Kaksi

Ihan hyvä mieli 10 munasolusta haihtui nopeasti, kun seuraavana päivänä kuulimme, että vain kaksi niistä hedelmöittyi.

Kaksi.

Kahdestakymmenestä follikkelista saatiin kaksi hedelmöittynyttä munasolua. Ei paljon paskemmin olisi voinut mennä.

Kymmenestä munasolusta kuusi oli käyttökelvottomia SER-soluja ja kaksi oli raakoja. Loppupäivä ja seuraavakin meni lähinnä itkiessä, miten näin voi oikein käydä?

SER-soluista en ollut ennen kuullutkaan (kukapa olisi, lapsettomuus opettaa kaikenlaista, mitä ei olisi koskaan halunnut oppiakaan), mutta niistä löytyi aika vähän ja myös ristiriitaista tietoa. Miksi ne on huonoja? Mikä siihen on johtanut? Onko todennäköistä, että niitä on ollut ennenkin vai oliko nyt jotenkin tosi huonoa tuuria? SER eli smooth endoplasmic reticulum tarkoittaa, että solun pinta on sileä, ja jotkin solut ovat sellaisia tavallisestikin. Mutta munasoluissa se ei ole toivottavaa, koska se altistaa synnynnäisille poikkeavuuksille. Mutta minkälaisille, fyysisille vai henkisille? Ei sillä, että kumpiakaan lapselleni toivoisin, jos ja kun voin ne välttää, mutta kun haluaisin vain tietää. Ja kuinka vakaville poikkeavuuksille? Ilmeisesti sen verran, että SER-soluja ei meillä yritetty edes hedelmöittää, mutta silti erään artikkelin mukaan niitä voidaan käyttää, jos useamman hoitokierroksen tuloksena ei muunlaisia soluja saada.

Hoidon tulos alkaa ikävästi viitata siihen, että ehkä lapsettomuus on kuin onkin minun syytäni. Selkeästi munasoluni ovat kaikkea muuta kuin priimaa. Vastaan tulee ongelmia ongelmien perään, joskaan ei samaa ongelmaa kahdesti. Onko se sitten hyvä asia vai ei, mene ja tiedä.

Nyt olen ehtinyt vähän rauhoittua ja tyytyä kohtalooni. On meillä sentään kaksi uutta mahdollisuutta. Tänä jouluna en ole raskaana -päätökseni alkaa vain ikävästi unohtua, kun varovainen toiveikkuus taas alkaa väkisin pilkistellä synkkyyden keskeltä.

perhe ajattelin-tanaan
Kommentit (6)
 1. Mikään tässä asiassa ei ole sinun syytäsi. Sen sijaan, että syytät itseäsi, olisi varmasti mukavampi vaihtoehto olla itselleen armollinen ja ajatella, että parhaani olen tehnyt, minulla on upea keho ja kuinka mahtavaa, että tällainen mahdollisuus on olemassa ja minulle suotu!

  Minulla on geenivirhe ja alkiot alkiodiagnosoidaan, jotta virheelliset solut voidaan karsia pois. Rajun hormonihoidon jälkeen minulta tyhjennettiin 62 rakkulaa, joista saatiin 9kpl kuusipäiväiseksi hedelmöittynyttä munasolua. Niistä 3 oli geenivirheellisiä, 5 muutoin kromosomistoltaan viallista ja yksi (1) istutuskelpoinen. Yksi mosaiikkimunasolu (liekö sama asia kuin tuo SER?) jätettiin pakkaseen, mikäli muiden oljenkorsien jälkeen halutaan lotota vielä sillä.

  Vaikka koitinkin tsempata sinua tuossa alussa positiiviseen minäpuheeseen, niin täytyy tunnustaa että odotan jo mielenkiinnolla millainen itsesyytös itselläni laukeaa, jos parin viikon kuluttua tekemäni raskaustesti on negatiivinen…

  1. neiti Vainio
   22.10.2021, 19:06

   Olet ihan oikeassa, olisi paljon mukavampi ajatella noin! Mutta miten sen ajatusmaailman voi oikein muuttaa, pelkästään positiivisten asioiden toistaminen tuntuu kuin valehtelulta, en usko niihin itsekään.

   Yksi selviytymiskeinoni on ollut ajatella, että olemme miehen kanssa tilanteesta yhtä lailla ”vastuullisia”, koska alkiot on puolet ja puolet molempien sukusoluja, eikä kummassakaan meistä ole todettua vikaa. Se auttoi aiemmin olemaan syyllistämättä itseäni liikaa, mutta nyt tämänkertaisen hoidon tulos on horjuttanut tätä ajatusta. Vaikka voihan tämä olla huonoa tuuriakin, sukusolujen laatu kun vaihtelee..

   Tsemppaus tuli tarpeeseen, toivottavasti et itse tarvitse tsemppiä kahden viikon päästä vaan kaikki menee hyvin ❤️

 2. Meillä saatiin aikanaan yksi hedelmöittynyt alkio aikaiseksi, toinen ei jatkanut kasvuaan. Olin myös ihan maani myynyt, että eihän tämä voi onnistua koskaan jos ne ei edes optimaalioloissa labrassa kasva mutta niin vaan se yksi ainokainen ponnisti täysiaikaiseksi vauvaksi 🙂 Eli toivoa on, joskus se yksikin muna riittää!

  1. neiti Vainio
   22.10.2021, 19:11

   Ihana kuulla, että noinkin hyvin voi käydä! Ja tottahan se on, jokainen alkio on mahdollisuus ❤️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *