Ei mikään ”kympin tyttö”, vaan pressamatskua

Moi!

Pieni hengähdys ekoaiheista ja jotain henkilökohtaisempaa. Nimittäin opiskelujen etenemisestä! Oon saanu mun kandidaatintutkielman valmiiksi ja arvosanankin jo. Kypsyysnäytteenkin sain hyväksytysti läpi! Pieni askel ihmiskunnalle, suuri askel minulle henkilökohtaisesti. Selitän nopeesti alla, miten yliopistotutkinnon rakenne menee, koska siellä on varmasti monia, jotka ei aiheesta tiedä.

Eli jotakuinkin näin:

Kandidaatti

180 op (2-5 vuotta)

loppuvaiheessa kandidaatintutkielma, jolla testataan koko sun opiskeluista saamaa tietämystä/harjotellaan tutkimuksen tekoa. Tutkielma on siis sun opinnäyte.

Maisteri

120 op (n. 2 vuotta)

loppuvaiheessa pro gradu -tutkielma, joka on huomattavasti laajempi ja kokonaisvaltaisempi ku kandin tutkielma.

Sitten.. Kandidaatintutkielman ja tarvittavat kurssit/opintopisteet suoritettua valmistuu kandidaatiksi, eli on yksi tutkinto suoritettuna. Minä esimerkiksi valmistun humanististen tieteiden kandidaatiksi toivottavasti tässä kevään aikana.. Excel-tentin tuloksia odotellessa…… Ja espanjan kurssia suorittaessa..

Kuitenkin.. Yleensä kandidaatin tutkintoa ei hirveästi juhlisteta/arvosteta, vaan jatketaan suoraan maisterin tutkintoon. Ja sen jälkeen vasta juhlistetaan tutkinnon suorittamista ja siirrytään työelämään. Toki monet siirtyy jo kandin jälkeen työelämään, ku tarvii taukoa opiskelusta ja kokee jo osaavansa sen verran, että voi omalle alalle työllistyä. Itsekin tätä harkitsin kovasti.. koska tykkään oppia ennemmin töitä tehdessä.

En oo ikinä ollu mikää ”kympin tyttö”, enkä tykkää suomalaisen koulutusjärjestelmän arvosanakeskeisyydestä. Tiedän paaaaaaaljon ihmisiä, jotka opiskelee asioita ulkoa arvosanojen vuoksi. Toki joillekki sopii varmaan seki, mistä minä tiedän.

Mä saan ite tosi harvoin 4-5 arvosanoja (meillä siis 1-5 arvostelu, ei 4-10 niinku peruskoulussa/lukiossa). Yleensä saan kolmosia. Sit jos saan 2, niin sit oon jo aika huonosti opiskellu ja oppinu ja luultavasti yritän vähä korottaa. Mulle arvosanat on enemmän semmosia, että ne kertoo mulle, mistä oon ite kiinnostunut. Mulle tää ois ollu hyvä tajuta jo peruskoulussa/lukiossa, niin oisin ehkä löytäny helpommin oman alani.. Viimeaikaisten näyttöjen perusteella oon kuitenkin selvästi löytäni sen oman alani ja suuntani, kaikesta nuoruuden haahuilusta huolimatta. Mun kandintutkielmasta napsahti nimittäin paras mahdollinen arvosana.

Alla Sauli Niinistön lukiotodistus.

Kuva: Tumblr @lukiolife

Mitä arvosanat merkkaa sulle?

-Minna

Kommentit (2)
  1. Onnea arvosanasta! <3 Pääseekö niitä kandeja lukemaan jostain?

    (Minähän olen suorittaja ja odotan itseltäni paljon – eli hyviä arvosanoja. Mulle korkeakouluopiskelu ei varmaan tämän takia sopisi, tekisin itseni hulluksi.)

    1. Kiitos! <3 Olin kyllä yllättyny, ku olisin ollu tyytyväinen siihen kolmoseenki. 😀 Ja ei pääse lukemaan ainakaan vielä. Varmaan joskus tulee yliopiston nettisivuille, mutta muistelen, että siellä on tälläki hetkellä viimeset joltain vuodelta 2016? Voin joskus laittaa sulle mun oman, jos haluat lukee..

      Ja ai säki kuulut suorittajiin! Heh! Ei kai siinä mitään väärää oo, jos ei tosiaan tee itteensä (ja muita) hulluksi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *