Sääntöjä ja sanontoja perintönä

Rakkautta & Mamarkiaa

Omien kasvatusperiaatteiden pohja on omassa kasvatuksessa. Kun perustaa perheen, yhdistyy siihen vähintään kahden perheen kasvatusperintö. Omista ja toisen kokemuksista ja näkemyksistä rakennetaan uuden perheen raamit. Jotkin kasvatustulokset ovat mystisesti piiloutuneet kokonaisuuteen, ja seuraajilla on vain pyrkimys samaan tai toimia päinvastoin. Tietyt periaatteet ja säännöt, jopa sanonnat jäävät kuitenkin elämään.

 

Kasvatusperintöä yhdistäessä olemme Allun kanssa tehneet hauskoja vertailuja perheistämme:

"Eteinen on kodin käyntikortti" vs. "Tittelit tulee ja menee, mutta käytös on käyntikorttisi"

"Tarjolla oleva ruoka syödään ilman vaihtoehtoja, tai odotetaan seuraavaa ateriaa" vs. "Ruokapöydässä ei saa laulaa"

 

Henkiin jääneet sutkautukset ajankäytöstä ovat myös kullanarvoisia:

"Ikinä ei ole niin kiire, ettei ehdi viikata vaatteita kaappiin" vs. "On ihmisiä, jotka eivät ikinä ehdi mihinkään"

 

Sain aika jämptin kasvatuksen. Meillä leivänmurut piti siivota pöydältä, voiveitsi huuhtoa käytön jälkeen tiskipöydän vasempaan reunaan ja matonhapsut suoristettava. Siskon kanssa leikittiin nätisti eikä kinasteltu kovaäänisesti. Kaikki kertoivat menonsa ja aikataulunsa, eikä kenenkään takia tarvinnut huolestua. Lelut pidettiin hyvänä, emmekä ikinä edes yrittäneet piirtää seinään tai liimata tarroja huonekaluihin. Saattaa kuulostaa rajulta, mutta ei se ollut. Allun perheessä taas ei ollut yhtä napakkaa säännöstöä, mihin itse opin. Heillä kaikessa korostettiin kuitenkin hyvää käytöstä, eikä sitä menty harjoittelemaan kodin ulkopuolelle. Itse opin lapsesta asti esimerkiksi huolehtimaan tavaroistani, säästämään rahaa ja arvostamaan muita ihmisiä. Mikään ei kuitenkaan suoranaisesti johtunut juuri voiveitsestä tai kurista ylipäätään. Samaan maaliin voi päästä eri tavoilla. Kahdesta hyvästä kasvatusperinnöstä pitäisi valita yksi yhteinen, joka sopii juuri meille. Ja sitten lisätä siihen roppakaupalla omia sääntöjä ja sanontoja. 

 

 

Millaisia sääntöjä ja sanontoja teillä oli perheessä? Onko perheen raamit rakennettu vastakkaisista perinteistä vai onko linja ollut heti yhtenäinen? 

 

PS. Katso blogin instagramista kuinka matonhapsut kuuluu suoristaa!

 

Lisää perhe-elämää:

13 hämmentävää kuvaa puhelimesta

Pakko laulaa

Voi V****!

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Kommentoi