Itse tehty tuorepasta
Yksinkertainen, mehevä, juuri sopivan al dente, näillä sanoilla kuvailisin täydellistä pastaa. Olen aina ollut perin pohjin pastaihminen. Se vaan on niin hyvää! Kesällä kävimme Italiassa ja toin sieltä tuliaisena paljon ihania pastoja, mutta kaikkein parasta pastaa saa kyllä itse tekemällä. Tarvitaan vain jauhoja, munia, pastakone ja kärsivällisyyttä, siinä kaikki. Tein eilen italialaisia lihapullia Andalusian Auringossa -blogin mainiolla reseptillä ja niiden seuraksi tagliatelle-pastaa. Erinomaista oli!
Erilaisia pastamuotoja on satoja. Kuvassa eilen valmistamani suosikit.
Paras pastataikina
noin viidelle
250 grammaa durumjauhoja
250 grammaa erikoisvehnäjauhoja
5 luomumunaa
Sekoita jauhot keskenään ja tee niistä ”kraateri” (=keko, jossa on kuoppa keskellä) leivinpöydälle. Riko munat ”kraateriin” ja sekoita ne haarukalla jauhoihin, pyörivällä liikkeellä. Muokkaa seoksesta taikina käsin ja vaivaa sitä, kunnes saat siitä sileää. Vaivaamiseen on hyvä käyttää n. 15 min.
Kauli taikina pastakoneella. Aloita suurimmalla telavälillä ja taittele taikinaa kierrosten välissä. Etene sitten telaväliä pienentäen, kunnes taikina on tarpeeksi ohutta. Muotoile taikinasta haluamiasi kuvioita pastakoneen terällä tai vaikkapa taikinapyörällä. Huom! Jos et omista pastakonetta, voit kaulia taikinan ohueksi kaulimella.
Keitä pastaa runsaassa ja suolatussa vedessä (koosta riippuen) 2-5 minuuttia ja muista sekoitella välillä. Tarjoile lempikastikkeesi kera ja nauti!