävettää.

Ja se resepti. Tässä munakasrulla- eli tamagoyaki-versioni, joka tosin ei aina ota onnistuakseen. Paistovinkkejä tai -vaihtoehtoja otetaan vastaan! Oikeastihan munakas kuuluu paistaa juuri tähän tarkoitukseen suunnitellulla pannulla, mutta ihan niin innokas en vielä ole.

Tamagoyaki eli japanilainen munakasrulla

4 munaa
1 rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
0,5-1 tl soijakastiketta
0,5 tl seesamöljyä
(ripaus suolaa)

1. Sekoita ainekset kulhossa haarukalla, jottei tule ilmakuplia.
2. Kaada seos suorakaiteen- tai neliön-muotoiseen vuokaan (koko 20 cm x 30 cm tai vastaava) leivinpaperin päälle. Paista uunissa 100 asteessa kunnes on kokonaan hyytynyt, noin 30 minuuttia.
3. Kun munakas on hyytynyt, rullaa se leivinpaperin avulla tiiviiksi rullaksi. Kts. kohta 5.
TAI
2. Vaihtoehtoisesti voit paistaa rullan pannulla. Lirauta pannulle hiukan öljyä ja levitä se tasaisesti. Kaada puolet munakasseoksesta pannulle ja paista miedolla lämmöllä kunnes muna on hyytynyt, noin 10 minuutin ajan.
3. Nosta munakas varovasti voipaperin päälle.
4. Tee samoin toiselle puolelle munakasseosta. Laita munakkaat päällekäin ja rullaa tiiviisti.
5. Laita rulla jääkaappiin jäähtymään, samalla se kovettuu ja on kylmänä valmis siivutettavaksi riisipallon päälle.

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY