Medvednica

Sisunainen

Vaihtarikaverini bongasi sattumalta Facebookista ryhmän, joka järjestää kaikille avoimia patikkarekiä Zagrebin vieressä olevalle Medvednica-"vuorelle". "Vuori" lainausmerkeissä siksi, että kooltaan kyseinen mäki on ehkä hieman tavanomaista tunturia suurempi. Joka tapauksessa paikka on suosittu ulkoilualue, jossa on lukuisia erilaisia patikkareittejä. Viime viikon lauantaina sääennuste lupasi kaunista ja aurinkoista ilmaa, joten päätimme lähteä muutaman kaverini kanssa mukaan rektelle.

Ajoimme Zagrebin keskustasta ensin ratikalla ja sitten bussilla ulkoilualueen laidalle. Sieltä polku lähti kipuamaan ylös mäen rinnettä. Järjestäjät olivat vannottaneet laittamaan kunnolliset kengät ja varoittaneet mudasta ja lumesta. Minä olin ottanut Suomesta mukaan ainoastaan tavanomaiset juoksulenkkarit kaikkia ulkoliikuntalajeja varten, mutta arvelin selviäväni ongelmitta. Eteläeurooppalaiset, varmaan säikkyvät heti jos jossain on pari hippua jotain valkoista.

No ei se ihan niin mennyt. Alusta asti polku muistutti enemmän mutaista puroa kuin ihmisille tarkoitettua kulkuväylää, ja syy selvisi ylhäällä: huipun tuntumassa lunta oli puoleen sääreen asti, ja alempana oleva kosteus siitä lähtevää sulamisvettä. Kenkäni olivat sukkia myöten märät jo ennen puolimatkaa, mutta sentään pysyin niillä pystyssä, toisin kuin osa vielä huonommin varustautuneista retkeläisistä. Onneksi uskoin järjestäjiä siinä, että olin pakannut mukaan varasukat, jotka sain vaihdettua taukopaikalla.

Kenkien kastumista lukuunottamatta retki oli mainio. Patikkareitti oli sopivan haastava, muttei liian uuvuttava, ja kaupungista hetkeksi luonnon keskelle pääseminen virkisti. Märkien kenkien takia tosin valitsin huipulta bussikyydin kaupunkiin takaisin alas kävelyn sijaan. Taukopaikan kuppilassa olisi ollut tarjolla keittoa ja makkaraa, mutta olin varmuuden vuoksi pakannut omat lounaseväät sekä tietysti suklaata. Energiaa kyllä tarvitsikin puolentoista tunnin kiipeämisen jälkeen!

Retkiä järjestetään tiettävästi joka viikonloppu, joten tulen varmasti kiipeämään Medvedicalle useammankin kerran. Kävin tällä viikolla ostamassa vedenpitävät ulkoilukengät, jotta seuraavan kerran voin lätäköiden väistelyn sijaan keskittyä täysillä nauttimaan maisemista.

 

Kommentit

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Tosi siistiä tollaset kaikille vapaat retket. Näinkö oikein, että joku oli lähtenyt kyynärsauvoilla reissuun?

Suvi K.
Sisunainen

Ei sentään, joillakin vaan oli sellasia sauvakävelysauvojen tapasia keppejä mukana. Olisi varmasti ollut hyödyksi joissakin paikoissa!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.