Marenkisaaga, osa 2: pavlovan palvojat

Hyvät marenginpurijat, marenkisaaga jatkuu. Eilen ystäväni soitti kysyäkseen, josko saisi sähkövatkaimen lainaan. Lupasin toki. Sitten hän pyysi marenkivinkkejä. Kerroin toki. Lopulta hän kysyi, josko voisin sittenkin tehdä sen pavlovan pohjan ja tuoda muassani ihanaisen ompelukerhon iltakemuihin. Tarvitseeko minulta kahta kertaa kysyä leivonta-apuja?

kuva3.jpg

Kipaisin kaupasta munia ja erikoishienoa sokeria, jota Siro-nimellä myydään. Katsoin pikaperehdytysvideon ja aloin vatkailla. Marenkiohje on muutoin sama kuin edellisessä postauksessa, mutta lisäsin nyt pari teelusikallista maissijauhoa sekaan. Pavlovan kuuluu olla keskeltä vaahtokarkkimainen, ja tätä vaahtokarkkimaista sitkeyttä saadaan lisäämällä vaahtoon tärkkelystä ja etikkaa.

Pavlova
marenkipohja
4 munanvalkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
1 tl etikkaa
2 tl maissitärkkelysjauhoa

täyte
2 dl kermaa
1 prk (n. 200 g) mascarpone-juustoa
päärynää, persikkaa tai muita hedelmiä
mansikoita tai muita marjoja

Tee näin:
1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri sekaan vähitellen.
2. Siivilöi maissijauhot sekaan ja vatkaa. Lirauta tässä vaiheessa myös etikka.
3. Levitä marenkitaikina uunipellille ympyrän muotoon. Halkaisija on noin 20 senttiä, voit piirtää leivinpaperiin apuympyrän kätevästi esimerkiksi kattilankannen avulla. Jätä marenkipohjan reunat hiukan korkeammiksi kuin keskusta, jotta täyte pysyisi paremmin valmiin kakun päällä.
4. Paista 125-asteisessa uunissa tunnin verran. Paiston loppuvaiheessa nosta muutamaksi minuutiksi lämpöä 150 asteeseen ja sitten sammuta lämpö. Jätä marenkipohja jälkilämpöön ainakin tunniksi.
5. Kun pohja on paistunut ja jäähtynyt, vatkaa kerma ja lisää kermavaahtoon mascarpone.
6. Pilko hedelmät ja sekoita ne vaahtoon. Täytä kakku täytteellä.
7. Koristele marjoilla.

kuva2.jpg

kuva1_0.jpg

Täyttämisessä voi kukin valita oman linjansa, kaikenlaiset hedelmät ja marjat käyvät, mascarpone ei ole pakollista, sen voi korvata esimerkiksi rahkalla tai jättää kokonaan pois. Pavlova on kotoisin Australiasta tai Uudesta-Seelannista (tästä kiistellään), joten alkuperäisen kakun hedelmät lienevät olleen jotain eksoottisempaa kamaa. Niin kuin joskus luullaan, kakku ei ole venäläinen, vaikka se kantaakin venäläisen primaballerina Anna Pavlovan nimeä. Resepti on syntynyt 1920-luvun lopulla, kun Anna Pavlova on esiintynyt Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, ja hänelle on kehitetty oma nimikkoleivonnainen.

Kakkupohjan kiidättäminen pyörän tarakalla kaupungin toiselle laidalle olikin ehkä suurin haaste koko prosesissa. Olisi korkea aika hankkia se kakkukupu, jonka puutetta tuskailen aina, kun virittelen kakunkuljetuslaatikoita pahvista ja muovipusseista. Pohja saatiin kuitenkin ehjänä perille ja täytettiin mascarpone-kermavaahdolla sekä hedelmillä ja marjoilla. Herkku katosi suihin alka aikayksikön.

