Suklaajuusto-kerroskakku
Harrastimme eilen tutkivaa muutaman kaverini kanssa tutkivaa journalismia, eli maistelimme kuohuviinejä ainejärjestölehden vappunumeroa varten (vappunumerossahan on pakko olla kuohuviiniarvio, ei meitä olisi yhtään huvittanut juoda skumppaa). Koska pelkkä juominen ilman syömistä on tylsää ja koska Tyyne oli postannut näin mainion kuuloisen kerroskakkuohjeen, piti minunkin leipoa kakkua.
Poikkesin alkuperäisestä ohjeesta jo senkin takia, että kakku piti tehdä gluteenittomana, ja päädyin yhdistämään siihen joskus aiemmin netistä bongaamani jauhottoman suklaakakun ohjeen. Vadelmakerman jätin tällä kertaa väliin vadelmien puutteen vuoksi. Säädin myös hieman suklaan, kaakaon ja sokerin määriä. Ilmeisesti kakusta tuli kohtuullisen hyvää myös vieraiden mielestä, koska melkein koko kakku katosi illan aikana. Itsehän syön-makeaa-vain-kohtuudella-ihmisenä söin ainoastaan kolme palaa.
JAUHOTON SUKLAAJUUSTOKERROSKAKKU
Pohja
125 g hyvää tummaa suklaata*, 70-80 % kaakaota
125 g voita
2 dl ruokosokeria
3 luomukananmunaa
1 dl (raaka)kaakaojauhetta
Sulata suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa sekaan sokeri. Anna tässä vaiheessa seoksen tarvittaessa jäähtyä – se ei saa misään nimessä olla yli 40-asteista kun lisäät kananmunat. Tarkista lämpö tarvittaessa lämpömittarilla.
Lisää kananmunat ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaakaojauhe ja vatkaa vielä pari minuuttia, kunnes seos muistuttaa tiiviihköä samettista moussea.
Täyte
400 g täysrasvaista tuorejuustoa (esim. Arlalla on laktoositonta ja lisäaineetonta tuorejuustoa)
1,5 dl tomusokeria
1-2 tl vaniljasokeria
2 luomukananmunaa
Vatkaa kaikki täytteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi.
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä ensin pohjataikina vuokaan tasaisesti reunoja myöten. Kaada päälle täyte. Paista 175 asteessa 30-45 minuuttia, kunnes kakku on saanut sopivasti väriä, ja enimmäkseen hyytynyt mutta vielä pehmeä – kakku jähmettyy lisää jäähtyessään. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
******
Törmäsin kaupassa uuteen Cachet-suklaamerkkiin, jolla on tarjolla pieninä levyinä myytäviä eri alueiden suklaita. Koska kaikki hifistely on siistiä (etenkin suklaan ja viinin osalta) oli pakko ostaa heti kaksi levyä testiin. Suklaista esitetyt kuvaukset pitivät hyvin paikkansa, ja molemmat suklaat ovat todella hyvän makuisia. Jos et vielä usko, että suklaassa ja suklaassa on eroa, maista näitä!
Kakkuun käytin molempia kuvassa näkyviä suklaita, sekoitussuhteella noin puolet ja puolet. Valinta oli mielestäni onnistunut; juustokakussa toimii hieman paahteisempi ja kirpeämpi kuin kovin hedelmäinen suklaa. Vahvoja prosentteja ei tarvitse pelätä, kun suklaa on niin laadukasta, ettei kaakaon omaa makua tarvitse peitellä sokerilla.