Ruokahävikin kimppuun: superhelppo paistettu riisi
Vaikka tämä ei ole mikään kokkailublogi, niin päivittäin blogiini eksyy ihmisiä katsomaan supernopeiden sämpylöiden reseptiä puuron jämistä ja ilman hiivaa.
Heitämme kodeissamme keskimäärin 20-30 kiloa alunperin syömäkelpoista ruokaa menemään henkeä kohden. Puurot, pastat ja riisit lienevät sellaisia helposti hukkaan meneviä: halpoja ja niitä on helppo tehdä liikaa.
Puuron jämät voi tosiaan piilottaa vaikka sämpylöihin. Pastaa on niin helppo keittää liikaa. Olen keitellyt pastaa kohta 30 vuotta enkä vieläkään osaa aina arvioida, sitä pelkää keittävänsä liian vähän. Lisäksi ruokaohjeiden pastamäärät ovat minusta aivan naurettavia. Esimerkiksi muutaman vuoden takaisen trendiruoan avokadopastan ohjeessa pastan määrä on 400-500 grammaa, ainakin niissä mitkä netissä leviävät. Ruokaohjeet ovat yleensä neljälle. Olen löytänyt meidän perheelle (kaksi aikuista ja yksi 4-vuotias lapsi) sopivan pastamäärän avokadopastaan ja se on 150 grammaa (tosin avokadopastassamme on paljon enemmän avokadoa kuin alkuperäisessä). Suosittelen käyttämään vaakaa tai desimittaa pastan arviointiin, ja kun kerran löytää sen omalle perheelle sopivan määrän, niin jatkossa ei tarvitse arvioida.
Myös riisiä on helppo keittää liikaa. Siinäkin paketin ohjeiden mukainen kaksi annosta on ainakin meidän perheen kolmelle aivan liikaa. Riisistä saa seuraavana päivänä kuitenkin tosi herkullista ruokaa alle kymmenessä minuutissa. Nimittäin paistettua riisiä. Näin tein sen minulle ja pikku kundille lounaaksi:
Iso porkkana kuoritaan ja vedetään juustohöylällä lastuiksi, puolikas sipuli ja valkosipulin kynsi pilkotaan ja kaikki pannulle seesamiöljyn kanssa. Pikkaisen saa pehmetä ja sitten joukkoon riisiä. Sekaan pari kananmunaa, jotka sekoitetaan ruokaan hyvin. Loraus kalakastiketta ja vähän mustapippuria. Nautitaan makean chilikastikkeen kanssa.
Tällä kertaa pikku kundi halusi opetella syömään puikoilla eikä halunnut haarukkaa ollenkaan. Tyyli on vapaa! :)
PS. Onko sulla hyviä jämäruokaohjeita?