Nupusta asiaa

No niin.
Sen kummempia selittelemättä, nyt on aika. Sadonkorjuu ja sisäelämä, mitäs sitä parempia syitä tarvitsee paluuseen.

20140829-lah_6785_0.jpg
Tiedättekö mitään kauniimpaa raaka-ainetta kuin latva-artisokka? Itse en keksi kovin montaa. Sitä paitsi artisokka ei ole pelkästään kaunis, se on myös mielettömän hienon makuinen. Jotkut ruuat tekevät kipeää leukaperissäni, ja artisokka on yksi niistä. Epäilen, että syynä on sylkirauhasten yliaktivoituminen. Vaikka artisokka on ehdotonta herkkuruokaani, teen sitä kovin harvoin, en edes joka vuosi. Jotenkin se tuntuu aina kovin työläältä valmistaa (ei ole) ja syödä (on vähän, mutta hyvällä tavalla). Lisäksi olen joskus ostanut huonon artisokan: eteläeurooppalaiset tuontiartisokat kun eivät aina selviä kuljetuksesta priimatavarana.

Viime viikolla luin Hesarin artisokkareseptien lomasta, että Lindrothin puutarha kasvattaa artisokkaa Suomessa, vieläpä kotikaupungissani. Marssin seuraavana päivänä Turun torille ja siellähän niitä oli. Kaksi artisokan kukkaa maksoi alle kaksi euroa, joten ylellisyysherkulla ei ole hintaa nimeksikään. Toki nämä suomalaiset artisokat ovat italialaisia sukulaisiaan pienempiä, mutta olivat alkupalana täydellisen kokoisia. Jälleen kerran, mikä onni onkaan olla turkulainen!

artisookit.jpg

Miten sitä artisokkaa sitten valmistetaan ja syödään? Artisokasta leikataan pois varren pää ja terälehdistä kovat huiput. Sakset ovat tähän parturointiin oiva väline. Näitä pienikokoisia artisokkia keitin 20 minuuttia, isommat saavat kiehua puolisen tuntia. Artisokka on kypsä, kun lehdet irtoavat kukinnosta kevyesti vetämällä. Keittämisen jälkeen artisokkia on hyvä valuttaa hetki lävikössä.

Syöminen onkin sitten sormiruokailua parhaimmillaan. Terälehdet irrotellaan kukinnosta yksitellen ja vedetään hampaiden lävitse, jolloin hedelmäliha irtoaa. Tätä ennen ne dipataan yleensä kastikkeeseen. Itse suosin perinteistä oliiviöljy-balsamico-komboa, mutta dippivaihtoehtoja on muitakin, vaikkapa valkosipuliaioli tai sitruunavoi. Kun terälehdet on syöty, on jäljellä vielä herkullisin osa, artisokan sydän. Sydän syödään haarukalla ja veitsellä kastikkeen – vaikkapa pelkän voin tai oliiviöljyn kera.

20140829-lah_6788.jpg
Artisokan rinnalle löysin Alkon uutuusvalikoimasta puolikkaan pullon venetsialaista pinot grigio -rypäleen valkoviiniä. Artisokan kanssa suositellaan usein rieslingejä, mutta tämäkin lempeän raikas viini oli oiva valinta.

Ja vielä vinkiksi: torikauppias kertoi, että nyt näiden kotimaisten artisokkien satokausi on parhaimmiltaan. Niitä siis on saatavilla vielä ainakin pari viikkoa!

Koti Ruoka ja juoma DIY

Piiras, joka risoton söi

1827.jpg

Ei ole kenellekään jo viime syksynä blogiani seuranneelle tainnut jäädä epäselväksi, että rakastan suppilovahveroita. Nautiskelen suppikseni useimmiten keittona tai kastikkeena, mutta nyt seuraa uusi ohje. Taannoisena siivouspäivänä käsiini nimittäin osui Hesarin ruokaosio, jossa oli inspiraatiokseni Eevan ranskalaistyylisen sienipiirakan ohje, ja koska pöydälläni notkui juuri minulle kotimetsästä kiidätetyt neljä suppislitraa, ei auttanut muu kuin ryhtyä sienipiirakan tekoon. En ehtinyt lähteä kauppaan, joten sovelsin mitä kaapista löytyy -metodia, ja tämä sienipiiras muistuttaakin ehkä enemminkin italialaista kuin ranskalaista kaimaansa.

1808.jpgsrgb-full-2013_laurihannus-1818.jpg

Usein piirakoissa on riisiä täytteenä, niin tässäkin – mutta nyt päätin valmistaa täytteestä paljolti risottoa muistuttavan. Itse asiassa nälkäinen kuvaaja testimaistoi täytteen sellaisenaan, ja totesin senkin kelpo ruuaksi.

Sienipiiras

Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
n. 2 rkl kylmää vettä

Täyte:
n. 1 l tuoreita tai 2-3 dl pakastettuja tai 1 dl kuivattuja sieniä
1 sipuli
1 dl (risotto)riisiä
3 dl kasvislientä
1 dl kermaa
0,5 dl raastettua parmesaania
suolaa
pippuria

Munamaito:
1 muna
2 dl maitoa
(suolaa ja pippuria)

1. Valmista taikina nyppimällä kylmä voi ja jauhot sekaisin. Lisää suola ja kylmää vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteä. Paketoi taikina muovikelmuun ja laita hetkeksi jääkaappiin.
2. Silppua sipuli ja kuullota silppu rasvatilkassa kattilan pohjalla. Valmista kasvisliemi lisäämällä neljännes liemikuutiota kolmeen desiin kiehuvaa vettä.
3. Lisää sipulisilpun sekaan riisi ja kuullota sitäkin hetki. Aloita sitten liemen lisääminen risottopohjaan. Lisää liemi muutamassa satsissa sekaan aina kun edellinen liemiannos on imeytynyt riisiin. Riisi saa kypsyä hyvin.
4. Kun riisi kypsyy, kaiva taikina esille ja taputtele se vuoan pohjalle. Esipaista piirakkapohjaa 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
5. Paista sieniä pannulla hetki, jotta ne menevät hiukan kasaan. Kun riisi on kypsää, lisää siihen sienet, kerma, juusto sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
6. Kun täyte on valmis,  Lisää täyte, sekoita munamaito ja kaada se täytteen päälle.
7. Paista piirasta vielä 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

1782.jpg1800.jpg

Tarjoile salaatin kera. Itse söin tätä uuden suosikkini vuonankaalin kanssa. Piiras maistuu muuten vielä paremmalta valmistusta seuraavana päivänä, lämmitettynä toki.

Koti Ruoka ja juoma DIY