33 x ohjeita joita en itse osaa noudattaa

Useammassakin blogeissa on pyörinyt postaus siitä, millaisia elämänoppeja on kerääntynyt omien ikävuosien verran. Kokeilenpas koota omani! Pidätän oikeuden muuttaa mielipidettäni milloin vain, enkä väitä, että nämä olisivat hyviä tahi oikeita oppeja tai että noudattaisin näitä aina itsekään…

1. Pese kasvot illalla, vaikka väsyttäisi
Enough said.

3. Pysähdy aina auttamaan pulassa olevaa eläintä
Oli kyseessä sitten tietä ylittävä siili, kaltoinkohdeltu koira, liassa elävä lehmä tai koditon kissa, ole ääni niiden puolesta, joilla sitä ei ole. Tarjoa auttava käsi, soita apua, mene väliin ikäviin tilanteisiin, kerro mielipiteesi, kommentoi somessa, allekirjoita adressi, älä tue eläimiä riistäviä matkakohteita, lahjoita rahaa, vie löytöeläin lenkille tai toimita loukkaantunut otus hoitoon. Tosi pienelläkin vaivalla voit olla oman elämäsi eläinsuojeluaktiivi.

2. (S)He´s just not that into you
Note to self: Jos tyyppi järjestelmällisesti ei vastaa, ei ota yhteyttä, on tyly eikä tee yhteisiä suunnitelmia, usko hyvä ihminen, että sitä ei vaan kiinnosta! ANNA VITTU OLLA.

4.Älä shoppaile juhlamekkoja
Joku positiivari voisi väittää, että elämä on juhla, mutta aika harvoin sitä glitterkolttua tai pikkumustaa arjessa tarvitsee. Parilla luottojuhla-asulla pääsee pitkälle, ja normipäivinä kannattaa suosia mukavuutta.

5. Älä anna toisten pompotella itseäsi
Auttavaisuus on hyve, mutta siinä kohtaa, kun huomaat ottavasi vastuun toisen ihmisen elämästä, juoksevasi ympäri kaupunkia etsimässä seikkaperäisen ohjeistuksen mukaan juuri oikeanlaista kynttelikköä tai odotat vuorokauden ympäri puhelua, jota ei yleensä tule, on syytä perääntyä pari askelta ja lakata kulkemasta kenenkään talutushihnassa.

6. Älä laihduta
Kyllä, merkittävä ylipaino on terveysriski, mutta noin muuten erilaisiin dieetteihin ja muihin poppaskonsteihin saa kulumaan tuhottomasti rahaa ja aikaa, jotka voisi käyttää mieluummin vaikka matkaillen tai festaroiden joustovyötäröiset housut jalassa.

7. Jos puoliso haukkuu, alistaa tai on väkivaltainen – lähde
Kenenkään ei tarvitse kuunnella mitätöiviä kommentteja tai sietää henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Jos taloudessa on lapsia, on väkivaltaisesta kumppanista irrottautuminen erityisen tärkeää. Aikuinen voi valita miten elää, mutta lapset ovat aikuisen armoilla.

8. Vältä pikavippejä
Kerran kuussa kilahtava ja loputtomasti korkoa kasvattava lainasumma tuntuu ikuiselta kiroukselta, hävettää ja tekee budjettiin huomattavan loven pitkäksi aikaa. Pitkä itku varsin lyhyestä ilosta.

9. Ihastele kukkia
Kukkien katselu laskee verenpainetta ja tyydyttää niin estetiikan kuin romantiikankin kaipuuta. Mikä sen ihanampaa kuin kuljeskella kirsikkapuiden alla tai alppiruusupuistossa. Kukkia on kiva valokuvata ja hauska bongailla lomamatkoilla. Muista kuitenkin tarvittaessa allergialääkitys…

10. Tee kompromisseja
Älä ole itsekäs. Jos reissuseuralainen haluaa ennemmin biitsille kuin metsään, tai lounastoveri kaipaa pizzaa eikä naanleipää, niin anna ajoittain periksi tai tule ainakin puoleen väliin vastaan. Kaverille tulee parempi mieli ja yhteisestä hetkestä pienellä vaivalla tuplasti mukavampi.

11. Älä kommentoi toisten kehoa
”Jos mulla olis noin läpikuultava iho, en ikinä käyttäisi toppia”, ”Mikä vtun menninkäinen sä oot?”, ”Sulla on liian rumat polvet ballerinaksi”, ”Naisilla ei pitäis olla tatuointeja” jne jne… Asioita, joihin ei voi vaikuttaa, ei ole syytä kommentoida. Kastiketahrasta naamassa voi huomauttaa, arvesta ei. Ikävät kommentit omasta olemuksesta – erityisesti lapsena ja teininä saadut- jäävät mieleen pitkäksi aikaa, jopa ikuisiksi ajoiksi! Ne vaikuttavat rajoittavasti omaan olemiseen ja elämiseen. Voi mikä itku pääsi hävettyäni vuosikausia herkkää ihoani, ja saatuani sitten kauniin kehun kumppanilta juuri siitä.

12. Naisetkin saavat pissata ja kakata
Nuoruuden epävarmuudessa ja ihastuksen huumassa päätin, että tältä neidiltä ei sitten tirahda mitään eritteitä mielitietyn kuullen, saati nähden. Tämä johti paitsi maaniseen peseytymiseen, myös siihen, että ulostushommat piti hoitaa kotona tai pyykkituvan vessassa. Tilanne eskaloitui siihen, että lomamatkalla vatsa oli kuin ilmapallo ja jouduin poistumaan kesken opastetun kävelyreissun hotellihuoneeseen tyhjentämään suoleni.

13. Sään mukainen pukeutuminen pelastaa
Voi kun olisin jo kymmenen tai kaksikymmentä vuotta aiemmin alkanut käyttää mm. sadetakkia, tuulihousuja, pipoa, hyttyshattua (!), talvikenkiä, pellavavaatteita ja muita mukavuuksia, niin monet palelut tai hikoilut olisivat jääneet kärsimättä.

14. Raportoi työhommat ajoissa
Onko mitään vittumaisempaa kuin kaivaa puolivuosittain esiin kaikki paperilappuset, vihot, mapit, kalenterit ja muut epämääräiset merkinnät, ja alkaa selvittää mitä tuli tehtyä ja milloin ?! Ajantasainen tilastointi ja raportointi helpottaisi työarkea ja säästäisi hermoja huomattavasti.

15. Kerää elämyksiä, älä materiaa
Rojuläjät, ylitsepursuava vaatekaappi ja turhat kahvikalustot alkavat ennemmin tai myöhemmin ahdistaa, eikä nettishoppailu tuo kuin hetkellisen mielihyvän. Sen sijaan ihana konsertti, vaikuttava teatteriesitys tai kiva lounastuokio säilyy mielessä vielä pitkään!

16. Salli itsellesi halutessasi yksi ympäristörikosmatka
Ympäristöahdistus herää kolmenkymmenen egen lomalennoista ja vuosittaisista rantalomista, mutta pitkään ja hartaasti säästetty kaukomatka oli kyllä yksi elämäni ihanimpia kokemuksia. Lämpö, vieras kulttuuri ja uudet kokemukset buustasivat mielialaa pitkään, kauan odotettu matka tuntui ansaitulta ja unelmien ympäristö on säilynyt mielessä eräänlaisena turvapaikkana edelleen.

17. Love it and let it go
Toisen rakkautta ei voi pakottaa, mutta mielessään voi rakastaa sellaistakin henkilöä, joka ei rakasta takaisin. Toisinaan täytyy hyväksyä, että vaikka kuinka välittäisi, toinen ihminen ei tunne samoin tai koe elämäntilanteensa olevan sellainen, että jaksaisi olla rinnalla kulkijana. Silti häntä voi rakastaa etäältä, ei stalkkerina ikkunan takaa, vaan ajatellen kivoja ajatuksia ja toivoen hänelle pelkkää hyvää.

18. Saa haluta tai olla haluamatta
Haluaminen on sallittua, ja se voi ja saa olla hauskaa.
Seksistä saa myös kieltäytyä, niin itse kuin toinenkin osapuoli.

19. Hörhöily on kivaa, kunhan se ei mene sekoiluksi
Tähtikartat, hypnoosi ja huuhaahoidot – miksei! Jos pikku hörhöily piristää mieltä, niin antaa mennä. Siinä kohtaa, jos enkeliterapia alkaa korvata lääketieteen ja salaliittoteoriat vallata mielen, kannattaa kyllä palauttaa ainakin toinen jalka maan kamaralle.

20. Muista mukulat
Jos olet onnistunut tekaisemaan tai muulla tavoin hankkimaan lapsia elämääsi, voisitko pliis pitää niistä huolen, olla käyttäytymättä sikamaisesti riidassa tai erossa tai eroriidassa, käyttää päihteitä maltillisesti ja taata kaikin mahdollisin tavoin muksuille mahdollisimman turvallisen lapsuuden?! Vaikka omia ipanoita ei olisi eikä tulisi, voit silti olla turvallinen aikuinen, juttukaveri ja hätätilanteessa vaikka huoltaja muiden jälkikasvulle.

21. Älä unohda alatyylistä huumoria
En tarkoita nyt mitään rasistista herjausta, vaan sellaista viatonta pyllyvitsailua. Lapselliset jutut piristävät päivän kuin päivän! Tämän täytyy tietysti tapahtua kaikkien läsnäolijoiden suostumuksella, kaikille ei musta tai muuten mauton huumori maistu, ja kai sekin on ihan ok, hehe. Toivon kovasti, että jos ikävuosia suodaan, niin minulla olisi seniorina joku hoitaja, heila, kämppäkaveri tai muu seuralainen, jonka kanssa voisin heittää mautonta läppää.

22. Vaaleanpunainen on lääke
Omistin kokonaisen postauksen 50 shades of pinkille, ja en voi liikaa ylistää vaaleanpunaisen eri sävyjen ihanuutta! Onko maailmassa mitään kauniimpaa kuin pastellipinkit pionit, kirsikankukat tai alppiruusut?
T. Cherry blossom girl -88

23. Käytä päihteitä kohtuudella (tai älä laisinkaan)
Kännikikatus ja -kompurointi voi olla söpöä kaksikymppisenä, mutta vuosien vieriessä siitä tulee lähinnä surullista. Iloinen nousuhumala sallittakoon satunnaisesti, mutta rankka ryyppääminen, saati muut aineet näkyvät naamassa, kropassa, terveydessä ja käytöksessä välittömästi tai vähintään jokusen vuoden viiveellä. Jos viikonloppu ei voi vierähtää ilman viinaa, on reality checkin paikka.

24. Leivo ja laita ruokaa
Eineshylly vetää puoleensa väsyneinä arki-iltoina, mutta voi miten palkitsevaa onkaan tehdä ateria alusta loppuun itse, tai tekaista joku ihana kakku tai muu paakkelssi.

25. Hengaile veden äärellä aina kun mahdollista
Järvi, puro, meri… mikä onkaan sinulle mieluisin ympäristö! En ole mikään uimari, mutta veden katselu ja kuuntelu rauhoittaa, ja aava järven selkä tai meri asettaa asiat perspektiiviin.

26. Älä hanki koiraa
Olen ehdottoman eläinrakas ja minulla on ollut lähes aina lemmikkejä (rupuisia löytöeläimiä). Silti neuvoisin itseäni ja muita olemaan ottamatta lemmikkiä – erityisesti koiraa! Vaikka suhde omaan lemmikkiin on toki aina erityinen, esimerkiksi koiria on maailmassa triljoonia, ja hoivaamisen tai lenkkeilyn tarpeensa voi purkaa hoitamalla muiden otuksia. Haluatko olla illat harrastuksissa? Älä ota koiraa. Eikö sinulla ole hoitajaa koirallesi, jos olet poissa? Älä ota koiraa. Inhoatko ulkoilua? Älä ota koiraa. Hävettääkö sinua, jos koira haukkuu tai kiskoo hihnassa? Älä ota koiraa. Perustuuko koirankoulutuksesi jääkauteen, suihkupulloon ja peltipurkin kolisteluun? Älä ota ikinä koiraa. Oletko sadistinen ”suojelukoiraharrastaja”? Pysy kaukana eläimistä ja hanki pehmolelu, jota pahoinpidellä. Jos asut maalla, voit varovasti harkita koiraa, mutta muista että sen paikka ei ole metrin narussa koppiin kytkettynä. Amen. 😊

27. Älä osallistu työpaikan draamaan
Pääset 49583897689 kertaa helpommalla, kun et ota kantaa työyhteisön juoruihin, etkä varsinkaan levittele perättömiä juttuja. Ole turhissa kiistoissa diplomaattinen, mutta totea ääneen jos sinua tai jotain toista kohdellaan kaltoin.

28. Kill them with kindness
Jos vaan hermot suinkin kestävät, paras tapa vastata solvauksiin on kuoliaaksi rakastaminen.
Esimerkki:
Joku: ”Sä olet ihan kammottava tyyppi ja olet aina ollut.”
Minä: ”Sinä olet aivan ihana ihminen ja olen rakastanut sinua aina.”

29. Älä vihaa
Viha katkeroittaa sinut, mutta ei vaikuta mitenkään vihan kohteen elämään – tai jos vaikuttaa, niin ollaan jo vihapuheen tai -tekojen vaarallisilla vesillä.

30. Ymmärrä, mutta älä hyväksy kaikkea
Ihmisten käytöstä ja vaikuttimia voi ymmärtää ja usein toiminnalle löytyy syy, mutta törkeää käytöstä ei tarvitse hyväksyä sen kummemmin rankan lapsuuden kuin kulttuurinkaan varjolla.

31. Tee jotain luovaa
Maalaa, piirrä, kirjoita tai istuta murheesi kukkapenkkiin! Kyse ei ole osaamisesta, vaan siitä että tuherrat tunteesi esiin. Aina sanat eivät riitä ilmaisemaan kaikkea, mitä sisällä myllertää.

32. Suojaa itsesi auringolta
Palovammat – not cool! Kunpa teininä tietäisi, että kaikki ne karrelle kärvähtämiset kostautuvat ikääntyessä. Aurinkorasva, hellekaavut, hattu ja muut suojauskeinot ovat tosi jees.

33. Uskalla olla nolo
Elämä on lyhyt; jos tykkäät cosplaysta, keppihevosista tai pienoismalleista, anna mennä! Älä välitä, jos joku tosikko kommentoi tai nauraa, todennäköisesti hän on vain kateellinen kun uskallat olla oma itsesi.

Kommentit (2)
 1. Mielettömän kiva postaus. Hyvät opit. Kiitos!

  Minna

 2. Erinomainen lista ohjeita! Allekirjoitan ja noudatan näistä lähes kaikkia paitsi

  1. Pese kasvot illalla, vaikka väsyttäisi –
  onneksi nykyään meikkaa niin vähän ettei tämä isommin kanssakulkijoille näy. However, hihitellen muistelen niitä aamuja kun aamuyöllä kotiutuessa ei todellakaan illan sotamaalausta tullut pestyä pois ja aamulla heräsi ovikellon kilinään…voi niitä ihmisten ilmeitä kun Alice Cooperin ja Marilyn Mansonin räjähtäneenä risteymänä oven aukaisin.

  4.Älä shoppaile juhlamekkoja.
  Sorry muruseni, mutta elämä on JUHLAA ja voi ihanuutta kun juhlamekkoja on moneen menoon, oli sitten kyse oikeista juhlista tahi pihamaan rapsuttelusta. Sitäpaitsi ystäväni ovat hyvin tyytyväisiä kun tietävät mistä kysäistä juhlamekkoa lainaan ettei tarvitse yksiin bileisiin itse ostaa 😀

  6. Älä laihduta
  Laihdutan aika ajoin enkä siitä tule varmaan luopumaan ennenkuin haudassa. Tosin ne kaalisoppa ja kananmunadieetit tuli testattua parikymppisenä, että ”ihmedieetteihin” en enää sorru. Syön vähemmän ja liikun enemmän jos olen pisemmän jakson elellyt pikemminkin syö enemmän ja liiku vähemmän mentaliteetillä.
  ****
  Tästä pitäisi tehdä huoneentalulu kaikille:
  !!!!13. Sään mukainen pukeutuminen pelastaa!!!!
  Sie voit onnitella itseäsi jos jo kolmekymppisenä tämän tajuat, mulla taisi mennä 10 vuotta pisempään. Tyylistä kun ei voinut tinkiä. Tyhymä ämmä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *