Kulttuurishokkia kerrakseen

Sisunainen

Kroatiaan tultuani ensifiilis oli: hei täällähän on kaikki ihan niinkuin muuallakin Euroopassa. Jokapäiväisessä elämässä vastaan on kuitenkin tullut joitakin asioita, jotka ovat todella vaatineet sopeutumistyötä. Kaikkien kanssa en vieläkään (kohta jo reissuni puolivälissä, iik!) tullut täysin sinuiksi. Päävaivaa ovat aiheuttaneet muun muassa:

Ovet. Suomessa laitat kotiovesi kiinni, se menee lukkoon ja voit huoletta jatkaa matkaasi kaupungille. Täällä ovi pitää erikseen lukita ulkopuolelta avaimella, mutta tätä ei missään nimessä kuitenkaan saa tehdä sisäpuolelta, koska silloin kukaan muu ei pääse sisään. Yleisissä vessoissa taas ei läheskään aina ole lukkoja ensinkään, joten suljetun oven taakse on aina syytä pysähtyä kuuntelemaan, onko sisällä joku asioimassa.

Hajustusvimma. Vessoista puheenolen, vessapaperia ostaessa saa olla todella tarkkana, jottei vahingossa osta esimerkiksi aloe veran tai persikan tuoksuista paperia. Hajusteetonta pyykinpesuainetta en ole edelleenkään onnistunut löytämään, vaikka olen kokeillut jo kahta vauvan kuvilla ja "sensitive"-merkinnällä varustettua laatua.

Erikoisruokavalioiden tuntem(attomu)us. Ruokakaupassa gluteenittomat ja laktoosittomat tuotteet on merkitty selkeästi, joskin valikoima vaihtelee, ja paremmissa ravintoloissa tarjoilijat osaavat suorilta luetella sopivat vaihtoehdot ruokalistalta. Yliopiston ruokalassa asiaa on kuitenkin turha edes yrittää kysellä, sillä vaikka joku henkilökunnasta sattuisi puhumaan englantia (mikä on epätodennäköistä), gluteeniton näyttää olevan varsin tuntematon käsite. Tästä huolimatta olin hieman yllättynyt, kun läheisessä pienemmässä kaupungissa gluteenitonta ruokaa kysessä tarjoilijan tyly tuomio oli: " I don't think we have that kind of food in any restaurant in Varaždin." (Tarinalla on sentään onnellinen loppu: sain seuraavassa ravintolassa erinomaista grillattua kanaa.)

Lämmitys. Nyt täällä alkaa jo pärjätä kokonaan ilman, mutta aluksi suomalaiseen kerrostalon keskuslämmitykseen tottuneena olin hieman hämmentynyt siitä, että asunnossamme on kuumavesivaraajan kautta toimiva lämmityssysteemi, jossa on tasan kaksi vaihdetta: täysillä tai kokonaan pois päältä. 

Kommentit

Laura Venäjältä (Ei varmistettu) http://udmurtiassa.blogspot.com

Tunnistan nuo kaikki niin hyvin! Lukkoilin turhauduin jo Virossa, ja muut tunnistan täältä Venäjältä :D Tsemppiä, kyllä se siitä! Kohta ei enää ärsytä onneksi.

Suvi K.
Sisunainen

Miksi oi miksi Abloylla ei ole kansainvälistä monopoliasemaa? ;D

Laura Venäjältä (Ei varmistettu)

Niinpä! Tosin Virossa oli Abloyn lukkoja, jotka lukittiin typerästi avaimella :DD Ei ilmeisesti kelpaa helppous muualla...

Tanskatar
Elämää Tanskassa

Tanskassa on tuo sama ovien lukitus. Hitto ku kesti aluks aikaa muistaa aina lukita ovi :D eipähän jää avaimet sisälle. Omakotitalossa on taas normaali lukko ja siksi mies unohtaa avaimensa aina sisälle.

 

Erityisruoka valiot on täällä myös todella harvinaisia. Jo se etteu syö lihaa, on ennenkuulumatonta. Pikku hiljaa alkaa tulemaan gluteenitonta ruokaa kauppoihin ja Eila tuotteet saapuneet Suomesta tänne. 

Suvi K.
Sisunainen

Mielenkiintoista! Ehkä Suomi onkin tässä se omintuinen maa? :D

Tanskatar
Elämää Tanskassa

Hyvinkin mahdollista :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.