Parhaat aineettomat lahjat

Syksy on juhlimisen ja siten usein myös lahjomisen kulta-aikaa. Olivatpa kyseessä häät, mökin sulkijaiset, syntymäpäivät tai sadonkorjuujuhlat, usein tuntuu, että jokin lahja olisi mukava viedä mukanaan. Toisaalta ainakin allekirjoittanut hajoilee samaan aikaan sen ajatuksen kanssa, että kun itsellä on jo liikaa tavaraa, tuntuu epäreilulta viedä lisää kaappien täytettä toistenkaan koteihin. Pullo kuohuvaa on tietysti melkein aina toimiva ratkaisu, mutta jos haluaisit antaa jotakin muutakin, tähän postaukseen koottu aineettomien lahjojen lista saapuu avuksesi. Lista on koottu aakkosten muotoon ja perustuu lähipiirini vuosien saatossa saamiin ja antamiin lahjoihin.

Tätä postausta on työstetty yhteistyössä Ihme ituhippi -blogia kirjoittavan Annan kanssa. Anna asuu Tallinnassa ja kirjoittaa sieltä käsin ekologisuudesta ja hyvästä elämästä, eli aiheista, jotka myös tämän blogin pitäjää kiinnostavat älyttömästi. Löysin Annan blogin vasta hetki sitten, ja ilahduin heti siitä, miten monipuolisesti Anna kirjoittaa ympäristöystävällisestä elämästä. Omiin suosikkeihini kuuluvat ainakin blogin postaukset tavallisen ja luomuviinin eroista, ekosertifikaateista ja  Tallinnan kasvisruokapaikoista. Päätimme lyödä viisaat päämme yhteen, kun huomasimme, että molemmilla oli mielessä kirjoittaa samasta aiheesta, kestävästä lahjonnasta. Annalla on blogissaan mainio lista ideoita eri tyyppisille lahjottaville, ja omassa postauksessani fokus on enemmän aineettomissa lahjoissa. Siis lahjahuolesi kaikki heitä: tästä klikkaamalla pääset katsomaan, mitä Anna on juoninut pelastamaan tulevat lahjontakriisisi, ja alta löydät lisää vinkkejä!

Aineettomien lahjojen ABC

Aamupala- tai brunssihetki Kuka voisi vastustaa kutsua aamupalalle tai brunssille, joka on räätälöity juuri lahjan saajan maun mukaan? Kokoa ässä soittolista, valmista sankarin suosikkiherkkuja ja varaa jääkaappiin hänen suosikkikuohuvaansa. Esim. omalla polttaribrunssillani oli muun muassa juustoja, skumppaa ja erilaisia mönjiä, kuten niitä viehkosti kutsun, ja se kertoi siitä, että kaasoni tuntevat minut paremmin kuin hyvin.

Bingo-lahjakortti Idea on simppeli, mutta toimiva. Piirrä korttiin bingotaulukko, jossa on esimerkiksi 3 x 3 tai 4 x 4 ruutua ja kirjoita jokaiseen ruutuun jokin tekeminen, jonka voisit tehdä päivänsankarin kanssa. Sen jälkeen hän saa valita vaihtoehdoista yhden bingon, ja voitte sopia, milloin teette kyseiset asiat. Tästä lahjasta voi mielikuvitusta käyttämällä tehdä ökykalliin tai ”manit loppuu” -halvan, vaihtoehtoja on rajattomasti.

Charity-hommelit eli lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen Lahjoita rahaa organisaatiolle, jonka työtä haluat tukea ja kirjoita onnittelukorttiin tieto siitä, millaista hyväntekeväisyyttä tuit. Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun nettisivuilla voit antaa Toisenlaisen Lahjan eli vaikka tukea lasten ja naisten koulutusta tai lahjoittaa vuohen (30 euroa) köyhään perheeseen. Sain tänä vuonna kutsun häihin, joiden kutsussa ilmaistiin selkeästi, että lahjoille ei ole tarvetta ja pyydettiin ohjaamaan mahdollinen raha Hope ry:lle. Se oli mielestäni tahdikas tapa kertoa, että pari ei odottanut häälahjoja.

Date night with a twist Tämän lahjan annoin Jiille viime jouluna. Hän sai lahjakortin, jossa luvattiin kivat ruokadeitit laadukkaassa seurassa. Hän luonnollisestikin luuli lähtevänsä tiettynä päivänä minun kanssani ravintolaan illalliselle, mikä sekin olisi ollut varmaan mieluinen lahja, mutta oikeasti ajoinkin hänet ravintolan luo, annoin ruokarahat kouraan ja käskin pitää hauskaa sen ihmisen kanssa, joka häntä odotti. Deittiseura taas oli Jiin vanha lapsuudenystävä, joka asuu eri kaupungissa ja jota hän ei ole Pikkutyypin syntymän jälkeen ehtinyt juuri nähdä. Yllätys meni nappiin ja Jii oli lahjasta supermielissään.

Elokuvailta Leffaliput lienevät yksi pukinkontin vakkarilahjoista, mutta liput voi askarrella myös oman kodin seinien sisällä tarjottavaan leffahetkeen. Lahjan saaja voi esimerkiksi saada valita leffan tai kaksi, ja jos kotoa tai kavereilta löytyy videotykki, tulee katsomisesta vielä hauskempaa. Pakettiin voisi kuulua myös eeppinen määrä leffaherkkuja ja jälkianalyysit vaikka tuopin äärellä.

Filmaajana toimiminen Saimme ystäviltä Pikkutyypin 1-vuotislahjaksi lupauksen synttärikuvan ottamisesta jossakin kauniissa kesäisessä paikassa ja olimme hyvin iloisia lahjasta, sillä meillä ei ole järkkäriä eikä sanottavia kuvaajanlahjojakaan. Joskus olemme saaneet lahjaksi myös sen, että taitavat ystävät ovat ottaneet kuvia juhlistamme. Tällainen lahja on saajalleen arvokas ja siitä on iloa pitkään.

Google Maps -karttaseikkailu Tiesitkö, että voit koota Google Mapsiin omia karttoja ja merkitä niihin sopivia kohteita saateteksteineen? Mikä synttärilahjapotentiaali moisella toiminnolla onkaan! Voit esimerkiksi suunnitella kulttuuri- tai bissekierroksen juomakulttuurikierroksen tuttuun tai tuntemattomaan kaupunkiin ja suunnitella vaikka pieniä tehtäviä, joita sankarin tulee suorittaa kohteissa. Voitte edetä numeroitua reittiä tai sitten sankari saa päättää, missä järjestyksessä reitti kuljetaan. Löysin tältä nettisivulta selkeän ohjeen, miten oman kartan voi rakentaa. Oikeastaan ihmettelen, etten ole vielä antanut tällaista lahjaa. Beware, friends and family!

Hieronta tai muu hemmotteluhoito Hemmottelulahja on aineettomien lahjojen klassikkokamaa. Nähdäkseni ideana on tarjota sankarille jotakin sellaista, johon hän ei itse ehkä raaskisi laittaa pennosiaan. Ennen ajattelin, että hoidot ovat jotenkin liian luksusta ja olin esim. polttaritoiveissani ehdoton, ettei minua passiteta mihinkään varpaankynsien lakkaamiseen samalla kun ystäväni lipittävät siideriä, mutta viimeistään raskauden ja vauvan jälkeisen elämän myötä käsitykseni hoidoista on muuttunut. Olin aivan pähkinöinä, kun Jii antoi mulle raskausaikana joululahjaksi lahjakortin jalkahierontaan ja siskoni vauva-aikana toisen mokoman selän ja niskan alueen hierontaan. Ihan mielettömiä lahjoja olivat molemmat!

Ipanoiden hoitaminen Pienten (ja miksei isompienkin) lasten vanhemmat arvostanevat lahjakorttia, jossa luvataan hoitaa heidän jälkikasvuaan x kertaa. Itse olisin ainakin aivan liekeissä tällaisesta lahjasta.

Jännittäminen yhdessä Yhteinen pakohuonereissu on ollut yksi hauskimmista aineettomista lahjoista, joita tiedän. Siinä on sekin hauskuus, että lahjan antajat voivat suunnitella itsensä mukaan, joten lahja tarjoaa myös yhteistä aikaa. Etenkin ihan ensimmäinen kerta pakohuoneessa oli unohtumaton kokemus. Samanlaista kutkuttavaa jännitystä ja adrenaliinivirtaa voisi kokea myös yhteisellä reissulla seikkailupuistoon tai huvipuistoon.

Kirje Henkilökohtainen kirje on taatusti lahja, joka jää saajan mieleen. Siinä kuuluu lahjan antajan ääni, ja kirjeessä voi kertoa sellaisia asioita, joita ei ehkä saisi sanottua juhlapuheessa tai kasvotusten. Lahjan saaja voi myös palata siihen myöhemmin halutessaan ja fiilistellä ystävyyssuhdettanne.

