45 x mitä olen oppinut

Törmäsin tällä sivustolla juuri postaukseen, jossa lueteltiin elämänoppeja omien ikävuosien verran. Kirjoitus oli niin mielenkiintoinen lukea, että inspiroiduin tekemään vastaavan. Kohta 45 vuotta tällä pallolla taivallettuani olen ymmärtänyt seuraavaa:

1.Elämää ei tule elää muita ihmisiä varten, ei heitä auttaakseen tai pelastaakseen, muttei myöskään heitä miellyttääkseen.

2. Jokaisen parisuhteen alussa kannattaa miettiä onko siinä kyseisen ihmisen takia vai sen tunteen minkä toinen saa itsessä aikaan, tai mitä aukkoja hän itsessä paikkaa.

3. Pahaa – eikä myös ja ennen kaikkea riippuvuutta –  voi pussata pois. On kaunis ajatus että voisi rakastamalla parantaa toisen ihmisen, mutta valitettavasti se ei ole totta.

4. Mikään eläin ei koskaan ole ihmisen viihdyttämistä varten. Ei koskaan.

5. Työlle ei saa antaa liian isoa roolia elämässä eikä ennenkaikkea omassa vapaa-ajassa. Ja- työstä kuuluu saada palkka.

6. Motivaatio/riittävän hyvä syy on tärkeintä (elämän)muutoksen tai vaikkapa jostain ”parantumisen” suhteen.

7. Ihmeitä tapahtuu ihan oikeasti.

8. Se (paha) mitä luulen muiden ihmisten minusta ajattelevan ei yleensä ole totta.

9. Suurimmat esteemme ovat oman päämme sisällä. Niin on myös suurin voimamme.

10. Kannattaa miettiä tarkkaan mihin oman energiansa käyttää, ja myöskin minkälaista energiaa itse virtaa ja minkälaista energiaa virtaavilla ihmisillä ympäröi itsensä.

11. Olen useimmiten luultavasti ainakin hiukan parempi kaikessa kuin mitä itse ajattelen.

12. Asioiden murehtiminen ja niistä huolehtiminen kannattaa ”korvata” asioista iloitsemisella, sekä luottamuksella elämää kohtaan.

13. Intuitioon, tunteeseen, kannattaa luottaa. Järki ja tiede on erehtyväinen.

14. Kannattaa opetella sanomaan ”minä rakastan sinua”.

15. Kannattaa opetella sanomaan ”ei”.

16. Saan, ihan oikeasti, olla juuri sellainen kuin olen- hyvään uskova taivaanrannanmaalari ja pelleivä korkkareissa&minihameissa viihtyvä blondi, joka haluaa laulaa työkseen. Se ei ole yhtään vähemmän hienoa tai oikein kuin mikä tahansa muu tapa elää. Se ei myöskään tee minusta yhtään vähemmän fiksua tai uskottavaa kuin kukaan toinen. Sitäpaitsi – minua on vain yksi.

17. Vuorokausirytmin ei tarvitse olla tietynlainen ja omaa sisäistä kelloa kannattaa kuunnella. Sama pätee syömiseen (vaikka jotkut muuta väittää) – syö nälkääsi ja syö sitä mitä sinun tekee mieli.

18. Pahaan kannattaa vastata hyvällä.

19. Nainen saa näyttää seksikkäältä ja nauttia seksistä. Jätän tämän nyt vaan tähän. Paitsi että lisään kuitenkin- tunsin aikoinaan villeinä nuoruusvuosinani huonoa omatuntoa seksuaalisesta käyttäytymisestäni – onneksi saan nyt elää vuotta 2021 ja huomata, että nainenkin saa nauttia, ja mikään mikä ei vahingoita toista tai itseä ei ole väärin.

20. Leikkimielisyyttä ei voi koskaan olla liikaa (maailma on musta). Ihmisen ei tarvitse eikä kannata kyynistyä, eikä aikuisuuden tarvitse olla tietynlaista.

21. Yrittänyttä ei laiteta ja yrittäminen kannattaa aina, myös ihan konkreettisesti. Perustin itse aikoinaan toiminimen vailla minkäänlaista tukiverkostoa tai kokemusta yrittäjyydestä – selvisin, enkä kadu pätkääkään!

22. Arjen pienillä valinnoilla on iso merkitys säästämisen ja taloudellisen toimeentulon kannalta. Tiedän tämän koska olen itse elänyt sekä leveästi että penniä venyttäen. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa kannattaa mm. irtisanoa turhat vakuutukset ja lehtitilaukset joita ilmankin pärjää, juoda kahvit kotona, tehdä hintavertailua ruokakaupoissa (ja ostaa vain ”oikeaa” ruokaa, ei naposteltavia), leikkauttaa ja/tai värjäyttää hiukset itse/ystävällä, harrastaa jotain ilmaista kuten lenkkeilyä, sekä suosia kierrätystä.

23. Työnteon ei ”nyt vain kuulu olla raskasta” tai arjen stressaavaa. Kun löytää itselleen omannäköisen työn voi arkikin olla pääosin kevyttä.

24. En kadu yhtään antamaani suudelmaa tai tuntemaani rakkautta. Ihminen joka uskaltaa rakastaa on aina rikas (vaikka sydänsuruisena olo tuntuisi tyhmältä ja ajattelisi ”ei koskaan enää”).

25. Aurinkoa ei kannata palvoa.

26. Hyvä tyyny, pimennysverhot ja viilennyslaite kannattaa hankkia heti, ei ”ehkä ensi kesänä”.

27. Makuaistilla kestää kaksi viikkoa tottua, joten pieniä muutoksia kohti terveellisempää ruokavaliota on helppo tehdä (kuten juoda kahvi ilman kermaa tai syödä voileipä ilman levitettä). Kunhan muistaa että ruoan kuuluu silti olla nautinto ja ihmisellä pitää olla vähintään yksi ”pahe”.

28. Vanha koira voi oppia uusia temppuja, kuten esimerkiksi minä kukkienhoitoa. Ei kannata ajatella että ”nyt vain on huono jossain”.

29. Pikkuvauva-arki pääsi yllättämään rankkuudellaan, mutta niin pääsi yllättämään sekin miten nopeasti kaikki helpottuu lapsen kasvaessa ja kehittyessä.

30. Ihminen pystyy ”pakon”edessä melkein mihin vaan. Minä mm. pystyin nielemään nenämahaletkun ja esiintymään aikoinaan  tv- kameroille, vaikken olisi ikinä uskonut.

31. ”Pakkoja” on tässä elämässä hyvin vähän.

32. Elämä kiitää ohi tosi nopeasti- joka päivä kannattaa miettiä mitä voisi vielä tehdä oman onnellisuuden eteen.

33. Omaa itseäni ja aiempaa blogipostaustani lainatakseni, pyrkimys hyvään riittää.

34. Vielä omaa itseäni lainaten, kosmetiikassa tai vaatteissa tai missään muussakaan ei kannata maksaa brändistä.

35. Jossain ihan nurkan takana voi olla toisenlainen tapa elää ja sen vuoksi esim. matkailu oikeastikin avartaa. Kun on liian sisällä jossain saattaa se sokeuttaa.

36. Laihduttaminen ei kannata minkään muun vuoksi kuin terveyden tai oman sisäisen hyvinvoinnin, ei minkään muun. Ja – terveys on elämässä tärkeintä ja sitä kannattaa vaalia (ennenkuin on liian myöhäistä).

37. Pinnalta kovin voi olla sisältä herkin. Ja usein onkin.

38. Laatuun kannattaa ehdottomasti panostaa määrää enemmän  – tämä pätee niiiiin moniin asioihin mutta mielestäni erityisesti ihmissuhteisiin, ja soittimiin sekä muihin musalaitteisiin.

39. Ei kannata ikinä luopua mistään itselle tärkeästä toisen ihmisen vuoksi, sillä tämän kohtaa myöhemmin edestään pahimmillaan katkeruutena mutta vähintäänkin tyytymättömyytenä elämään.

40. Elämässä ei voi koskaan olla liikaa leobardikuosia.

41. Kannattaa aina puuttua näkemäänsä vääryyteen sillä se voi parhaimmillaan pelastaa toisen ihmisen tai eläimen hengen. Itse olen aikoinaan puuttunut näkemääni jopa uhkarohkeasti. Toisaalta olisin joskus toivonut sivullisilta parempaa puuttumista omaan tilanteeseeni (kun elin väkivaltaisissa parisuhteissa).

42. Iästä puheenollen, se todellakin on vain numero mitä ei kannata miettiä yhtään sen enempää. Toivoo kohta 45- vuotias 3-kuukautisen pojan äiti joka on lapsellinen myös kaikin muin tavoin.

43. Tanssi kuin kukaan ei katsoisi (ja useammin kuin mitä luultavavasti teet).

44. Lempeys, lempeys, lempeys- omaa itseä ja kaikkia muita kohtaan. Ja-  lempi, lempi, lempi!

45. Ota enemmän valokuvia sydämellä ja vähemmän puhelimella. Tee ylipäätään kaikkea vähemmän puhelimella.

Ps…. ja vielä yksi extra-vinkki, jonka juuri itse tajusin : koronakupla (itselläni toki myös vauvakupla) on varmaan sekoittanut meistä itse kunkin päätä, ja saanut omat murheet välillä kohtuuttomiin mittasuhteisiin ”vertailupohjan” puuttuessa kun ketään ei ole saanut tavata eikä missään ole saanut käydä. Nyt kuitenkin rokotukset rullaa eteenpäin, aurinko paistaa, kesä ja vapaus on nurkan takana: mennään ulos, tavataan ihmisiä, aletaan taas harrastamaan itselle tärkeitä asioita, nähdään muutakin kuin oman kodin neljä seinää ja kas, elämän pikkumurheet helpottaa kummasti!

Pps. Olisi kiva kuulla teidän elämän tärkeistä opeista kommenttiboxissa, tai allekirjoitatteko joitain omistani!

Kommentit (3)
  1. 33 x ohjeita joita en itse osaa noudattaa – RosaCanina | Lily
    14.6.2021, 17:42

    […] blogeissa on pyörinyt postaus siitä, millaisia elämänoppeja on kerääntynyt omien ikävuosien verran. Kokeilenpas koota omani! Pidätän oikeuden muuttaa […]

  2. Allekirjoitan moniakin asioita listassasi. Esim. nro:sta 8 olen täysin samaa mieltä. Laajennan ajatusta vielä niin, että 1) ihmiset ei yleensä ajattele toisia ihmisiä kovinkaan paljon ja 2) mitä väliä sillä on jos joku random-tyyppi ajatteleekin minusta jotain? Ei yhtään mitään.
    Numerosta 36 olen täysin eri mieltä. Minusta ei IKINÄ kannata laihduttaa, jos se ei sitten ole edellytys vaikkapa lonkkaproteesileikkaukseen pääsemiselle. Se sijaan mielestäni kannattaa liikkua päivittäin, joskus himmaillen ja joskus rankemmin ja syödä hyvin. Jos siinä sivussa (niinkuin todennäköisesti käykin) paino laskee tai pysyy halutuissa lukemissa, niin mikäs sen parempaa. Painolukemalla ei itsessään ole juuri merkitystä, vaan omalla ololla ja jaksamisella.

    1. Kiitos kommentista Kaurapala! 🙂 Kun mietin asiaa tarkemmin niin laihduttaminen on kyllä sanana tosi huono. Ja tosiaan, tärkeintä on oma olo ja hyvinvointi- ihan kaiken suhteen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *