Opintovapaa hoitovapaan sijaan? Lue tämä!

Vanhempainvapaan jälkeen voi palata töihin tai jäädä hoitovapaalle. Kolmaskin vaihtoehto on, mutta siitä ei puhuta niin yleisesti.

Nimittäin opintovapaa

Opintovapaalle jääminen ei tarkoita sitä, että pitäisi olla aiempia opintoja kesken tai edes välttämättä sitä, että opiskelisi itselleen uuden ammatin. Työnantajalla tulee olla äärimmäisen hyvät perustelut olla myöntämättä opintovapaata työntekijälle, joten opintovapaalle jääminen on käytännössä jokaisen oma valinta. Työnantajalle tulee kuitenkin ilmoittaa opintovapaalle jääminen vähintään 2 kuukautta aiemmin. Joissakin tapauksissa työnantaja voi silti olla joustava. (Kuten minun tapauksessa, jossa anoin opintovapaata alkavaksi neljän arkipäivän kuluttua.)

Jos työelämässä on ollut yhteensä vähintään 8 vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä vähintään vuoden, voi olla oikeutettu Koulutusrahaston aikuiskoulutustukeen.

Opiskella voi joko kokonaisen opintokokonaisuuden, tai yksittäisiä kursseja. Jotta yksittäiset kurssit hyväksytään aikuiskoulutustuen piiriin, tulee niiden olla henkilön nykyistä ammattia täydentävää koulutusta. Omat opintoni olivat yksittäisiä kursseja markkinoinnin opintokokonaisuudesta, ja ne todettiin niin työnantajan, kuin Koulutusrahaston puolesta nykyistä ammattiani täydentäväksi. 

 

opintovapaavshoitovapaa.png

 

Opiskelun tulee olla päätoimista ja opiskelijan tulee olla ilmoittautunut läsnä olevaksi oppilaitokseen, jotta aikuiskoulutustukea voi saada. Päätoimiseksi opiskeluksi lasketaan keskimäärin 3 opinto- tai osaamispistettä, tai 2 opintoviikkoa kuukaudessa tukikauden aikana. 

Olen valmistunut vaatetusalan artesaaniksi ja ylioppilaaksi kaksoistutkinnolla vuonna 2004 ja sen jälkeen olen kouluttanut itseäni työtä tekemällä. Nykyisessä ammatissani vastaan kaupallisesta strategiasta ja brändin turvaamisesta visuaalisen markkinoinnin keinoin. Esillepanot, näyteikkunat ja stailaus ovat minun ja tiimini vastuulla. Valitsin Avoimen yliopiston kursseista Markkinoinnin perusteet ja Kuluttajan käyttäytyminen, yhteensä 12 opintopistettä. Koska päätoimiseksi opiskeluksi lasketaan 3 opintopistettä kuukaudessa, hain opintovapaata ja aikuiskoulutustukea 4 kuukaudelle. Opinto-oikeus tulee olla voimassa koko tukea haettavalla ajalla. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia, kuin kurssien kesto, joten päivämääriä ei kannata tuijottaa.

Palkansaajien aikuiskoulutustukia on kahdenlaista, täysimääräistä ja soviteltua. Jos opintojen ohessa on tuloja, tai opintovapaa kestää alle kaksi kuukautta, haetaan soviteltua tukea jälkikäteen. Täysimääräistä tukea voi hakea etukäteen, jos opintovapaa kestää yli kaksi kuukautta ja sivutulot ovat alle 250€ kuukaudessa. 

Kotona lasta hoitavalle, opintovapaalle jäävälle vanhemmalle kuuluu myös Kelan kotihoidontuki. Jos muita tuloja ei ole Koulutusrahasto laskee sovitellun aikuiskoulutustuen maksettavaksi ennakkoon. Määrä on soviteltu, mutta eroaa täysimääräisestä vain vähän.

Esimerkiksi 2800€ kuukausituloilla laskettuna aikuiskoulutustuki, johon vaikuttaa 338,34€ kotihoidontuki kuukaudessa on 1514€ kuukaudessa ensimmäisen kahdeksan kuukauden ajan. Se on vain 70,67€ vähemmän kuin täysimääräinen aikuiskoulutustuki. Mahdollinen kuntalisä ei vaikuta tuen määrään. Kotona lasta hoitava ja samalla opiskeleva vanhempi saa siis aikuiskoulutustuen ehtojen täyttyessä esimerkiksi tuon 1514€ enemmän rahaa kuukaudessa. 1852,34€ + mahdollinen kuntalisä. Miinus tietysti verot, joita muuten Koulutusrahasto vähentää 20%, ellei erillistä verokorttia toimita.

Rehellisesti sanottuna, opiskelu oli ainoa mahdollisuus, jolla pidempi aika kotona oli mahdollista. Sen lisäksi, että se auttoi maksamaan laskut se vahvisti omaa ammattitaitoa sekä suhdetta omaan lapseen ja äitiyteen. 

 

 

Jos homma mietityttää, kannattaa tutustua erittäin selkokielisiin Koulutusrahaston sivuihin. Omassa pikapäätöksessäni turvauduin myös asiakaspalveluun pari kertaa ja sain todella ystävällistä ja ymmärtäväistä palvelua. Ensimmäinen tukikin maksettiin jo helmikuun lopussa, vaikka olin hakenut sitä kuun alussa ja hakemusten käsittelyajat olivat ruuhkautuneet.

 

 

Lue myös: 

Salamapäätös opiskelevaksi kotiäidiksi

Ensimmäinen opiskeluviikko lukuina

Valitsimme epätasa-arvoisen perhevapaan

Läpi meni!

Näin opiskelin kotiäitinä

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Kommentit (4)
 1. Hyödyllinen postaus! 🙂 Itse tiesin tästä vaihtoehdosta, mutta tuntuu että monelle tämä on uusi juttu. 🙂

  1. Kiitos! Itsekin ajattelin aiemmin, että eihän se itselle ole mahdollista, mutta kyllähän se oli! 🙂

 2. Koko koulutustuki muutenkin taitaa olla monille vähän hämärän peitossa, kiva kun kerrot siitä. Ja loistavaa, että opiskelua tuetaan. Erikoista tuossa minusta on se, että päätoiminen opiskelu vaatii vain 3 opintopistettä kuukautta kohden (muissa yhteyksissä kela ja työkkäri puhuu viidestä pisteestä), joten hyvinkin helppo yhdistää lapsen kotona hoitamiseen, jos löytää opinnot, jotka eivät vaadi läsnäoloa!

  Koulutustuella opiskelusta tai kotiäitiydestä minulla ei ole kokemusta, mutta lapsen kotona hoidon ja opintojen yhdistämisestä kylläkin. Eli palasin jatkamaan yliopisto-opintojani, kun lapsi oli noin yhdeksän kuukauden ikäinen eli vanhempainvapaat (en edes muista, kumpi meistä juuri sillä hetlkellä vapaalla varsinaisesti oli, kun niitä vähän jaettiin) juuri päättymässä. Alkuun toki ei voinut kovin montaa tuntia kerrallaan yliopistolla olla maitotankkauksen vuoksi.

  Seuraavat kaksi vuotta tein opintoja 130 pistettä 18 kuukaudessa (siihen kuului gradu ja kandityö eli keskimäärin reilut 7 pistettä kuukaudessa, laskennallisesti), välillä olin kesän töissä, kun tosiaan pelkällä opintorahalla opiskelin. Toki saatiin myös kotihoidontukea.

  Lapsi hoidettiin miehen kanssa yhdessä ja täytyy myöntää, että lopussa oli tosi rankkaa, kun toinen teki 42 tuntia viikossa töitä, ja minä paahdoin pahimmillaan gradua 50 tuntia viikossa miehen vapaapäivinä. Mutta kyllä se kannatti, kun halusimme pitää lapsen aika pitkään kotona ja päiväkodissa aloitti 2v 9kk iässä. 🙂

   

  1. Napakka on ollut tahti sielläkin! Puolison töiden aikataulu ratkasee kyllä tosi paljon, sen huomasin vähän kantapään kautta. 🙂 Mutta ratkaisu oli lopulta hyvä ja sehän on pääasia. 

   Kiitos kun kommetoit! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *