Punajuurisämpylät
Teen kotona ainakin kerran viikossa sämpylöitä. Tykkään erityisen paljon juuressämpylöistä – esimerkiksi porkkanasämpylät ovat olleet lemppareitani jo pitkään 🙂 Vähän aikaa sitten ostin kaupasta kuitenkin porkkanoiden sijaan ison pussin punajuuria. Punajuuret ovat todella terveellisiä ja niissä on runsaasti mm. rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Nopean googlettelun jälkeen löytyikin liuta reseptejä myös punajuurisämpylöihin. Näitä punajuurisämpylöitä olen tehnyt nyt useampaan otteeseen, sillä ne ovat oikeasti todella maukkaita. Olen laittanut taikinan joukkoon kuitupitoisia pellavansiemeniä, ja korvannut vehnäjauhot sämpyläjauhoilla.
Punajuurisämpylät
2 kahvikupillista tuoretta punajuurta
4 dl vettä
50 gr hiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl siirappia
3 dl kaurahiutaleita
9-10 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
Kuori ja raasta punajuuret. Kypsennä raastetta mikrossa pari minuuttia. Anna jäähtyä.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, siirappi ja kaurahiutaleet.
Sekoita joukkoon jäähtynyt punajuuriraaste.
Lisää jauhot vähitellen ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
Anna kohota n. 15 min.
Paista 225 asteessa 10-12 minuutin ajan.
(Linkki reseptiin https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/37095/Punajuuri%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t/)