Mansikka-raparperijuustokakku
Tänään juhlin synttäreitäni sukulaisten kesken, ja asiaan tottakai kuului synttärikakun leipominen. Päädyin vuodenaikaan sopien mansikka-raparperijuustokakkuun, joka on todella helppo toteuttaa gluteenittomana. Lisäksi kahvipöytään päätyivät Instagramissa näkyneet kookospikkuleivät, joista tuli loppujen lopuksi ihan hyviä (ainakin siitä päätellen, että melkein kaikki ottivat lisää). Palaan kuitenkin niiden suhteen asiaan, kunhan vielä hieman kehittelen reseptiä.
MANSIKKA-RAPARPERIJUUSTOKAKKU
Pohja
100 g luomuvoita
4-5 dl kaurahiutaleita, tarvittaessa gluteenittomia
Sulata voi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja vaivaa käsin murumaiseksi seokseksi. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
Raparperihilloke
Pari-kolme raparperin vartta
1 dl muscovado- tai ruokosokeria
½ vaniljatanko
tilkka vettä
½ dl hyytelösokeria
Kuori ja pilko raparperi pieniksi paloiksi. Laita kattilaan ja lisää sokeri, vaniljatanko (halkaise tanko ja raavi siemenet erikseen) ja hieman vettä. Keitä kunnes raparperi on sopivan pehmeää. Lisää hyytelösokeri, kiehauta ja jätä jäähtymään.
Täyte
5 liivatelehteä tai vastaava määrä muuta sopivaa hyytelöimisainetta
neljänneskilo mansikoita
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl (ruoko)sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Arlalla on laktoositonta ja lisäaineetonta)
2 dl maustamatonta rahkaa
tilkka mansikkamehua
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Siivoa ja soseuta mansikat.
Vatkaa kerma ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto ja rahka. Kääntele mansikkasose ja rahka-tuorejuustoseos kermavaahtoon.
Kaada liivatteista vesi pois, kuumenna tilkka mansikkamehua ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
Levitä kauramurupohjan päälle ensin raparperihilloke, sitten mansikka-tuorejuustotäyte. Jätä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi (neljän tunnin jälkeen kakku pysyi juuri ja juuri kasassa – hätätapauksessa kakun voi hyydyttää myös pakkasessa). Koristele tuoreilla mansikoilla ja sitruunamelissan tai mintun lehdillä.
Voit halutessasi marinoida koristemansikat etukäteen limoncellossa tai muussa sitrusliköörissä.
***
Päädyin käyttämään tähän kakkuun yläasteen köksäntunneilta tuttua liivatetta, mutta tarkoituksena on kokeilla myös vastaavia kasvisperäisiä hyydytysaineita. Onko lukijoilla näistä kokemuksia, ja olisiko jotain mitä erityisesti suosittelette juustokakkujen tekoon?