Ihana joulukoti ja koristeet luonnosta

Koti on minulle se kaikkein rakkain ja turvallisin paikka. Sinne käperrytään, kun tarvitaan lepoa ja rauhoittumista. Sitä tässä hullussa vuodessa olen totisesti kaivannut. Tähän postaukseen olen yrittänyt vangita kodin joulutunnelmaa ja kuvia löytyykin nyt paljon. Aikaisemmat joulusisustukset  voit käydä halutessasi katsomassa tästä ja tästä.


Tänäkin vuonna joulun sisustus seurasi hyvin paljon samaa linjaa, kuin aikaisempina vuosina, eli teemana oli jälleen kerran ”vähemmän on enemmän”. Olen mieltynyt luonnonmateriaaleihin ja tykkään simppelistä koristelusta. Tällä kertaa homma meinasin mennä joulukuusen suhteen jopa niin simppeliksi, että olisin halunnut ripustaa sen oksille ainoastaan kynttilät ja jättää kaikki pallot pois. Se tuntui kuitenkin niin radikaalilta muutokselta, että valitsin kuuseen muutaman yksinkertaisen pallon sekä vuosia sitten keräämiäni isoja käpyjä. Olen ollut aina siitä kummallinen, että en tykkää laittaa kuuseen tähteä, koska se on liian bling. Olisi selvästi pitänyt syntyä 50-luvulle, jolloin kuusen koristeeksi riitti muutama aito kynttilä.


Minulla ei ole tapana hankkia uutta tavaraa aina sesongin vaihtuessa, vaan luotan mielummin muutamaan ikisuosikkiin, joita vaihtelen huoneesta toiseen. Vastuullisuus mietityttää nykyään koko ajan vain enemmän. Toivon, että joulukoristeet ovat muiden sisustustavaroiden kanssa sellainen juttu, joka vakiintuu ja pysyy sitten lähes muuttumattomana hamaan tulevaisuuteen asti.


Itsenäisyyspäivän aikaan kannan omasta metsästä kassillisen havuja kotiin ja asettelen niitä purkkeihin ja maljakoihin ja teen niistä kransseja, jotka saavat koristaa joulunpyhinä hetkellisesti sisätiloja. Kynttilät löytävät usein tutut paikat joulukodista ja poltan niitä kierrätyskeskuksista haalimissani lasipurnukoissa, jotka ovat edelleen suosikkejani. Ripottelen kynttilöiden seuraksi isoja käpyjä vähän sinne sun tänne. Jouluisin haluan kauniin leikkokimpun koristamaan keittiön ruokapöytää ja tänä vuonna kimppu on mielestäni ihanan vihreä ja sopii hyvin yhteen havujen kanssa.


En omista kovin paljoa joulukoristeita, mutta kotoa löytyy muutama rakas pieni tonttu. Tontut ovat Tanskalaisbrändi Mailegin Nissejä, jotka ovat riittävän simppeleitä ollakseen kauniita. Niitä asettelen harkitusti kotia koristamaan. Lisäksi eteisestä nissejen vierestä löytyy vanha soittorasia, jonka olen saanut lahjaksi 20 vuotta sitten. Yksi tärkeistä koristeista ovat isoisän valmistamat puulyhdyt. Niitä löytyy talviaikaan talon joka huoneesta.

Haluan toivottaa näiden jouluisten kuvien myötä ihanaa ja rauhallista joulunaikaa!

Koti Sisustus

Joulupuuhia ja karpalojuustokakkua


Meillä juhlittiin viikonloppuna joulua. Uusperheessä pitää välillä vähän soveltaa, että joulusuunnitelmat onnistuvat kaikkien perheenjäsenten ollessa samassa osoitteessa ja siksi aikainen aatonvietto. Meillä olikin aika ihana päivä. Herkuteltiin brunssi, käytiin kuusimetsällä, etsittiin tontun piilottamia lahjoja ja katsottiin Yksin kotona-leffaa. Sunnuntaina isovanhemmat tulivat vielä tapaamaan tyttöä ennen kuin tämä reissaa ensi viikolla viettämään lomaa toisaalle. Halusin tarjoilla vieraille, jotakin jouluista herkkua kahvin kanssa ja pienen tutkimustyön jälkeen löysin ohjeen tähän karpalo-kinuskikakkuun. Olen vähän huono vaimo, koska tajusin vasta kun mieheni ihasteli omaa ”synttärikakkuaan”, että hän tosiaan täyttää alkuviikosta vuosia. Kakku muuttuikin siis joulukakusta syntymäpäiväkakuksi.

Kakkua tehdessä meinasi iskeä pieni paniikki, koska kuvittelen aina omien leipomusteni näyttävän samalta, kuin Kinuskikissan teokset. No tämä juustokakku oli kaikkea muuta, mutta yritin pelastaa sen ulkonäköä kaikin keinoin. Opin taas muutaman jutun kantapään kautta kuten, että suklaakuorrute kannattaa valuttaa kakun päälle niin, että se on jo tosi tahmeaksi hyytynyttä ja valuu kauniisti reunoilta. Karpaloiden kanssa taisin vähän innostua ja niitä löytyi kakusta vähän liikaa, mutta muuten kakku oli superhyvää. Makea kinuski, tuhti suklaa ja raikas karpalo sopivat enemmän aikuisten suuhun ja voisin ajatella tarjoavani tätä herkkua joulupäivällisen jälkkäriksi. Älkää hämääntykö kakun erikoisesta ulkonäöstä, sillä päätin, että reilu koristelu saa korvata sen mitä menetin suklaakuorrutteen kanssa. Leikkasin kuorrutteen pois sivuilta ja jätin sitä vain päälle. Alkuperäinen ohje on K-ruoka sivuilta. Kakku oli monesta vaiheesta huolimatta aika nopea valmistaa ja maistui täydelliseltä. Laitan ohjeen yksinkertaistettuna tähän alle, mutta voit käydä lukemassa alkuperäisen reseptin tästä linkistä.

Karpalo-kinuskijuustokakku

Brownie pohja

  • 100g tummaa suklaata
  • 100gvoita
  • 3/4dl sokeria
  • 1/2dl ruokokidesokeria
  • 3/4dl vehnäjauhoja
  • 1/2dl kaakaojauhetta
  • 1/2tl vaniljasokeria
  • 2 pientä kananmunaa

Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila sivuun ja sulata joukkoon paloiteltu suklaa. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet rasva-suklaaseokseen. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä meheväksi. Jäähdytä (Itse jäähdytin talviaikaan kaiken kätevästi takapihalla).

Vaahdota tässä välissä karpalo- ja kinuskitäytteiden kuohukerma 2dl ja lisää siihen tuorejuustoa 180g. Jaa vaahto kahteen kulhoon odottamaan.

Kinuskitäyte

  • 1dl  kuohukermaa
  • 3/4dl  fariinisokeria
  • 1rkl  sokeria
  • liivatelehteä
  • 1rkl  maitoa

Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi (esimerkiksi takapihalla). Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita kinuski, kermavaahtoseos ja sokeri keskenään. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä kinuskitäyte jäähtyneen browniepohjan päälle kakkuvuokaan ja nosta kylmään.

Karpalotäyte

  • n. 150 g karpaloita
  • 4rkl  sokeria
  • 1tl  vaniljasokeria
  • liivatelehteä
  • 1rkl  maitoa

Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Soseuta puolet hieman sulaneista karpaloista sauvasekoittimella. Sekoita karpalosose, kermavaahtoseos, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää joukkoon loput karpalot kokonaisina. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä karpalotäyte heti kinuskitäytteen päälle, sillä hyytyminen alkaa nopeasti (Ihan oikeasti!). Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Koristelu

  • 1/2dl  kuohukermaa
  • 100tummaa suklaata
  • 1/2rkl  voita
  • Fazer suklaakarpaloita

Nosta kakku tarjoiluvadille. Valuta lämmintä (mutta paksua!) suklaakuorrutetta lusikalla kylmän kakun toiselle reunalle niin, että suklaa valuu kakun reunaa pitkin alas. Levitä lopuksi suklaakuorrutetta kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Koristele pinta suklaakuorrutteisilla karpaloilla ja kohmeisilla karpaloilla.

Koti Ruoka ja juoma Suosittelen