500 kasvia: avokadopastaa ja vaahterasiirappia

Olen haastanut syömään itseni 500 kasvia vuoden aikana. (Löydät kaikki teeman postaukset tägillä #500kasvia.) Jos et ole jo arvannut, niin en ole kirjannut näitä alkupään kasveja sitä mukaa, kun syön. Arvelin, että on vähän tylsää luettavaa, jos ihan joka päivä postaan.

Basilika ja avokado samassa ruoassa haiskahtaa avokadopastalta (lime olikin jo listattu). Meillä kun syödään muutaman vuoden takaisesta ruokahitistä sellaista vieläkin simppelimpää versiota, jossa on yrttinä vain basilikaa, ei lainkaan lehtipersiljaa.

Erikoisuutena listalle tuli vaahtera, tietenkin siirapin muodossa. Ei ehkä kovin terveellistä, mutta ah niin hyvää vaikkapa banaanilettujen päällä!

Papaija ei ollut tuoretta, vaan kuivattuja paloja. Ne ovat pikku kundin lemppareita Punnitse & Säästä -puodissa, jossa hänet on tunnettu nimellä papaijapoika. Hyviähän ne ovat.

Kesäkurpitsa tuli yllättäen listalle vasta nyt, mutta varmasti syksyn mittaan syön paljon. Tykkään kovasti, esimerkiksi pannulla punasipulin kanssa pyöräytettynä ja niistä saa myös hyviä kasvispihvejä.

waffle-969794_640.jpg

Kasassa 90/100 (uudet tummennettuna). 

banaani, chia, kaura, omena, punakaali, valkokaali, jäävuorisalaatti, tomaatti, chili, valkosipuli, sipuli, ruis, tee, cashew, pellava, porkkana, oregano, pippuri, maustepippuri, oliivi, sitruuna, timjami, rypsi, kurkku, paprika, cosmopolitan-salaatti, taateli, kaakao, sokeri, soija, jääsalaatti, vehnä, inkivääri, mustikka, unikko, palmu, kumina, piel de sapo -meloni, vadelma, viinimarja (punainen), peruna, ohra, manteli, kardemumma, palsternakka, tilli, laakerinlehti, maissi, herne, lakritsijuuri, veriappelsiini, punajuuri, bataatti, kaneli, persilja, riisi, jalapeno, mansikka, korianteri, neilikka, tulsi, hasselpähkinä, maapähkinä, shea, karpalo, auringonkukka, kirsikka, karhunvatukka, kukkakaali, lanttu, lime, kookos, linssi, selleri, sinappi, rucola, purjo, kurkuma, sarviapila, cayennepippuri, fenkoli, jeera, basilika, avokado, appelsiini, kiivi, vaahtera, papaija, kesäkurpitsa, pinja

Kuva:Pixabay

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys

BBQ-bataattivuoka *slurps*

Olen sekasyöjä. Koko perheeni on. Ympäristöalan ihmisenä olen hyvin tietoinen siitä, että lihalla mässääminen loppuu jonain päivänä tavalla tai toisella. Ei kestä ympäristö eikä länsimaisten ihmisten terveys. Omat ruokailutapamme menevät hyvinkin virallisten ravitsemussuositusten sisään eli punaisen lihan määrä on viikkotasolla alle puoli kiloa. Yleensä reippaasti alle; esimerkiksi tällä viikolla olen muistaakseni syönyt yhden annoksen jauhelihakastiketta.

Kasvisruokaa syödään toki, mutta täysin vegaaneja ruokia ei tähän mennessä juuri koskaan. Melkein kaikkiin kasvisruokiin kun tulee laitettua juustoa (pinaattilettujen kanssa raejuustoa, kasvissosekeittoon viherpippuri-koskenlaskijaa ja avokadopastaan tai sienirisottoon parmesaania).

Jos haluaa opetella tekemään täysin vegaaneja ruokia, niin annan helpon vinkin: kutsu kylään vegaaneja vieraita.

Olemme viritelleen pikku kundin ystävän äidin kanssa vuorotellen lapsivapaata aikaa hoitamalla toistemme lapsia. Heidän perheensä on vegaaneja, joten olen tutustuttanut itseni kasviperäisiin juustoihin. Eihän ne lehmän/lampaan maidon juustoilta maistu, mutta miksi pitäisikään. Hyviä ovat ja sopivat meidän keittiöön. Ensimmäisellä kerralla lasten mukana tuli pala parmesaanin kaltaista kasvijuustoa (=varmesaania), sinihomeen makuista kasvijuustoa ostin ihan omaksi iloksi ja viimeksi kokeilin cheddar-tyyppistä kasvijuustoa.

Cheddaria tarvitsin bbq-bataattivuokaan. Se on älyttömän hyvää ja helppoa. Ohje on viime talvelta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

bbqbataatti.jpg

 

iso bataatti

400 g tomaattimurskaa

pari valkosipulin kynttä

chilijauhetta

3 rkl bbq-kastiketta

paketillinen käyttövalmiita linssejä (250-300 g)

1 dl cheddar-raastetta (ja tähän sopii hyvin se kasviversiokin)

Pistä pataan tomaattimurska, valkosipulit lastuina ja chilijauhe. Pese ja lohko bataatit (ei tarvitse kuoria) ja hiero niihin bbq-kastiketta. Bataatit pataan ja joukkoon valutetut linssit. Ei tarvitse mitenkään sekoitella. Uuniin 200°C. Mulla on ollut kansi kiinni ja menee ainakin tunti, en ole tarkkaan kelloa katsonut. Loppuvaiheessa ripotellaan cheddar-raaste.

 

 

TallennaTallenna

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Vastuullisuus