Luontaisesti gluteenittomat piparit

Sisunainen

Jostain merkillisestä syystä katsottuani Koko Suomi leipoo -ohjelman uusimman kauden, minun alkoi tehdä mieli askarrella piparkakkutalo. Siis en todellakaan ymmärrä miksi.

Vaikka en ole yhtä taitava kuin tv:ssä puumajoja piparitaikinasta askarrelleet naiset, piparien paistaminen ja koristeleminen on hauskaa. Viime vuonna, kun vietin ensimmäistä gluteenitonta joulua, en tehnyt lainkaan pipareita, joten nyt ensimmäinen tehtävä oli etsiä sopiva resepti. Tässä kohti ongelmaksi muodostui se, että kaikissa ohjeissa neuvottiin käyttämään "vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta" - minä kun mieluummin jättäisin vehnätärkkelykset ja E-koodit syömättä. Lopulta päädyin yhdistämään äidiltä saatuun perinnereseptiin riisi- ja tattarijauhoja. Vaikka itse sanonkin, aika hyviä tuli.

Tässä siis ohje, kuinka leipoa gluteenittomia pipareita ilman jauhoseoksia, olkaapa hyvät. Ohjeella tulee noin kolme pellillistä pipareita, tai puolitoista, jos käytät osan taikinasta pienehköön piparitaloon.

 

LUONTAISESTI GLUTEENITTOMAT PIPARIT

0,75 dl tummaa siirappia

75 g luomuvoita

neilikkaa, kanelia ja inkivääriä noin 1 tl kutakin

1 luomukananmuna

0,75 dl ruokosokeria

2 dl riisijauhoa + leipomiseen

1 dl tattarijauhoa

1 tl soodaa

Kiehauta siirappi, voi ja mausteet. Jätä jäähtymään. Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja sooda. Lisää munavaahtoon ensin siirappiseos ja sitten jauhoseos pienissä erissä koko ajan lempeästi sekoitellen. Jätä taikinä vetäytymään jääkaappiin yön yli (tiedän, tämä on vaikein vaihe!).

Seuraavana päivänä ota taikina jääkaapista ja jauhota puhdas työtaso riisijauholla. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja leikkaa haluamasi mallisiksi pipareiksi. Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia, kunnes piparit ovat saaneet kauniin värin.

 

KORISTEMASSA

1 luomukananmunan valkuainen

tomusokeria

Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Sekoita joukkoon tomusokeria pienissä erissä, kunnes massa on sopivan paksua pursotettavaksi. Massa sopii pienehkön piparitalon osien liimaamiseen sekä pipareiden koristeluun.

Kommentoi