34 opittua asiaa 34 vuodessa

Täytin eilen vuosia, joten syntymäpäivien teemaan sopien, ajattelin tänään listata 34 asiaa, jotka olen oppinut näinä vuosina. Mietittiin itse asiassa juuri tänään aamusta ääneen, miten paljon on tapahtunut viimeisen reilun 10 vuoden sisään, kun elämässä on tullut läpikäytyä niin hyviä kuin huonompiakin ajanjaksoja. 20–30 ikävuosien väliin on ainakin omalla kohdalla mahtunut ensimmäinen oikea rakastuminen, ero, sydämen särkyminen, onnistumiset opinnoissa ja uralla sekä ajanjakso, jolloin  elin aika villiä elämää ja lähinnä viikonlopuille. On ollut ensimmäisiä itsetutkiskelun paikkoja – hämmennystä, oivalluksia ja epävarmuutta. Noina vuosina tapahtui ja paljon. Kun täytin kolmekymmentä, elämä muuttui tavallaan vakavammaksi ja aikuistuminen pikkuhiljaa käynnistyi. Viimeiset neljä vuotta ovat pitäneet sisällään niin hyvää kuin huonoa, mutta loppusaldo on reilusti plussan puolella. Tunnen, että nyt elän viimein elämää, jossa olen oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Ei ole enää jatkuvaa haahuilua, kysymysmerkkejä ja etsintää. Tässä on hyvä ja 34 tuntuu hyvältä.

34 asiaa, jotka olen oppinut 34 vuodessa:

1. Jos et tiedä, mikä sinusta tulee isona niin älä huoli, elämä kyllä vielä näyttää sen ajallaan. Itse haahuilin 30 vuotta elämästäni tietämättä, mutta lopulta oma paikka löytyi. On myös täysin okei vaihtaa suuntaa niin monta kertaa, kun haluaa, eikä se tee kenestäkään sen huonompaa ihmistä.

2. Itseä kohtaan ei pidä olla liian ankara. Jokainen meistä tekee virheitä, mutta niistä voimme ainoastaan oppia. Se mitä olemme 20-vuotiaana ei tarkoita, että olemme sitä edelleen 30-vuotiaana. Kymmenen vuotta on pitkä aika ja vuodet kasvattavat. Toisaalta tärkeää on myös oppia virheistä ja katsoa peiliin. Ystävät ja kumppani ovat hyviä peilejä itselle sekä omalle käytökselle.

3. Rakkaus on siisteintä maailmassa. Ensisuudelma ja ensirakkaus on kyllä jännittävää, mutta parasta rakkauden kokeminen on aikuisena – siinä kohtaa, kun tuntee itsensä, uskaltaa sanoa ääneen mitä haluaa ja vaatia parisuhteelta. Nuorena sitä herkästi sietää liikaa, kun taas aikuisena voin ainakin itse sanoa omistavani tervettä itsekkyyttä, jonka vuoksi olen nykyään hyvässä ja tasapainoisessa suhteessa.

4. Työt eivät lopu tekemällä, joten työlle ei kannata elää. Mielekäs työ on tärkeä osa onnellisuutta, mutta se ei ole kaikki elämässä. Jos elämän lopussa kelaamme taaksepäin, muistamme todennäköisemmin sen kaiken muun kuin työn äärellä vietetyt tunnit.

5. Terapia kannattaa aina, eikä se ole vain mielenterveyspotilaita varten. Terapia olisi suositeltavaa aivan jokaiselle, sillä henkinen hyvinvointi vaatii huolenpitoa samalla tapaa kuin fyysinen kunto.

6. Hyvä kahvinkeitin pelastaa 365 aamua vuodessa. Siihen kannattaa satsata.

7. Kannattaa sijoittaa ja säästää jokaisesta palkasta, jos mahdollista. Aloitin tämän vasta kolmekymppisenä, eli aivan liian myöhään, mutta parempi tämäkin kuin ei milloinkaan. Itsehän en jätä eläkepäiviäni Suomen eläkejärjestelmän varaan, eli pyrin sijoittamaan tästä eteenpäin ainakin seuraavat 20 vuotta, jotta voin elellä eläkkeellä mukavasti.

8. Materia ei tuo onnellisuutta. Vaikka uudet jutut tekevät toisinaan iloiseksi, on materiaonni pintapuolista ja tyhjää.

9. Ajankäyttö on arvojen hallintaa, totesi Sarasvuo podcastissaan. Allekirjoitan tämän täysin! Jos aikamme ei riitä esim. ystäville, urheilulle tai parisuhteelle, emme arvota näitä asioita riittävän korkealle. Käytämme aikaamme meille arvokkaisiin asioihin. Ymmärrän, ettei pienten lasten kanssa ole yhtä paljon ylimääräistä aikaa, mutta samaan aikaan mielestäni äiti arvottaa lapsensa niin korkealle, että laiminlyö muita asioita. Toinen äiti voi taas tehdä toisinpäin, eli antaa lapselle vähemmän ja panostaa itseensä enemmän. Kaikessa on kyse valinnoista käyttää aikaa meille tärkeisiin asioihin.

10. 30 on uusi 20 ja 40 on uusi 30. En olisi uskonut sanovani tätä, mutta elämä paranee vanhetessa ja vaikka 40 lähenee, kokoajan se pelottaa vähemmän ja vähemmän. Onneksi vanheneminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan meillä on aikaa sulatella sitä.

11. Vanhetessa keho ei enää palaudu, kuten nuorena palautui. Tämä on ollut itselle vaikeaa hyväksyä, mutta ei auta kuin vaan antaa keholleen enemmän aikaa. Olen ihmisenä hyvin toimelias ja harvoin olen tekemättä mitään. Olenkin joutunut harjoittelemaan sitä, etten kokoajan tee jotain, koska kehoni tarvitsee rauhoittumista palautuakseen. Oura on ollut tässä asiassa aika hyvä mittari, jonka käytön seurauksena olen tajunnut käyväni herkästi ylikierroksilla.

12. Ehkä vähän karukin elämän oppi, mutta ihmisiin ei kannata sokeasti luottaa. Kaikki eivät ole yhtä hyviä tyyppejä ja on olemassa myös heitä, joiden tarkoitus on aiheuttaa ongelmia ja myrkyttää ilmapiiriä. Tällaiset ihmiset kannattaa pitää mahdollisimman kaukana.

13. Älä pyri muuttamaan huonoja tapojasi, vaan luo tilalle uusia, parempia tapoja. Kieltämällä ja poistamalla jotain, emme useinkaan saa yhtä hyviä tuloksia kuin sillä, että luomme tilalle jotain parempaa.

14. Pidä mieli optimistisena ja usko hyvään. Aina emme voi muuttaa asioita, mutta omaan suhtautumiseen voimme vaikuttaa.

15. Silmänympärysvoiteen käyttö kannattaa aloittaa heti! Kadut tätä myöhemmin, ellet näin tee. Myös kaula ja dekoltee tulee voidella kasvovoiteella, jos et halua rypistyä nuorena.

16. Älä keskity muiden mielipiteiden miettimiseen, vaan mieti itseäsi. Elät täällä kerran ja itseä varten. On aivan sama mitä joku ajattelee elämäsi valinnoista, sillä vain sinä elät elämääsi ja teet päätökset. Aina on ihmisiä, jotka puhuvat ja päivittelevät. Aina on heitä, jotka haukkuvat, vaikka eivät tunne. Ei kannata välittää, vaan keskittyä siihen, että itsensä kanssa on hyvä olla ja tehdä asioita oman hyvinvoinnin eteen.

17. Vaikeiden ajanjaksojen jälkeen tulee aina hyvä ajanjakso. Tämä on joku elämän laki, sillä omasta kokemuksesta elämä menee juuri näin.

18. Jos et ole tyytyväinen johonkin, muuta sitä. Asioista valittaminen ja päivittely eivät poista itse ongelmaa, vaan jos haluat parempaa elämänlaatua, tulee asioiden eteen tehdä jotain.

19. Usko intuitioon, sillä se harvoin on väärässä. Omalla kohdalla huonot vibat tai tunne siitä, että toisessa ihmisessä on jotain outoa, on aina paljastunut todeksi. Myös ahdistus ilman selkeää syytä kertoo yleensä sen, että toisessa ihmisessä on jotain tai sinun ei vaan kuulu olla osa hänen elämäänsä. Vaikka muut sanoisivat mitä, kannattaa luottaa omaan intuitioon ihmisten ja valintojen kanssa. Olen miettinyt tätä deittailuajoilta, jolloin koin vahvaa ahdistusta monien miesten kanssa. Loppupeleissä uskon, ettei minun vaan kuulunut edetä heidän kanssaan, vaan odottaa oikeaa ihmistä ja hetkeä, joka sitten lopulta tuli täydelliseen aikaan.

20. Kuusi treeniä viikossa versus kolme treeniä, ei tarkoita automaattisesti parempaa fyysistä kuntoa. Joskus vähemmän on enemmän ja kolme hyvällä fokuksella tehtyä treenikertaa voi riittää ylläpitämään hyvää kuntoa. Älä siis jätä kivaa illanviettoa ystävien kanssa väliin, koska treenata ehdit huomennakin.

21. Käy pizzalla, syö välillä karkkia, juo viiniä ja nauti elämästä myös hieman paheellisemmilla tavoilla. Kaikessa on kyse tasapainosta, joka pysyy yllä ilman totaalikietoja. 80/20 periaate on paras. ❤️

22. Joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle. Moni varmaan tietää tämän sanonnan, joka on niin totta. Toisinaan elämässä ajautuu ikäänkuin kuplaan, jonka ulkopuolelle voi olla vaikea nähdä. Kun kuplasta poistuu, näkökyky avartuu ja saattaa nähdä tilanteestaan jotain sellaista, jota ei ole kyennyt aikaisemmin näkemään. Tämä taas saattaa olla ovi muutokseen ja parempaan elämänlaatuun.

23. Elämää ei voi suunnitella liikaa, vaan parasta on elää – antaa elämän kuljettaa, avata ovia ja viedä erilaisiin mahdollisuuksiin. Aika moni varmasti ajatteli alle parikymppisenä elämänsä täysin toisenlaiseksi kymmenen vuoden päähän kuin se sitten todellisuudessa on.

24. Katkeruus ei kannata. Välillä elämä kohtelee huonosti ja ihmiset ovat epäreiluja. Jos jäämme vihaan vellomaan, se tekee loppupeleissä hallaa meille. Katkeruus on myrkkyä.

25. Anteeksi on pieni sana, mutta iso teko. Toisaalta anteeksipyynnöllä ei ole mitään painoarvoa, jos sitä ei oikeasti tarkoita.

26. Hyvä ja laadukas sänky on paras satsaus ikinä!

27. Koen, että yksinolo ja sinkkuus on ollut elämässäni kasvattavaa aikaa. Toisaalta samaan aikaan ymmärrän ihmisiä, jotka ajautuvat suhteesta toiseen, eivätkä ole koskaan sinkkuna. Sekään ei ole väärin ja kyllä myös suhteessa voi kasvaa yksilönä. Itselle sinkkuvuodet olivat kuitenkin merkityksellisiä, vaikka parisuhde -ihminen olenkin. Tästä syystä haluan sanoa, ettei yksinoloa kannata ainakaan pelätä, vaan ottaa se kasvunpaikkana.

28. Pienet hyvät asiat luovat onnellisuutta. Onnelliseksi voi tulla, jos opettelee nauttimaan elämän  pienistä arkisista hetkistä.

29. Jos haaveilet jostain, toteuta haaveesi. Uskon, että kaikki esteet on voitettavissa, jos jotain haluaa riittävän paljon. Joskus haaveet ottavat aikansa, joten kärsivällinen kannattaa olla.

30. Vaikka eron hetkellä tuntuu sille, ettei enää ikinä pysty rakastamaan ketään tai tuntemaan mitään vastaavaa, usko tai älä, aika parantaa haavat ja tulee vielä hetki. Erosta toipuu kyllä aina ja uusi rakkaus on oven takana odottamassa. Tämä ei tietenkään poista sitä eron hetken tuskaa, mutta ajan kanssa kaikki muuttuu paremmaksi.

31. Kauniita hattuja ei voi olla koskaan liikaa.😍

32. Lähtökohdat määrittelevät tietyn osan meistä, mutta esimerkiksi tunnelukkoja on mahdollista työstää ja täten muuttaa omia lapsuudessa opittuja käytösmalleja, jotka ovat ikään kuin selkärangassa. Muutos vaatii toisinaan paljon työtä ja itsetutkiskelua, mutta mahdotonta se ei ole.

33. On täysin okei muuttaa mielipidettä matkan varrella. Itse olen aika monesta asiasta eri mieltä kuin olin vaikka viisi vuotta sitten. Tätä ei aina katsota hyvällä, vaan tuuliviirimäisenä ominaisuutena, mutta mielestäni elämä muuttaa meitä ja usein myös avartaa näkökenttää.

34. Pidä kiinni arvoistasi.

puheenaiheet ajattelin-tanaan mieli syvallista
Kommentit (13)
  1. Voi vitsit, tää oli niin upeasti ja kauniisti kirjoitettu että ihan liikutuin! Heti ekat jysähti vain suoraan syvälle. Tulen itse vaikeasta taustasta, olen hukassa ja ankara itseäni kohtaan. Kiitos tästä, todella viisaasti kirjoitettu <3

    1. Kiitos. ❤️❤️

  2. 33 x ohjeita joita en itse osaa noudattaa – RosaCanina | Lily
    14.6.2021, 17:42

    […] blogeissa on pyörinyt postaus siitä, millaisia elämänoppeja on kerääntynyt omien ikävuosien verran. Kokeilenpas koota omani! Pidätän oikeuden muuttaa mielipidettäni milloin vain, enkä väitä, […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *