Miksi lapsia ei kannata hankkia vasta myöhemmin?
Kun päätin, että on aika alkaa keskustella lapsi-asiasta vakavasti mieheni kanssa, tein kartoitusta ensin netistä siitä miksi lapsen yrittäminen kannattaisi aloittaa juuri nyt eikä myöhemmin. Aina päätöstä asiasta ei nimittäin kannata lykätä.
Syitä siihen, miksi lapsen yrittäminen kannattaa aloittaa mieluummin nyt kuin myöhemmin:
1. Hedelmällisyys laskee
Nainen on hedelmällisimmällään noin 25-vuotiaana. Sen jälkeen raskaaksi tulemisen mahdollisuus alkaakin jo laskea. Tarkkaa tietoa naisen hedelmällisyyden taitekohdassa ei ole, sillä hedelmällisyyden erot yksilöiden välillä ovat merkittäviä. Naisen kaikki munasolut kehittyvät jo silloin kun hän on oman äitinsä vatsassa ja niitä voi olla yksilöstä riippuen 100 000 munasolua – 500 000 munasolua. Koska munasolut ovat valmiina jo syntyessä, myös ne vanhenevat iän myötä, ja siksi niiden hedelmöittymiskyky myös alenee. Voi olla, että osan hedelmällisyyden taitekohta onkin vasta 35-vuotiaana – mitään takeita ei kuitenkaan ole.
Myös miehen sperman laatu alkaa heiketä jo 30-vuotiaana, joskin suurin taitekohta lienee miehillä lähempänä 45. ikävuotta.
Kuvan lähde: Clearblue
2. Raskaaksi tulemisen aika pitenee
Keskimäärin todennäköisyys tulla raskaaksi yhdellä yhdyntäkerralla mihin tahansa aikaan kuukautiskiertoa on noin 0,65 %. Mikäli seksiä harrastetaan kuukautiskierron puolivälissä, todennäköisyys nousee noin 2-4 %:iin. Ja mikäli seksi osataan ajoittaa juuri ovulaation kriittisiin muutamaan tuntiin, todennäköisyys on 20-30-vuotiailla reilut 20 prosenttia. Yli 35-vuotiailla tämä prosentti on enää vain noin 5-15 %.
Keskimäärin nuori, terve pariskunta joutuu yrittämään lasta noin puoli vuotta – vuoden. Iän myötä ja hedelmällisyyden laskun seurauksena raskautumisen mahdollisuus pienenee noista edellä mainituista luvuista. Kolmekymppisenä raskaaksi tulon todennäköisyys vuoden yrittämisen jälkeen on 76 %, yli 35-vuotiailla 66 % ja 40-vuotiailla enää 44 %, kertoo HS. Myös korkea miehen ikä pidentää raskaaksi tulemisen aikaa.
2. Hedelmöityshoitojen teho laskee
Se hyvä puoli iässä on, että naisen ollessa yli 35-vuotias pääsee tutkimuksiin jo puolen vuoden yrittämisen jälkeen. Valitettavasti hedelmöityshoitojen teho heikkenee merkittävästi iän myötä. Esimerkiksi 40-vuotiaalla naisella on enää 5 % mahdollisuus saavuttaa terve raskaus hedelmöityshoitojen avulla. Hedelmöityshoito ei anneta Suomessa enää yli 45-vuotiaille naisille. Myös miehen ikä vaikuttaa negatiivisesti hedelmöityshoitojen tulokseen.
3. Kromosomivirheiden riski kasvaa
Kromosomivirheiden, kuten trisomia-21:n (Downin syndrooma) riski kasvaa tasaisesti noin 30-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen niiden riski kasvaa joka vuosi räjähdysmäisesti. Tämän vuoksi riskiryhmään kuuluvilla äideillä voidaan ottaa lapsivesi- tai istukkanäyte, jotka lisää hieman keskenmenon riskiä.
21-trisomia riskin lisääntyminen vähitellen äidin iän kohotessa, Kuvan lähde: tervesuomi.fi
Myös miehen sperman laadun heikkenemisen myötä kromosomivirheiden määrä kasvaa ja siksi yli 40-vuotiaiden isien lapsilla on mm. enemmän skitsofreniaa, rintasyöpää ja leukemiaa sekä he kuolevat nuorempana. Vanhempien korkea ikä lisää myös autismia.
4. Keskenmenon riski kasvaa
Raskauksista keskimäärin vähintään 10-15 % tai jopa joidenkin arvioiden mukaan joka kolmas menee kesken ennen synnytystä. Asiaa on tutkittu varsin vähän, joten tarkkoja lukuja ei ole tiedossa. Merkittävästi suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen 13 raskausviikkoa. Ylipäätänsä alkion kromosomivirheiden määrän kasvu lisää myös yleistä keskenmenon riskiä. Koska munasolut ovat vanhempia, niissä on enemmän virheitä. Keskenmeno johtuu yleensä juuri kromosomipoikkeavuuksista. Keskenmenon riski esimerkiksi 30-35 -vuotiaalla äidillä on 11,7 %, kun 40-vuotiaalla jo joka viides raskaus menee kesken ennenaikaisesti.
Kuvan lähde: peda.net
5. Raskauden riskit kasvavat
Iäkkäällä äidillä (eli äidillä, joka on yli 35-vuotias) myös raskauden aikaiset riskit kasvavat: raskausmyrkytyksen sekä raskausajan diabeteksen riski kasvaa. Korkean verenpaineen todennäköisyys raskausaikana on yli 35-vuotiailla jopa kaksinkertainen.
6. Adoptio estyy
Mikäli biologisen lapsen saaminen ei onnistu, ovat vanhemmat vuosien yrittämisen ja hedelmöityshoitojen jälkeen tässä kohtaa monesti jo niin iäkkäitä, ettei adoptio enää monista maista onnistu. Monissa maissa lapsen ja vanhemman ikäero voi olla enintään 45 vuotta. Kansainvälinen adoptio voi kestää yli 5 vuotta, joten tällaiset maat joudutaan sulkemaan vaihtoehdoista pois kokonaan jo ennen 40. ikävuotta. Vuonna 2012 Suomessa astui voimaan adoptiolaki, joka estää yli 50-vuotiaiden adoption.
***
Koska lapsen yrittäminen voi kestää jopa useita vuosia, mikäli vain mahdollista, yli 30-vuotiaana yrittäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Mikäli haaveena on yksi lapsi, tutkijoiden mukaan aloittaminen tulee aloittaa ennen naisen ollessa 32-vuotias, kaksi lasta haluavien 27-vuotiaana ja kolme toivovien ennen 23. ikävuotta. Vähän ehkä naurattaa: bailasin 23-vuotiaana Goomilla haalarit vinossa ja tequilapullo kädessä. Juu, ei ollut silloin kauheasti äitimatskuu :D
Jälkihuom. kyse on pääasiallisesti tilastoista eivätkä ne välttämättä päde juuri sinun kohdallasi – siinä missä se, että tilastollisesti suomalainen saa vaikkapa palkkaa yli 3600 € kuukaudesta, ei tarkoita sitä että kaikki meistä saavat. Tämä ei myöskään ole tieteellinen julkaisu, joten linkatut lähteet ovat kategoriaa ”en pistäisi päätäni pantiksi”.