Pyhä parsakaali

Pysytään ruokateemassa edelleen. Luin nimittäin mielenkiintoisen artikkelin NewScientist-lehdestä. Karvaanmakuiset (bitter) hedelmät ja kasvikset ovat terveellisiä, ja niissä on myös erityisiä syöpäsairauksia ehkäiseviä ainesosia. Parsakaali, muut kaalit, greippi, vihreä tee mutta myös vaikkapa tomaatti (joka on ollut aikaisemmin paljonkin karvaampi kuin nykyisin syömämme). Tunnettu juttu. Mutta. Monet ihmiset pitävät enemmän makeasta. Karvas maku kielii myrkyllisyydestä ja (kielen nystyröistä riippuen) moni välttelee karvasta luonnostaan ja valitsee mieluummin makeaa. Ja koska kuluttajat haluavat ostaa makeaa, niin tuottajat ja kaupat tuovat niitä meille tarjolle: punaisia greippejä valkoisten sijaan ja sellaisia versioita kaaleista, joissa on vähemmän karvautta, ja vähemmän näitä terveellisiä, syöpäsairauksia ehkäiseviä ainesosia. Jos eivät onnistu kasvattamaan sellaisia, niin erilaisilla menetelmillä karvautta (ja niitä hyviä ainesosia) voidaan poistaa hedelmästä/kasviksesta jälkikäteen (de-bitter). Enpä tiennyt, että sellaisiakin on. Eikä näy ainesosaluettelossa!

Toki on parempi, että tyyppi, joka ei syö kasviksia ollenkaan, syö niitä nyt edes yhden päivässä, mutta meille jotka haluamme elää selkeästi terveellisemmin, tämä on huono juttu.

Parsakaali kunniaan!

PS. Jos et pidä parsakaalista, niin lehdessä oli vinkki. Ripottele sen päälle sokeria. Sillä tavalla kuulemma sekä lapset että aikuiset voivat opetella pitämään sen mausta (myöhemmin siis sokerin voi jättää pois). Jos parsakaali maistuu tosi pahalta, niin saattaapi olla supermaistaja. Meillä sekä minä että pikku kundi pidämme parsakaalista ja mieskin sietää.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys Uutiset ja yhteiskunta

Miten meillä rullaa arkiruokailu?

”Mitä tänään syötäisiin?” Ilmeisesti ruokien keksiminen on muidenkin mielestä vaivalloista. Meidän arkinen ruokahuolto on toiminut viime kuukaudet seuraavanlaisesti. Olen kirjoittanut A4:lle muutaman kymmenen ruokalajia, joita meillä syödään. Lista täydentyy sitä mukaa, kun löytyy uusi kiva resepti (tai idea, valtaosa ruoista on sellaisia, ettei niihin mitään reseptejä ole) tai tulee mieleen jokin ruoka, jota olisi kiva syödä (vaalea kinkkukastike!). Meillä ei ole mitään tiettyä päivää jolloin käydään kaupassa, mutta varmaan keskimäärin viiden päivän välein käymme joko keskikokoisessa (kolme koota tai äsmarket) tai isossa marketissa. Salesta sitten haetaan jotain pientä täydennystä tarvittaessa.

Molempien pitää keksiä ainakin kaksi ruokalajia listaan. Sanattomasta sopimuksesta listalla on ainakin yksi kasvisruoka, kanaruoka, liharuoka ja kala, se viides voi olla sitten mikä vaan. Yleensä sitä kalaruokaa ei tarvitse keksiä, kun ostetaan sitä kalaa, jota saa tiskistä kohtuuedullisesti (ja josta tykätään, silakkainhoojat…). Ja mielellään osa sellaisia, että niistä voi syödä kahdesti tai riittää miehelle evääksi.

Meidän perheen suosikit mielivaltaisessa järjestyksessä: kasvissosekeitto, kana-kasvispasta, paistettu kirjolohi, avokadopasta, pinaattiletut, makaronilaatikko, lihapullat&muusi, kanawok, pippurinen possukastike.

Saa nähdä, miten tämä nyt muuttuu, kun pikku kundi aloittaa päivähoidossa. Syömme muutaman aterian vähemmän kotona. Ja niinä päivinä kun minä haen kundin päiväkodista työpäivän jälkeen, en aio laittaa ruokaa, vaan syömme jotain pakastimesta (tai tähteitä jääkaapista).

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Ajattelin tänään