Paras laskiaispulla

Laskiaispullat ovat vakavaa bisnestä Ruotsissa. Ruotsalaiset ostavat yleensä aina laskiaispullansa konditorioista, ne sisältävät kermaa ja mantelimassaa ja pullat nauttivat suurta arvonantoa leipomotuotteiden joukossa. Kermassa on vain vähän tai ei ollenkaan sokeria ja parhaassa mantelimassassa on runsaasti sattumia paahdettujen, hakattujen mantelinpalojen muodossa. Traditionalistit syövät pullansa syvältä lautaselta, runsaan kuuman maidon kera. Laskiaistiistai on myynnillisesti Lucia-päivän ohella konditorioiden suurin myyntipäivä koko vuonna. Kunnon klassisessa konditoriassa tavallisesta laskiaispullasta saa pulittaa 4-4,5 euroa, ruokakaupan leipomosta saa samalla hinnalla kaksi laskiaispullaa.

Viime vuosina laskiaispullasta on tullut jos jonkinlaisia uutuusversioita. Viime vuoden suursuosikki oli pullawrap, jossa täytteet oli laitettu litteään rullattuun pullaan. Laskiaispullia on wienertaikinasta, suklaapullasta ja Nutellatäytteellä, marjatäytteillä ja myös marsipaanipäällysteistä prinsessasemlaa sekä korvapuustin ja laskiaispullan sekasikiötä on nähty liikkeellä. Testejä tehdään ahkerasti, Tukholman seudun arvostetuimman testin tekee Dagens Nyheter (paikallinen Helsingin Sanomat). Tänä vuonna DN:n arvovaltainen raati koostui lehden ruokatoimittaja Jens Linderistä sekä (ta-daa, fanfaari!) Ruotsin Akatemian vakituinen sihteeri Sara Danius (ensimmäinen nainen tällä arvovaltaisella istuimella). Otsikon ja Ruotsin Akatemian moton ”Snille och Smak” = Nerokkuus ja Hyvä maku” alla he arvostelivat ja laittoivat arvojärjestykseen viidentoista Tukholman konditorian laskiaispullat viime lauantain lehdessä.

Voitto ja viisi tähteä meni ”meidän” konditoriallemme, Älvsjön Konditorille, asumme nimittäin samassa talossa. Mieheni on aikaisemmin ollut ko. konditoriassa myös töissä, joten näitä herkkuja on meidän perheessämme maisteltu monen vuoden ajan. Pulla on kevyt mutta maukas ja mehevä, hattu on tukeva ja sillä saa hyvin kahmittua liikoja kermoja suuhun. Mantelimassa on pehmeää ja siinä on ihania, isoja sattumia paahdetusta mantelihakkeesta. Laskiaispullat ovat aina tuoreita, laskiaistiistaina niitä menee yli 5000 kpl. Tarjolla on myös pienempää versiota.

Screen Shot 2017-02-28 at 10.48.36.png

Minä kipitin kahville lauantaina ja suomalainen kun olen, pyysin tuttua kondiittoria laittamaan minun pullaani laadukkaan marjaisaa vadelmahilloa mantelimassan sijaan. Mums, sanon vaan!

IMG_5912.JPG

Hyvää Laskiaista kaikille!

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Höpsöä
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.