Viikonlopun jouluinen brunssikattaus
Brunssi on meidän perheen suosikkitapa syödä yhdessä. Silloin tällöin, kun halutaan tehdä viikonlopusta spesiaalimpi, mietitään yhdessä herkullinen menu ja toteutetaan se yleensä sunnuntaisin. Aamulla herätään rauhassa, haukataan jotain pientä ja ryhdytään porukalla valmistelemaan aamupäiväksi brunssia. On huvittavaa, miten innostunut koululainenkin on brunssin valmistelusta, mutta ymmärtäähän sen. Toinen toistaan herkullisempia ruokia, kiireetön hetki perheen kesken, kaunis kattaus ja jälkkäri. Tällä kertaa brunssista tuli melkein kuin vahingossa vähän jouluinen, sillä ensimmäiset pakkaset ja pienen pieni kerros lunta nurmikolla saivat koko porukan joulumielelle. Eikä mikään ihmekään, sillä nyt elellään jo marraskuun viimeisiä päiviä. Laitettiin joululaulut soimaan taustalle ja sytytettiin kynttilöitä. Linnut söivät omaa aamupalaansa lintulaudalla ikkunan takana ja niitä on aina kiva seurata kiireettöminä aamuina. Halusin kirjoittaa tämänkertaisen herkullisen brunssimenun ja pari reseptiä ylös tulevia sunnuntaita silmällä pitäen.
Pikkuisen jouluinen brunssi
- Uunimunakas
- Paistetut porsaankyljykset
- Savulohimousse ja saaristolaisnapit
- Mango-chiapudding
- Croissantit ja appelsiinimarmeladi
- Hedelmälautanen ( kiiviä, passionhedelmää, persimonia, appelsiinia, päärynää)
- Aamulla paistettua leipää
- Omenamehua
- Pipareita ja glögiä
Savulohimousse
- 300g savulohta
- 200g turkkilaista jogurttia
- 1 rkl majoneesia
- 1/2 punasipuli
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- 1/2 nippu tilliä
- puolikkaan sitruunanmehu
- merisuolaa
- sokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää haarukalla pilkottu savulohi joukkoon. Anna tekeytä hetki jääkaapissa. Koristele lopuksi vielä ripauksella tilliä.
Uunimunakas
- 6 munaa
- 1 dl maitoa
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 tomaattia
- 2 nakkia
- 1dl juustoraastetta
- yrttejä maun mukaan
Pilko ainekset pieneksi, sekoita kaikki keskenään. Kaada munakas uunivuokaan ja paista 200 asteessa n. 20min.
Mango-chiapudding
- 3 rkl chiansiemeniä
- 3dl kauramaitoa + 1-2dl kauramaitoa
- ripaus kardemummaa
- 1/2-1tl vaniljasokeria
- 400g jäisiä mangokuutioita
- kookoslastuja
Resepti on kolmeen annokseen. Laita edellisenä iltana chiansiemenet, kardemumma, vaniljasokeri ja 3dl kauramaitoa tekeytymään jääkaappiin. Jaa seuraavana aamuna chiapudding laseihin. Soseuta mangokuutiot ja 1-2dl kauramaitoa ( mangosose saa olla tönkköä). Lisää hileinen mangosose laseihin ja ravistele kookoshiutaleet päälle. Nautiskele heti.