Piiras, joka risoton söi
Ei ole kenellekään jo viime syksynä blogiani seuranneelle tainnut jäädä epäselväksi, että rakastan suppilovahveroita. Nautiskelen suppikseni useimmiten keittona tai kastikkeena, mutta nyt seuraa uusi ohje. Taannoisena siivouspäivänä käsiini nimittäin osui Hesarin ruokaosio, jossa oli inspiraatiokseni Eevan ranskalaistyylisen sienipiirakan ohje, ja koska pöydälläni notkui juuri minulle kotimetsästä kiidätetyt neljä suppislitraa, ei auttanut muu kuin ryhtyä sienipiirakan tekoon. En ehtinyt lähteä kauppaan, joten sovelsin mitä kaapista löytyy -metodia, ja tämä sienipiiras muistuttaakin ehkä enemminkin italialaista kuin ranskalaista kaimaansa.
Usein piirakoissa on riisiä täytteenä, niin tässäkin – mutta nyt päätin valmistaa täytteestä paljolti risottoa muistuttavan. Itse asiassa nälkäinen kuvaaja testimaistoi täytteen sellaisenaan, ja totesin senkin kelpo ruuaksi.
Sienipiiras
Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
n. 2 rkl kylmää vettä
Täyte:
n. 1 l tuoreita tai 2-3 dl pakastettuja tai 1 dl kuivattuja sieniä
1 sipuli
1 dl (risotto)riisiä
3 dl kasvislientä
1 dl kermaa
0,5 dl raastettua parmesaania
suolaa
pippuria
Munamaito:
1 muna
2 dl maitoa
(suolaa ja pippuria)
1. Valmista taikina nyppimällä kylmä voi ja jauhot sekaisin. Lisää suola ja kylmää vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteä. Paketoi taikina muovikelmuun ja laita hetkeksi jääkaappiin.
2. Silppua sipuli ja kuullota silppu rasvatilkassa kattilan pohjalla. Valmista kasvisliemi lisäämällä neljännes liemikuutiota kolmeen desiin kiehuvaa vettä.
3. Lisää sipulisilpun sekaan riisi ja kuullota sitäkin hetki. Aloita sitten liemen lisääminen risottopohjaan. Lisää liemi muutamassa satsissa sekaan aina kun edellinen liemiannos on imeytynyt riisiin. Riisi saa kypsyä hyvin.
4. Kun riisi kypsyy, kaiva taikina esille ja taputtele se vuoan pohjalle. Esipaista piirakkapohjaa 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
5. Paista sieniä pannulla hetki, jotta ne menevät hiukan kasaan. Kun riisi on kypsää, lisää siihen sienet, kerma, juusto sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
6. Kun täyte on valmis, Lisää täyte, sekoita munamaito ja kaada se täytteen päälle.
7. Paista piirasta vielä 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Tarjoile salaatin kera. Itse söin tätä uuden suosikkini vuonankaalin kanssa. Piiras maistuu muuten vielä paremmalta valmistusta seuraavana päivänä, lämmitettynä toki.