Lainaaminen Yksi parhaista Pikkutyypin saamista lahjoista on tullut Jiin serkun perheeltä. Kyseinen serkku toi meille jo vauvavuoden alkumetreillä lahjaksi isot laatikolliset puupalikoita ja duploja ja sanoi laatikoiden tulevan pitkään lainaan. (Perheen lapset ovat jo ohittaneet duploiän.) Olimme aivan ällistyneitä lahjan nerokkuudesta: Saimme kelpo kavalkadin leluja, joita on sekä hidasta ja kallista hankkia moista määrää, ja lisäksi voimme palauttaa lelut, kun niille ei ole enää tarvetta. Yleistyisipä tällainen lahjominen!

IMG_20180410_114138.jpg

Nämä blogissa aiemminkin vilahtaneet rakennuspalikat ovat lainaa vain.

Muistojen kirja Paatuneinkin päivänsankari ilahtunee kirjasta, jossa ystävät ja sukulaiset jakavat muistojaan hänestä vuosien varrelta. Kokoamisessa ja ihmisten kontaktoimisessa on tietysti oma vaivansa, mutta olen antanut tämän lahjan pari kertaa eri ystäville ja voin luvata, että se ei jätä saajaansa kylmäksi. Muistan myös Juliaihmisen kirjoittaneen vastaavasta lahjasta blogissaan, tosin lahja oli viety vielä sillä tavoin nextille levelille, että lahjan antaja oli taittanut sen ihan oikean kirjan näköiseksi. Oli sinulla graafikon taitoja tai ei, vihkoon koottu leikkaa & liimaa -henkinen ratkaisu toimii saletisti myös.

Nakurantavisiitti, naurujooga, naruhyppelytreffit tms. Mieti jokin idea, josta ystäväsi voisi ilahtua ja jota hän ei ehkä itse tulisi kokeilleeksi, ja tarjoa lahjakortti siihen. Naruhyppelystä tuli mieleen, että olemme joskus meidän mökillä pelanneet muutaman oluen jälkeen lapsuuteni suosikkileikkiä kirkonrottaa, ja se on ihan älyttömän hauskaa vielä aikuisenakin. Minusta olisi aivan mieletöntä saada lahjakortti kirkonrottapeliin, johon osallistuisi useampia kavereitani. Tämä tietysti vaatii sen, että tunnet lahjan saajan maun aika hyvin, koska kaikki eivät ehkä ole yhtä riemuissaan pelilahjoista.

Omaa aikaa En tiedä, kuvastaako tämän kohdan laittaminen erikseen aineettomaksi lahjaksi eniten omaa elämäntilannettani, mutta arvostin suuresti, kun sain joululahjaksi Jiiltä sekä lahjakortin äänikirjasovellukseen että lahjakortin, jossa voin pyytää vauva-arjen keskellä omaa lukuhetkeä ja saada sen lisäksi vielä miehen tekemät lukuherkut kaupan päälle. Ihana lahja!

Podcast Kirjoitinkin tästä jo aiemmin, mutta keksin tänä vuonna, että oiva lahjaidea henkilölle, jolla on jo kaikkea, on äänittää oma podcast, jossa vaikka muistelette ystävien tai perheenjäsenten kanssa yhteisiä seikkailujanne ja tietysti kehutte lahjan saajaa runsaasti. Me omistimme sankarille myös merkityksellisiä biisejä, mikä mielestäni vielä lisäsi lahjan henkilökohtaisuutta.

Qn katsominen Mikä olisikaan romanttisempaa kuin viedä tärkeä henkilö katsomaan Kuuta tai tähtiä esimerkiksi kaukoputkella tarpeeksi pimeään paikkaan, kun sääolosuhteet ovat suotuisat. Jos kaveripiiristä ei löydy kaukoputkellisia henkilöitä, esimerkiksi Tuorlan planetaariossa järjestetään katselunäytöksiä.

Ravintolalahjakortti Tämä aineettomien lahjojen klassikko toimii aina! Kaveripiirissäni tätä lahjaa on suosittu erityisesti häälahjana. Joskus olemme lisänneet siihen myös beibisittauspalvelun ravintolakeikan ajaksi. Olemme muuten antaneet lahjakortteja myös omaan ”ravintolaamme”, jossa olemme tarjonneet vähintään neljä ruokalajia juomineen ja keittiön yllätyksineen. Meillä on siis Jiin kanssa ajoittain naftaliinista kaivettava ”Michelin-ravintola” (olemme hyvin keskinkertaisia kokkeja), jolla on oma logo, menudesign ja hyvin kokeileva (ja huoleton) ote.

Soittolista Kootkaa kavereitten kanssa juhlakalulle Spotify-soittolista biiseistä, jotka saavat aina ajattelemaan häntä. Olen antanut tämän lahjan pari kertaa ystäville ja muistan vieläkin heidän reaktionsa, kun he arvailivat silmät säteillen, mikä biisi oli keneltäkin.

Treasure hunt eli aarrejahti Tämä lahja vaatii ajankäyttöä ja etukäteispohdintaa, mutta sekä lapsi että aikuinenkin ilahtunee lahjasta, jossa itse piirretyn kartan avulla edetään paikasta toiseen vihjeitä seuraten. Lopussa lahjansaajaa odottaa tietysti aarre, mikä voi olla mitä vain lahjakortista erikoisoluisiin ja leffalipuista vesipyssyyn.  

Urheilutapahtuman seuraaminen yhdessä Tämän lahjan olemme siskoni kanssa antaneet useamman kerran isälleni, jolle on vaikeaa keksiä lahjaa. Yhteinen tekeminen on aina hauskempaa kuin paniikissa ostettu tavaralahja.

Verbalisaatio omista tunteista Puhe ystävän tai perheenjäsenen juhlissa on mielestäni yksi parhaista aineettomista lahjoista, joita voi antaa. Se on verbaalinen ja henkilökohtainen rakkaudenosoitus ja liikuttuvana ihmisenä vollotan lähes poikkeuksetta aina, kun joku pitää henkilökohtaisen juhlapuheen.

VWkaHuwtM7ijthq_kZHxhYHBrgB_CLX5L_AaZqPYmacveAkQESjjOAVOI7tjCgUvFOfTnrvN31UtZMsZad_WcpaugIOPqo9A8lU7PBNJPUgJuLdNTQI67-HUxOJdmMNB2Tgvuk7Y

Kuvassa pari vuotta vanha luonnos lahjakortiksi. Jos saat akuutteja askarteluspurtteja, niin erilaisia lahjakortteja voi tehdä näppärästi varastoon, jolloin sellaisen voi kaivaa esiin käden käänteessä ja lisätä vain lahjaan liittyvän tekstin ennen h-hetkeä eli lahjan antamista.

Wine tasting tai muu tasting kotona Yhdessä kokeminen on ihanaa, ja siksi kaikenlainen uusien makujen tunnelmointi yhdessä sopii nautiskelijan lahjaksi. Jos rahamassissasi kahisee, voi esimerkiksi viinin tai oluen maisteluja ostaa tietysti valmiinakin, mutta kotikutoisempi (ja halvempi) aineeton lahja on järjestää maistelu kotona. Meidän perheessämme on jaeltu tastingeja joululahjoina useampana vuonna. Olemme maistelleet ainakin viinejä, oluita ja juustoja, ja haaveiden listalla olisi tulevaisuudessa ainakin eksoottiset hedelmät, suklaa, viskit… you name it! Lahjan oheen olemme yleensä askarrelleet jonkinlaiset pahvi- tai paperikortit, joihin huomioita ja pisteitä voi kirjata, ja itse maistelu tapahtuu kiireettömästi ja siten, että kaikki pääsevät ääneen. Tietysti olemme myös ottaneet selvää tuotteista etukäteen, koska niistä kertominen lisää tunnelmaa ja tuotteen arvostusta.

Xylofonisoolo sankarin ikkunan alla (Hankalia nämä vierasperäiset kirjaimet!) No joo, ehkä ksylofonisoolo ei ole toteutettavin idea, mutta itse olen joskus lähettänyt vaikka äidille äitienpäivänä ääniviestin, jossa laulan ja soitan kitaralla yhden hänen lempibiiseistään. Saimme myös hääjuhlassamme kokea sellaisia yllätyslauluesityksiä, jotka lämmittävät vieläkin mieltä, kun muistelemme tuota ihanaa juhlapäivää.

Yllätysjuhlat Sankarin yllättäminen juhlilla on niin mieleenpainuvaa, ettei sitä unohda koskaan. Jos juhlakalu ei ole juhlivaa sorttia, yllätys voi olla myös yllätysten päivä, jolloin häntä viedään tekemään jotakin kivaa ja hänen henkistään.

Zoolandia tai muu vierailukohde Voi olla, että Zoolandia valikoitui listaan puhtaasti alkukirjaimensa perusteella, mutta yhdessä koettavia vierailukohteitahan on maailma pullollaan. Konsertti- ja teatteriliput tietysti käyvät kukkarolle jonkin verran, mutta halvempaa hupia löytyy esimerkiksi taidenäyttelyistä tai museoista. Pelkän bussilipun ja eväiden hinnalla taas voi tarjota sankarille vaikka visiitin luonnonpuiston nuotiopaikalle grillaamaan.

Ålandin visiitti tai muu yhteismatka Jos haluat satsata lahjaan rahallisesti, voisi yhteisvisiitti johonkin kivaan kohteeseen olla sinun lahjasi. Ahvenanmaa, Ruotsi ja Viro ovat näppärästi laivamatkan päässä ja ympäri Suomea piisaa vierailun arvoisia kohteita vaikka kuinka.

Äänikirja rakkaan ihmisen lukemana Siskoni asuu ulkomailla ja ikävöinti on siksi tuttu tunne, vaikka en siinä dramaattisesti piehtaroikaan. (Enemminkin se on sellainen taustalla oleva fiilis, joka vain ajoittain pulpahtelee, jos tulee vaikka hetki, jolloin tietäisin siskoni nauravan asialle, joka minua naurattaa, tai jossakin tulee biisi, josta molemmat innostuisimme.) Siksi yksi ihanimmista siskoltani saamista lahjoista on ollut nauhoite, jolle siskoni luki kaksi kirjaa alusta loppuun. Äänikirjoja on muutenkin hauska kuunnella, mutta tuhatsatamiljoona kertaa ihanampaa on kuunnella hyvää kirjaa rakkaan äänen lukemana ja kuulla, kun tuttua lukijaa huvittaa jokin kohta tai hän eläytyy lukiessaan. Lahjan hienous on myös ikuinen (kunhan muistaa ottaa äänikirjasta varmuuskopioita). Viime jouluna annoimme siskon lapselle lahjaksi ääneen luetun satukirjan, jossa olivat vuorotellen äänessä isovanhemmat ja me kummit. Lahjasta tullee tärkeä muisto, sillä itse muistan yhden jo lapsuudessa edesmenneen isovanhempani äänen elävästi vain siksi, että yhdelle kotivideolle on taltioitunut alle minuutin mittainen pätkä siitä, kun hän lukee minulle satukirjaa mökillä. Pelkkä ääni tuo ihmisen välittömästi läsnä, ja lahjaan laitettu aika ja ajatus lämmittävät kenen tahansa mieltä.  

Överisektori Jätin mauttomimman idean viimeiseksi! Olen nimittäin aika ajoin haaveillut sellaisesta Vain elämää -henkisestä lahjasta, jossa sankari istutettaisiin pöydän päähän pariksi tunniksi ja sitten muut tyypit kertoisivat hänestä aina jonkin kivan muiston ja soittaisivat jonkin biisin, joka kuuluisi heidän yhteiseen historiaansa. Vähän överiä ehkä, ja vaatisi tietynlaisia osallistujia ja sankarin, koska itse helposti liikuttuvana en ainakaan pystyisi handlaamaan tällaista lahjaa kovinkaan sulavasti, en antajana enkä saajana. Mutta jotakin kutkuttavaa tässä on, ehkä idea vaatii vain vielä hieman hienosäätöä…

Saitko listalta idean tuleviin lahjoihin? Oliko listalla jo jokin idea, jota hyödynnät usein lahjoja antaessasi? Entä mikä aineettomien lahjojen kingi listalta jäi puuttumaan?

 

suhteet ystavat-ja-perhe vastuullisuus suosittelen
Kommentit (3)
  1. Ihme ituhippi | Ekolifestyle & Zero Waste
    23.5.2021, 12:53

    […] ja persoonallista itse luetusta äänikirjasta xylofonisooloon jäi vielä uupuumaan, löydät Ilsen kasaaman aakkostetun listan; Parhaat aineettomat lahjat, linkistä klikkaamalla ja pääset tutustumaan hänen blogiinsa ja myllertämään vielä […]

  2. Ziisus mikä lista! Oot aineettomien lahjojen guru!

    1. Tattis! Multa lähti vähän mopo keulimaan, tai ”pomo”, niinku Pikkutyyppi sanois.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *