Kasvilista kasvaa kohinalla

Ensimmäisen päivän listalta unohtui jopa muutama kasvi pois, mutta todennäköisesti ei tule toista päivää, jolloin söisin yhtenä päivänä yli 30 uutta kasvia. Ja kielenkääntäjille tiedoksia, että aion syödä viittäsataa kasvia, en viisisataa kasvia. Jää ne kokonaiset munuaispuut syömättä.

Kotimaiset viljat on jo kasassa, kun pistin perunarieskoihin ohrajauhoja. Piel de sapo -meloni oli uusi tuttavuus meidän perheessä (ostettu jo ennen tämän projektin lukkoon lyömistä), oikein hyvä ja makea. Margariinissa on palmuöljyä, ja wikipedia osaa kertoa, että palmuja on yli 2300 lajia. Listallani lukee sitten vain palmu. Muutenkin joudun miettimään varmasti moneen kertaan, että mikä nyt on eri kasvi. Söin punaisia viinimarjoja ja minusta ne ovat ihan eria kuin mustat viinimarjat, ja sellaista vinkkiä antoi wikipediakin. Ystäväpiiriini kuuluu useampia biologeja, joten he varmaan alkavat tökkiä minua, kun alan sekoilla. En ala heitä piinaamaan ja väittämään sieniä kasviksi (mitä ne minusta oikeastaan ovat, kun ruoasta puhutaan :D).

vadelma.jpg

Nyt siis kasassa (tämänpäiväiset tummennettu) 43/500:

banaani, chia, kaura, omena, punakaali, valkokaali, jäävuorisalaatti, tomaatti, chili, valkosipuli, sipuli, ruis, tee, cashew, pellava, porkkana, oregano, pippuri, maustepippuri, oliivi, sitruuna, timjami, rypsi, kurkku, paprika, cosmopolitan-salaatti, taateli, kaakao, sokeri, soija, jääsalaatti, vehnä, 

inkivääri, 
mustikka, 
unikko, 
palmu, 
kumina, 
piel de sapo -meloni, 
vadelma, 
viinimarja (punainen), 
peruna, 
ohra, 
manteli

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Ajattelin tänään

Projekti: aion syödä 500 kasvia

Olen viime aikoina lukenut paljon suolistoa käsitteleviä juttuja, ja juhannuksena luin kokonaisen kirjan aiheesta: Suoliston salaisuus. Suoliston hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää syödä paljon erilaisia kasviksia. Syön kyllä kasviksia ja määrällisesti suosituksetkin täyttyvät, mutta olen huomannut, että olen aika jumittunut samoihin ruokiin, samoihin kasviksiin. Lisäksi olen miettinyt, että en edes tiedä, mitä syön. 

Tykkään erilaisista projekteista, joten ajattelin syödä vuoden aikana 500 eri kasvia. En tiedä, onnistuuko se edes käytännössä. Satokausikalenteri listaa yli 150 Suomessa myytävää kasvista, mutta ajattelin listata myös muut kuin HeVi-osastolla myydyt kasvit (nimenomaan kasvit, ei vain kasviksia): eli pähkinät, viljat, mausteet, ja onhan jopa sokeri(ruoko/juurikas)kin kasvi. Jos ei muu auta, niin on pistettävä leipään puolet petäjäistä ja mentävä villiruokakursseille. Todennäköisesti opin paljon asioita tässä matkan varrella.

puuro.jpg

Mutta tästä se lähtee:

Eilen aamulla meni aamupalalla kaura, omena, banaani ja chia, eli perusaamupuuroni (kuvasta poiketen ei ollut mustikoita, mutta eiköhän ne saada listalle hyvin nopeasti). Päivän mittaan jouduin jo miettimään, että onkohan salaatit nyt yksi ja sama asia, mutta listasin erikseen jäävuorisalaatin, jääsalaatin ja cosmopolitan-salaatin. Perustomaatit, kurkut, paprikat, sipuli ja valkosipuli menivät myös. Lounaalla oli puna- ja valkokaalia, teetäkin join. Illalla pistelin suuhuni ”ylimääräisenä” taatelin, niitä tulee harvemmin syötyä, vaikka pikku kundi popsii niitä usein. Teetä nyt ei varsinaisesti syödä, kunhan vaan uutetaan, mutta menköön listalle sekin. Pellavansiemeniä oli sämpylässä, timjamia ja sitruunaa oliiviöljyssä.

Pippurin ja maustepippurin tiesin entuudestaan eri kasveiksi, mutta söinpähän vielä munuaispuun siemeniäkin eli cashew-pähkinöitä. Iltapalalla vähän jäätelöä, niin sain kasaan vielä kaakaon, sokerin ja soijankin. En tiedä, onko sokeri tehty juurikkaasta vai ruohosta: wikipedia kertoo, että 60% tulee sokeriruohosta ja 40% juurikkaasta. 

Ensimmäisen päivän saldo siis 32 kasvia. 

banaani, 
chia, 
kaura, 
omena, 
punakaali, 
valkokaali, 
jäävuorisalaatti, 
tomaatti, 
chili, 
valkosipuli, 
sipuli, 
ruis, 
tee, 
cashew, 
pellava, 
porkkana, 
oregano, 
pippuri, 
maustepippuri, 
oliivi, 
sitruuna, 
timjami, 
rypsi, 
kurkku, 
paprika, 
cosmopolitan-salaatti, 
taateli, 
kaakao, 
sokeri, 
soija, 
jääsalaatti, 
vehnä

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Vastuullisuus