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY

Täydellisen marengin metsästäjä

Palasin juuri kaupunkilomalta Krakovasta. Kaupunki oli rosoisen romanttinen, kompakti, ja mikä parasta, melkoinen taivas herkkusuulle. Hulppeasta kahvilatarjonnasta voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta tämän kirjoituksen aiheena on Krakovan innoittama marenki. Suhruisena sadepäivänä nimittäin suuntasimme matkaseurani kanssa kahvilaan, josta piti saaman maailman_parasta_juustokakkua. Juustokakku oli kuitenkin loppu! Tyydyimme puolittamaan pavlovaa muistuttavan melko yksinkertaisen marenkileivoksen, joka sekin kyllä pääsisi ylisanakategoriaan.

kuva1.jpg

Kotiin päästyäni olikin kova hinku leipomispuuhiin. Rakkauteni marenkiin sinetöitiin muutama vuosi sitten, kun eräässä kahvipöydässä työnsin suuhuni rapsakan ja suussasulavan marengin. Herkku paljastui Annan marenkileipomon tuotteeksi. Näitä marenkeja saa vain Porista, vain siitä leipomosta, joten niitä tulee maisteltua melko harvakseltaan. Marengin leipominen itse pitäisi olla naurettavan helppoa, sillä raaka-aineita on vain pari-kolme ja työvaiheitakaan ei voi kutsua haastaviksi. Mutta silti marenkini ovat aina jotenkin epäonnistuneet, kärähtäneet uunissa tai olleet löysiä ja muodottmia, joskus taas niin kovia, ettei niitä ole voinut tarjota. Kerran käytin sokerin sijaan steviaa makeutukseen, ja marengeista tuli neonvihreitä! Siihen tyssäsivät marenkipuuhat.

Mutta nyt marenginhimoissani päätin vähän googlailla erilaisia reseptejä ja vippaskonsteja. Monessa reseptissä valkuaisen ja sokerin lisäksi oli etikkaa, jonka sanotaan pitävän marenki kuohkeana. Jossain taas oli tärkkelysjauhoja, en enää muista miksi. Etikka epäillytti makunsa takia, mutta koska äiti-luottokokkaajani sanoi etikan haihtuvan uunin kuumuudessa, päätin antaa sille mahdollisuuden. Muokkasin testireseptistäni seuraavanlaisen:

Marengit
pellillinen

2 kananmunanvalkuaista
1 dl sokeria
0,5 tl etikkaa

1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri hiljalleen.
2. Lisää vielä etikka koko ajan vatkaten.
3. Pursota pellille n. 30 marenkia. Voit toki tehdä myös esimerkiksi kakkupohjan.
4. Paista 100-asteisessa uunissa tunti. Sitten laita uuni noin viideksi minuutiksi 150-asteiseksi, jonka jälkeen laita lämpö pois ja jätä marengit uuniin jälkilämpöön. Jälkilämmössä niitä on hyvä pitää tunnin-parin verran.

lah_5287.jpg

lah_5289.jpg

Ja sitten paisto. Pursotin marengit pellille leivinpaperin päälle ja työnsin uuniin sataan asteeseen. Tästäkin on montaa koulukuntaa, että miten niitä paistetaan, mutta kokeilemalla löysin itselleni sopivan kikan. Marengit kyllä kypsyvät sadassa asteessa, mutta ihanan rapsakan pinnan niihin saa, kun kuumentaa uunin hetkeksi 150 asteeseen. Marengin pinta muuttuu ruskeaksi, mutta sisällä on edelleen pehmoinen valkoinen sydän.

Kuinkas sitten kävikään? No onnistuivat! Hyvinkin. Maistuvat sellaisenaan kahvin kanssa (tai ilman kahvia), mutta hyvin myös mansikoiden ja jäätelön kanssa. Tai missä ikinä. Rouskis ja namskis! Keltuaiset, jotka marenkien leivonnasta jäävät yli, voi tietenkin leipaista belemeiksi.

lah_5293.jpglah_5291.jpg

Ps. Niin ja jos jollain on jotain hyviä marenkivinkkejä, niin otan niitä kernaasti vastaan!

Koti Ruoka ja juoma DIY Matkat