Jatkaako esikoinen päiväkodissa, kun vauva syntyy?

Tähän kysymykseen olen saanut vastata yhtä usein, kuin siihen onko Allu erityisen onnellinen nyt kun saamme pojan. Keskustelu etenee yleensä näin:

”Voi, joko tiedätte saatteko tytön vai pojan?”

”Juu, poika on tulossa.”

”Vau, oikea unelmaperhe! Allu on varmaan ihan tosi innoissaan.”

”Niin, ihan yhtä innoissaan kuin tytöstäkin.” Mutisen hämmentyneenä

”Mites, jatkaako Frida päiväkodissa, kun oot äitiyslomalla?”

”Jatkaa 4 päivää viikossa. Koen, että Frida tarvitsee sitä toimintaa ja sosiaalista kanssakäymistä, jota päiväkoti tarjoaa. Se on varmasti sekä hänelle, että koko perheelle parasta. Minä ja vauva saadaan myös aikaa bondata.”

Lapsen sukupuolen aiheuttamaan reaktioon en ole osannut varautua, mutta esikoisen päivähoitoon olen. Se, päättääkö jatkaa vanhemman lapsen päivähoitoa äitiysloman aikana, on minusta täysin perhekohtainen asia. Tiedän, että mielipiteet saattavat jakautua hyvinkin rajusti. Ehkä siksi vähän arastelen puhua siitä, sillä en halua asettaa toista näkemystä huonommaksi. Se, että me teimme tämän ratkaisun, ei tarkoita sitä, että se olisi ainoa, kaikille oikea ratkaisu. Arki vauvan kanssa, etenkin alkuun, painottuu täysin pikkuisen tarpeisiin. Joudun itsekin opettelemaan paljon uutta ja totutella olemaan äiti kahdelle lapselle. Koen, että päiväkoti on sopiva paikka tarjoamaan tässäkin tilanteessa sitä, mitä 4-vuotiaan tarpeisiin varhaiskasvatuksen piirissä kuuluu. Jos on mahdollista, pian syntyvä toinen lapsemme olisi kotihoidossa 2-vuotiaaksi asti. Jos Frida siinä samassa olisi saman ajan kotona, tarkoittaisi se sitä, että eskariin menisi 6-vuotias lähes suoraan kotihoidosta. Se tuntuu aika kovalta.

Siihen, että Fridan päiväkodissa minimimäärä päivähoitoa on 4 päivää viikossa, en voinut vaikuttaa. Jos voisin, valitsisin varmaan 3 päivää viikossa. Valitsisin kuitenkin enemmän kuin 20 viikkotuntia, johon Kela vetää varhaiskasvatuksen rajan, jos toinen vanhempi on kotona. Toiveissani on jatkaa aiemmalla hoitovapaalla aloitettua opiskelua tai kehittää jotain muuta suuntaa hoitovapaalla uran suhteen, joten hoitokuvio Fridan kohdalla on edelleen perusteltua silloin. Onneksi Helsingin kaupunki ei rajaa varhaiskasvatuksen määrää, vaikka toinen vanhempi olisi kotona. Se lisää perheiden valinnanvapautta ja hyvinvointia.

Lue myös:

Vanhemmat, jotka vievät lapsensa hoitoon lomalla

Uupumukseni ja sanani sinulle työhönpalaaja

Reppukaupalla hyvää ja muutama hatunnosto päiväkodille

Kesän hetket on erilaisia nyt

perhe lapset raskaus-ja-synnytys vanhemmuus
Kommentit (4)
 1. Mun ”kuplassa” esikoisen jatkaminen päiväkodissa on enemmän sääntö kuin poikkeus. Esikoisen vauvaharrasteista löytyneestä tuttavapiiristä moni on nyt saanut toisen lapsen, enkä ole kuullut että kukaan olisi jättänyt jo päiväkodissa olleen isomman sisaruksen kokonaan kotiin. Perustelut on enemmän kuin ymmärrettäviä ja varmasti jokainen perhe toimii heille parhaalla tavalla.

  Meillä lapsilla tuli ikäeroa 1 v 9 kk enkä ollut siinä välissä töissä, joten esikoinenkaan ei ollut päiväkodissa. Ei myöskään ollut meidän juttu hakea päivähoitopaikkaa myöhemminkään. Kerhopaikka onneksi saatiin kun hän oli 2 v 4 kk joten pääsee siellä harjoittelemaan uusien ihmisten kanssa toimimista. Kieltämättä välillä (tai aika useinkin) mietin millaista olisi jos uhmaikäinen olisi hieman enemmän poissa kotoa, mutta en siltikään tekisi toisin jos palaisin ajassa taaksepäin.

  Onnea loppuodotukseen!

  1. Oon huomannu kyllä saman. Jos lapsi ei ole ollut vielä hoidossa on varmasti luontevampaa jatkaa kotona. Samoin ollut myös omassa ystäväpiirissä ja toimisin varmasti itsekin niin siinä tilanteessa. Ystäväni lapsella oli toisaalta niin paha uhma, että esikoisen päiväkodin aloitus äitiysloman aikana helpotti uhmaa huomattavasti ja paransi koko perheen hyvinvointia, kun vauvakin valvotti ja oli kovin itkuinen.

   Kerhopaikka kuulostaa kyllä hyvältä, ihanaa että niitäkin on! Sen tarve varmaan korostuukin lähempänä just 3-vuotiasta ja sen jälkeen.

   Ihanaa kun kommentoit! 🙂
   Kiitos!

 2. Nekkutyttoe
  27.3.2019, 17:56

  Meillä on sama homma, kaikkia kiinnostaa hirveästi esikoisen jatkaminen päiväkodissa. Hän on tähän asti ollut 15 päivää kuukaudessa koska teen vuorotyötä, ja jatkaa samalla sopimuksella. Hän viihtyy hoidossa tosi hyvin ja saa siellä ihan erilaisia virikkeitä kuin kotona, me molemmat tykätään hoitajista, ja ryhmässä on oikea määrä hoitajia lasten määrään nähden.

  Monesti olen kokenut, että joudun selittelemään hoidossa jatkamista. ”Jääkö A sitten sun ja vauvan kanssa kotiin?” – ”Me jatketaan päiväkodissa samalla lailla kuin nyt, eli 3-4 päivää viikossa” – ”Ai jaa! No ei sun kannata siitä potea huonoa omatuntoa, hyvähän se on että saat itse levätä”… En itse asiassa edes harkinnut lapsen ottamista kotihoitoon, saati että olisin potenut huonoa omatuntoa ennen kuin jengi alkoi kysellä aiheesta ja heitellä tuollaisia kommentteja 😀 Ajattelin että kivassa hoitopaikassa oleminen on ihan luontevaa kun meillä on siihen mahdollisuus sekä kaupungin että taloudellisen tilanteen puolesta

  1. Aivan! Ja öö ei se kyllä lepäämistä oo yhdenkään lapsen kanssa. 😀

   Varmasti tosi luontevaa koko perheelle jatkaa hoidossa, olishan se tavallaan myös sääli viedä lapsi pois ryhmästä ja kavereiden luota vaan sen takia että perheeseen syntyy vauva. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *