Ensin Lapsimessut, sitten pikkuveli

Lapsimessut on huhtikuun Must-juttu. Ainakin Fridalle, joka on sen verran kokenut kävijä Messukeskuksessa, että arkiseen Mäkeläkadun bussimatkaankin kuuluu aina Messukeskuksen paikantaminen. Tänä vuonna Lapsimessuista tekee jännittävän myös se, että pikkuveljen laskettu aika on juuri messuperjantai, eli 12.4. Viime viikolla kävimme jo bussissa keskustelua tulevasta messuviikonlopusta, ja selvisi, ettei Frida millään malttaisi odottaa messuja, mutta pikkuveli sen sijaan voisi pysyä mahassa kokonaan. Messumuijalle tulee siis tarjota tapahtuma joka tapauksessa, vaikka muun perheen ajatukset ovat luonnollisesti lähestyvässä syntymässä. Ilmoitin messuperjantain jo vapaaksi päiväkodistakin. Nähtäväksi jää millaisella kokoonpanolla olemme messuilla tänä vuonna. Saatteko kysellä Allulta ja Fridalta vauvakuulumisia, vai nähdäänkö messuilla synnytystä käynnistelevä nainen 3,5-vuotiaan kanssa. Vauvavieraan mukanaolosta alan jo luopua pikkuhiljaa, kun synnytystä ei etuajassa ole kuulunut. Olemme myös nauraneet ystävieni kanssa mahdollisuudelle järjestää synnytysnäytös Neuvola-lavalla!

Keräsin Lapsimessuilta tärpit sekä Fridan mieleen, että itselle mielenkiintoisimmat ohjelmat. Tuttuun tapaan innostun eniten luennoista ja keskusteluista, sekä uusista inspiroivista lanseerauksista ja taidokkaasti toteutetuista messuosastoista. Lapsimessut eivät ole minulle tarjousmaraton, mutta on kiva, että monia pelkästään verkkokaupassa myytäviä tuotteita pääsee messuilla helposti näkemään ja toki myös ostamaan.

MESSUMUKULOILLE

 1. Pippuridino, Teatteri Hevosenkenkä. Vekarat-lavalla komediateatteria kaikenikäisille jokaisena messupäivänä.
 2. Värilaboratorio, Lasten Taidelaboratorio. Pieniä laborantteja tutkimassa värejä koeputkia ja pipettejä käyttäen. Frida on ollut Kide Science -ryhmissä, joten tiedän, että tämä on suloista (tyypeillä on pienet labratakit) ja opettavaista puuhaa. Värilaboratorio toteutetaan pienissä ryhmissä, joihin tulee ilmoittautua erikseen. Jokaisena messupäivänä on useita ryhmiä.
 3. Musiikkiesityksiä Vekarat-lavalla. Mimmit esittävät uutta musiikkia Musapatti-levyltä jokaisena messupäivänä, Soiva Siili Duo perjantaina ja lauantaina, sekä Kengurumeininki sunnuntaina. Ainakin viime vuonna Vekarat-lavan esityksiä oli kiva seurata Foodinin kahvilan yläterassilta ja nauttia samalla välipalaa.
 4. Plantoys ja Ailefo -leikkialueet, Kiddex. Ekologisesti valmistetut lelut ansaitsevat aina hehkutusta, ja tällaisella leikkialueella ottaa mielellään lapselta ideoita kiinnostuksen kohteista ja tulevista lahjatoiveista. Koska emme osta muovisia leluja, tällä osastolla voin turvallisesti esitellä lapselle esimerkiksi vastuullisesti tuotettuja leluja hiekkalaatikolle tai muovittomia laastareita.
 5. Muskarit. Funky Monkey Club, Jamkids- muskarit ja Rokkimuskari järjestävät osastoillaan muskareita eri ikäisille jokaisena messupäivänä. Fridan päiväkodissa järjestetty muskari loppui vuoden vaihteessa, joten hyvä muskari on etsinnässä syksyn harrastuksiin.
 6. Satuhahmot. Pehmeisiin jättipukuihin puetut satuhahmot ovat aina yhtä tärkeitä halata. Näitä tyyppejä näkee messuilla onneksi lähes joka kulmalla, mutta oma Vekarat-lavalle päättyvä kulkue heillä on jokaisena messupäivänä.

AIKUISILLE

 1. Neuvola-lava. Mielenkiintoisia teemoja ja keskusteluja jokaisena messupäivänä. Ohjelmasta kiinnostaa erityisesti Leea Mattilan luento Näin luot hyvän suhteen lapsen kanssa, Lapsiperheen parisuhdekirja (ihana Julia lavalla), Isä 2.0, Pienen lapsen seksuaalikasvatus, Ruutuvapaata puuhaa leikki-ikäiselle, sekä tietysti Synnytykseen valmistautuminen ja Vauvavuoden hulinat.
 2. Eettiset ja ekologiset tuotteet. Usein vastuullisia valintoja varten tulee tehdä aika paljon aktiivista etsintää, sillä valikoima kivijalkamyymälöissä on vielä liian pientä. Pitää tietää mitä etsiä ja mistä. Lisäksi moni yritys on siirtynyt ainoastaan verkkokauppaan, joten uusille merkeille ja verkkokaupoille tulee jatkuvasti olla tuntosarvet pystyssä. Silloin säästyy aikaa googlettamiselta sekä myös virheostoksilta. En esimerkiksi olisi koskaan ostanut meille Ikean puista korokejakkaraa, jos olisin tiennyt, että Hevealla on vastuullisesti tuotettu kumipuinen jakkara. Tykkään verkkokauppojen vaivattomuudesta, mutta kaipaan kokemusta tuotteista, sitä että niitä voi oikeasti nähdä ja tuntea. Mitä enemmän tietää ekologisia tuotteita myyviä yrityksiä ja tuotteita, ja seuraa niitä somessa, sitä vähemmän asioiden etsimiseen menee aikaa. Olisi muuten todella kätevää, jos messujen näytteilleasettajien tuoteryhmäkohtaiseen hakuun voisi filtteröidä myös eettiset ja ekologiset toimijat.
 3. Papun ja Hakolan yhteistyömallisto sekä Papun Lazy days -malliston upeat laukut ja pellavavaatteet.
 4. Myös nämä kannattaa tsekata: eettistä tuotantotapaa tukeva Miniaisling, käsityönä suomalaisesta puusta valmistava Puine, uudet ananaksen lehdistä valmistetut Pinatex-tuotteet For Minis and Mommiesilta, sekä supertrendikkäät ja pehmeät Wildkind Kidsin luomupuuvillaiset farkut ja takit.

Kuvat on viime vuoden Lapsimessuilta.

PS. Instagramissa käynnistyy tänään vielä lippuarvonta Lapsimessuille, käy kurkkaamassa!

perhe vanhemmuus lapset vastuullisuus
Kommentit (2)
 1. Jospa pääsette vielä messuille, kuulostaa varsin kivalta tavalta käynnistellä synnytystä 🙂 Meillä laskettu aika 14.4., mutta vauva syntyi jo viime viikolla, väliin siis jää messut vaikka kotona jo ollaankin!

  1. Voi onneksi olkoon! Ihanaa <3
   On tää kyllä aikamoista, kun ehti asennoitumaan, että tulis etuajassa, kun terkkarikin niin povasi. No mutta ensi vuonna vaikka sitten viimeistään messuilemaan, jos nyt menee ohi! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *