Joulu = ähky?

Sisunainen

Koska bloggaan pääasiassa kategoriassa "liikunta ja ravinto", lienee aiheellista sanoa tästä näkökulmasta pari sanaa myös joulusta.

Joulu tuntuu jakavan ihmiset kahtia: Huomattavan pieni joukko ihmisiä vetää ohjelmaan kirjatut treenit kanafileillä ja rahkalla säestettynä juhlapyhistä riippumatta. Ne pari mahdollisesti syötyä suklaakonvehtia kulutetaan heti seuraavana aamuna lenkillä, ja jos sukulaisten vuoksi on pakko laittaa laatikot pöytään, ne tehdään mahdollisimman laihaa kevytkermaa käyttäen.

Suurin osa kuitenkin viettää joulua perinteisempään tyyliin juhlana, jonka aikana kaikki arkiset aktiviteetit unohdetaan ja pyödät notkuvat herkkuja. Vaikka kuinka olisi muistettu etukäteen sanoa, että eihän niistä juhlapöydän konvehdeista tai rosollista kukaan oikeasti tykkää, jouluna perinneruokia syödään kuin koko syksy olisi eletty niukkuudessa ja puutteessa. Jouluähkyä voivotellaan jo etukäteen ja viimeistään loppiaisen jälkeen alkaa kertyneiden kilojen käristely reisi-peppu-vatsajumpassa.

On totta, että entisaikaan iso osa talvea elettiin hyvinkin niukasti, ja joulu oli kauden ainoita hetkiä syödä itsensä todella täyteen. Nykyisin ruokaa on suurimmalle osalle länsimaiden väestöstä tarjolla enemmän kuin tarpeeksi, mutta kumma kyllä merkittävä osa ihmisistä edelleen elää arkena "säästellen" ja juhlina mässäillen. Päivästä toiseen toistuvat lounasruokalan raastesalaatit ja joidenkuiden muiden äitien tekemät lihapullat voivat herättää psyykkisen niukkuuden tunteen ja hitaasti kasvavan herkuttelunhimon, joka purkautuu viimeistään joulupöydässä. 

Usein jouluruokien ajatellaan olevan lähtökohtaisesti läpeensä epäterveellisiä ja tarttuvan pelkästä tuoksuttelusta vyötärölle, vaikka perinteiseen joulukattaukseen kuuluu juureksia, kaloja ja muita ihan fiksuja ruokia. Ihminen kuluttaa tietyn verran energiaa joka päivä, myös jouluna, joten syödä täytyy silloinkin. Jos joulaterian tavoitteeksi ei ota maksimaalista ähkyä vaan syö omaa kroppaansa kuunnellen, mielestäni on aivan turha potea syyllisyyttä hyvästä ruuasta nauttimisesta.

Mitä treenaamiseen tulee, kuka tahansa osaa halutessaan sijoittaa kevyen viikon joulun-uudenvuoden aikaan ja normaalit lepopäivät juhlapyhien kohdalle. Sekä keho että mieli kaipaavat välillä lepoa, mutta jos lenkki pakkasilmassa joulupäivänä ihan oikeasti tekee paremman fiiliksen, tuskin kukaan tulee sinua repimään eteisestä takaisin.

Summa summarum: Viettäkää itsenne näköistä joulua, josta tulee hyvä olo ja hyvä mieli. Lanttulaatikkoa ei ole pakko syödä jos se pierettää mutta pari päivää sohvalla suklaata mutustellen ei pilaa kenenkään elämää, jos se on se mitä kaipaat. Onnellista ja stressitöntä joulunaikaa!

 

***

Kuva on sitten muuten omani, älkää pöllikö!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.