Raskausviikot 14-27

14+

Kesäloman viimeinen viikko ehditään pitää vasta lokakuun puolessa välissä. Vietetään yhdet päivätreffit Allun kanssa, mutta muuten lomaillaan perheenä. Marimekon Jokapoika-paita kiristää jo vatsan kohdalta, ja joogatunnin jälkeen otan kuvan, jossa pyöristynyt vatsa näkyy jo selvästi rennon collegen alta. Pahoinvointi alkaa helpottaa. Johtuukohan se lomasta? Raskaus on edennyt niin samanlaisena kuin ensimmäinen, että olin varautunut voimaan pahoin vielä seuraavat kuusi viikkoa. Onkohan siellä sittenkin poika?

15+

Pappani haudataan ja näkyvästi pyöristynyt vatsani tuo selkeästi lohtua mummilleni muistuttaen samalla elämän kiertokulusta. Viikon loppupuolella on sokerirasitus. Joudun käymään tässä raskaudessa kahdesti kokeissa, sillä perintötekijät altistavat diabetekselle. Selviän kuitenkin erinomaisilla verensokeriarvoilla, vaikka testin jälkeen meinaan pyörtyä. Pahoinvointi alkaa selvästi helpottaa, ja enää se seuraa mukana vain hetkittäin.

16+

Vältän neuvolalääkärin luona gynekologiset tutkimukset tiukan kysymyspatterin jälkeen. Nykyään ei kuulemma enää suositella tehtävän gynekologisia tutkimuksia tässä vaiheessa raskautta. Olin ihan tyytyväinen, sillä lääkäri oli mies, ja jos voin valita, valitsen aina näille käynneille naisen. Väsymys ei helpota, joten otan rautavalmisteen käyttöön muiden raskausvitamiinien lisäksi. Tässä raskaudessa olen hylännyt apteekkien valmisteet ja käyttänyt vain ravintopohjaisia, raskausaikaan suunniteltuja lisäravinnevalmisteita.

 

327F9A88-B5AF-4261-BF5F-FAB028C0D781.jpeg

 

17+

Tiukka työviikko ja pitkät työpäivät väsyttävät, eikä myöhäisillan laivamatka Tallinnaan auta yhtään. Viikon tiivistelmä on väsymys. 

18+

Allu on koko viikon työmatkalla, joten pyydän äitini apuun. Saan vähän omaa aikaa, pääsen joogaan ja Julian kutsumana Noin viikon studion nauhoituksiin. Vauva tykkää möyriä etenkin oikealla puolella vatsaa ja on hassua katsella, miten vatsa muuttaa muotoaan. Istukka taitaa tosiaan olla edessä tässä raskaudessa, sillä liikkeet tuntuvat ihan eri tavalla, kuin ensimmäisessä raskaudessa. 

 

3B5ACADA-3ACF-4B18-BABC-132AB9350950.jpeg

 

19+

Neuleet (jotka ovat pääsääntöisesti ainoita yläosia vaatekaapissani, joihin edelleen mahdun) alkaa kummallisesti nyppyyntymään vatsan kohdilta. Onneksi laadukkaista materiaaleista valmistetut neuleet saa huollettua uuteen uskoon cashmere-kamman avulla. Hyvä ystävä kertoo olevansa raskaana, ihan huippua, että voidaan yhdessä vauvailla ensi kesänä! 

20+

Kaikenlaisten uutisten viikko! On rakenneultra ja lisäksi tarjouksemme uudesta kodista menee läpi ja meistä tulee ensiasunnon ostajia. Ultrassa kätilö tutkii pitkään sydäntä, mutta lopulta aihetta jatkotutkimuksille ei ole. Huh. Lopuksi selviää, että vatsassa möyryävä tyyppi on poika! Ilmoitusta seuraa jännittynyttä naurua. Hassusti ajateltiin, että tässä vaan tyttöjä tehdään, kun Allun veljenkin lapset on tyttöjä. Kaikki ne tarinat Allusta lapsena, kulmakunnan kauhusta, eli pojasta joka ehti puun latvaan tai kauppakeskuksen suihkulähteeseen heti kun selkänsä käänsi, sinkoili meidän molempien mielessä. Mitä jos Frida onkin se rauhallisempi tapaus? 

 

69D78EE3-1075-407B-80EB-0527EEC3FCD6.jpeg

6EDC48B8-680A-4A2A-A6A7-D9C47A20A2B1.jpeg

 

21+

Osallistun Lapsistrategia 2040 keskusteluiltaan. Työryhmissä mietitään, kuinka rakentaa perhemyönteisempää tulevaisuutta Suomessa. Miten työelämän tulee muuttua, kuinka rakentaa tasa-arvoa, ja millaisia palveluja nykyajan perheet tarvitsevat? Suurten ja tärkeiden asioiden äärellä oleminen ravisuttaa. Voin taistella nyt vanhemmuuden tasa-arvon, ennaltaehkäisevät työn tärkeyden ja perhemyönteisen työelämän puolesta, jotta lapsillani on parempi tulevaisuus olla vanhempia. Viikonloppuna käyn ystäväni kanssa ihanan luonnonkosmetiikan kurssin, jossa valmistamme itsellemme kosmetiikkaa. Innostun yhä enemmän eteeristen öljyjen vaikutuksista ja kosmetiikan valmistuksesta. 

22+

Kylkikipuja ja hurja mylläys vatsassa jatkuu. Tehdään asuntokaupat ja valmistaudutaan tulevaan remonttiin sopimalla talvilomapäiviä tammikuulle. Neuvolassa hoitaja kommentoi painonnousun olevan jo normaalin ylärajoissa. Lisäksi SF-mitta olisi pidettävä yläkäyrän alapuolella, vaikka se ensimmäisessäkin raskaudessa pysytteli koko ajan samoilla yläkäyrillä. Ärsyttävää, että pitää tuolla tavalla kommentoida ja pelotella, minkäs minä SF-mitalleni voin. Fridakin vain lekotteli jalat suorana mahassa, jonka vuoksi mitta huiteli yläkäyrillä. Lisäksi painokin on pienempi, kuin samoilla viikoilla Fridasta, vaikka onkin tähän asti noussut tismalleen samaan tahtiin. Onneksi pystyn jättämään kommentit omaan arvoonsa, enkä säikähdä tai välitä sanoista lainkaan. Tuntui myös hyvältä, että asia todisti syömishäiriöiden olevan kaukana takana. 

 

156A6D38-9FA4-4442-95BD-C6EA1A30356C.jpeg

 

23+

Jouduin ottamaan muutaman sairaslomapäivän töistä. Kovia pintasupistuksia, ja on vaikea kävellä. Itkettää. Millaiset viikot vielä onkaan edessä?

24+

Joulu ja monta pyhäpäivää tuo helpotusta vointiin. Vietetään rennosti aikaa yhdessä ilman ihmeellisyyksiä. Välipäivinä remontti etenee hitaita pohjatöitä tehden ja me vieraillaan Fridan kanssa uudessa kodissa glögitermarin ja pipareiden kanssa. Meidän jouluperinteet alkaa selvästi hahmottumaan. Se, ettei niitä ole. Vatsan ihoa kiristää ja helpotan oloa vartalovoiteilla ja -öljyillä. Tähän mennessä olen ehtinyt jo kokeilla useampaa tuotetta, sillä en halua lukita mitään tuoksua raskausaikaan. Ensimmäisestä raskaudesta jäi moneen tuotteeseen pahoinvoinnin tuoksumuistoja. Iho tuntuu kuitenkin todella pehmeältä ja kimmoisalta. Vatsan muoto tuntuu ja näyttää erilaiselta, kuin Fridaa odottaessa. Ainoastaan navan alue on täsmälleen samanlainen, eikä pyöristy lainkaan. 

