Lihaa, vähemmän lihaa

 

liha.jpg

 

Minun ympäristösyntini on (ollut?) liiallinen lihan syöminen. En ole laskenut, miten usein lihaa on meidän perheessä syöty, mutta kyllä se jauheliha on tuntunut joka päiväiseltä leivältä. Eikä se ole kovin terveellistäkään. Vuoden alussa somessa pyöri taas vegaanihaastetta ja ties mitä, mutta sellaiset kuulostavat aivan liian radikaaleilta jutuilta meidän perheeseen.

Sen sijaan päätin vähentää punaisen lihan syöntiä neljään kertaan viikossa ihan pysyvästi. Olen nyt vetänyt kalenteriin kyseiselle viikolle viivan, kun olen syönyt punaista lihaa. Yhdellä viikolla tuli vain kolme viivaa ja jäin miettimään, että onkohan me sittenkään ihan älyttömästi syöty punaista lihaa. Syödään kuitenkin kalaa ja kanaa ja vakioruokalistaamme kuuluu myös useita kasvisruokia. Ehkä se jauheliha on vaan tuntunut tulevan korvista ulos. 

Oikeastaan olen lähinnä yliopistolla tehnyt muutoksia ja valinnut ei-liharuokia. Olen sellainen pieni soraääni enkä jaksa hehkuttaa yliopistojen edullista ruokaa (tai peruskoulujen ilmaista ruokaa). Onhan se halpaa, mutta joskus ihan älytöntä hiilarimössöä: väsyttää eikä tunnu oikein terveelliseltä eikä maistukaan hyvältä. On toki usein ihan ok ja hyvääkin ruokaa. Se kertoo minusta jotain, että höyrytettyjä parsakaaleja ei saa ikinä halvan ruoan kylkiäsenä, vaan niistä joutuu maksamaan 60/80 senttiä ekstraa. Mutta halpa hinta ei olekaan ensisijainen syy ostaa ruokaa.

PS. Syön siis 21 ateriaa viikossa: aamiaisen, lounaan ja päivällisen. Ilta- ja välipalalla en syö lihaa (joskus ehkä leikkelettä, jos olen syönyt leipää, mutta laskisin senkin yhdeksi viivaksi).

 

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.