 

DCCB6ACF-D889-43A2-8693-CF452AE05291.jpeg

4D09CA1A-F068-4D43-A8C1-B9F736337318.jpeg

 

25+

Raskausviikon alkuun täräytetään kolari, kun toinen auto kääntyy meidän eteen pari korttelia ennen Lahden Sibeliustaloa ja Muumikonserttia. Onneksi vahingot ovat vain aineellisia, eikä edes turvavyö ehtinyt kiristyä vatsan ympärille, ja ehdimme Muumikonserttiinkin kolariselvittelyistä. Frida saa kolaripaikalla tutustua sekä palomiehiin, että poliiseihin, ja käydä vielä tarkistuksessa ambulanssissa. Uutta vuotta juhlitaan ystävien luona, mutta Allu tekee sitkeästi remontin pohjatöitä muiden kilistellessä juhlajuomia. Vuoden vaihteen jälkeen kuumeaalto saapuu, ja Frida sairastuu ensimmäisenä.

26+

Parin terveen päivän jälkeen Fridalla nousee uudestaan kuume, ja me vuorotellaan Allun kanssa hoitopäiviä. Onneksi saadaan myös äitini apuun. Jo nyt arjen pyörittäminen yksin Allun hoitaessa uuden kodin valmistumista alkaa tuntua raskaalta. Ilmeisesti voimat näillä viikoilla ei ole ihan huipussa. Toisaalta lohduttaudun sillä, ettei tässä sentään omakotitaloa olla rakentamassa ja tilanne rauhoittuu kuukauden sisällä. Sitkeänä muijana kannan kolarissa vioittuneen turvaistuimen tilalle ostamani uuden istuimen kaupasta ulos yksin ja vien sporaan. Se, kun piti saada heti, jotta auton haku Lahdesta onnistuisi seuraavana päivänä. Olen varmasti aikamoinen näky vaappuessani turvaistuimen takana keskustan kaduilla. Tällaiset kolarin aiheuttamat, täysin ylimääräiset säädöt, ovat juuri tässä kohtaa vähän liikaa. Remontissa alkaa vihdoin vaihe, jossa voidaan viimeistellä päätökset pintamateriaaleista. Tilataan ekologinen lähipuulattia ja eteiseen laatat. Juuri sellaiset kuin halutaan, ja se muuten on kutkuttavan jännittävää ja ihanaa.  

27+

Uusi raskausviikko ja viikonloppu käynnistetään hakemalla auto kolarikorjaamolta Lahdesta. Allu jää tietysti remppaamaan, jotta pysyisimme aikataulussa. Autottomuus on jo hieman hidastanut vauhtia. Tähän mennessä tammikuu on ollut jo sellainen, etten ole ehtinyt juurikaan miettimään vatsassa kasvavaa vauvaa, vaikka potkuilla hän yrittääkin muistuttaa itsestään. Selkä kipuilee taas ja tuntuu muutenkin pahalta, että näin ainutkertainen aika peittyy kiireeseen ja väsymykseen. Raskauden toinen sokerirasitus on tällä viikolla ja selviän siitäkin hyvillä arvoilla. Voitan sukurasitteen toisessakin erässä. Oireet testin jälkeen ovat silti samat, ja huolimatta labrassa nautitusta välipalasta, meinaan taas pyörtyä kotona. Onneksi olin jo etukäteen ilmoittanut tekeväni töitä kotoa käsin vasta päiväunien jälkeen. Remontin pohjatyöt alkaa vihdoin vaihtumaan maalaukseen. Päätämme vielä ottaa yhden lisäkerroksen pieneen pintaremonttiin, ja laittaa kotiin myös tapetteja. Tässäkään kohtaa kokemus tai taidot eivät määrittele valintoja, vaikka ehkä pitäisi. Tilaamme tapetit ulkomailta ja jännitämme ehtivätkö ne saapua ennen muuttoa. 

 

3F39AF97-032F-4E8F-87AB-7BF4D3277AA8.jpeg

9C2BFD37-37E0-487D-B9A5-51373F54BF91.jpeg

 

Lue myös:

Raskausviikot 1-13

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *