Vähän balanssia

20170312_165850.png

Yliopistossa opiskelun aikana tein paljon töitä ajankäytön suunnittelun ja sitä myöten stressinhallinnan eteen. (Ihanko todellakin voin puhua yliopistosta menneessä aikamuodossa?) Sain mielestäni kehitettyä itselleni toimivan systeemin, jossa projektit tulivat valmiiksi deadlineihin mennessä, palkkatyöt hoituivat siinä sivussa ja aikaa jäi mukavasti myös harrastaa ja ottaa rennosti. Opiskelijahan on periaatteessa freelancerin tai yrittäjän tapaan ”aina töissä”, mutta opin erottamaan itselleni työ- ja vapaa-ajan ja säilyttämään tasapainon näiden välillä.

Nyt, kun olen valmistunut ja arkeni koostuu osa-aikatyön lisäksi pääasiassa työnhausta, koko huolella rakentamani systeemi tuntuu hajoavan käsiin. Pelisäännöt ovat muuttuneet: yhtäkkiä jostain saattaa putkahtaa ilmoitus unelmatyöpaikasta, jonka videoita ja useita dokumentteja vaativan haun deadline on ylihuomenna. Uhraanko silloin vapaa-aikani vai mahdollisuuden, olkoonkin todennäköisesti melko pienen, suunnata tulevaisuuteni uudelleen? Ilman yllätyksiäkin työnhaku on loputon työmaa: aina voisi tehdä enemmän ja parempia hakemuksia, pitää itsestään meteliä Linkedinissä, googlailla kiinnostavia työnantajia, hioa video-CV:tä YouTubeen ja niin edelleen.

Tänään lenkillä päätin laatia itselleni tärkeysjärjestyksen helpottamaan ajankäytön suunnittelua. Sen kärkipäässä on asioita, kuten omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja turhien suorituspaineiden välttäminen, loppupäässä muun muassa epätodennäköisten ja vähemmän kiinnostavien työpaikkojen hakeminen. Siihen välille asettuvat treeniohjelman noudattaminen (siitä muuten lähiaikoina lisää) ja jo olemassa olevien töiden hoitaminen kunnialla. Muistutukseksi itselleni kirjoitin listan kalenteriini ja aion lukea sen läpi säännöllisesti aina, kun kalenteriin uhkaa kertyä liikaa tavaraa.

Tasapainoista viikonalkua kaikille! Muistakaa pitää huolta itsestänne ja älkää ottako asioita niin vakavasti.

Suhteet Oma elämä Mieli Työ

Lämmin quinoa-kasvissalaatti ja fetatahna

PSX_20170225_170252.jpg

Pari kertaa Suusta suuhun -blogin munakoisorullia syöneenä suunnittelin tekeväni niitä myös eilisiin tupareihini. Ajatus kymmenien pienten rullien askastelusta parin tunnin aikaikkunassa muiden valmistelujen lomassa alkoi kutienkin kaatua omaan mahdottomuuteensa. Siksi päädyin tekemään jotakuinkin samoista raaka-aineista salaatin ja sen seuraksi Emma-Liia Sjöholmin Viljaton kattaus -keittokirjan ohjetta mukaillen fetatahnaa.

Salaatti toimi erinomaisesti juhlatarjottavana ja maistuisi varmasti myös monen lämpimän ruuan lisukkeena. Salaatti on gluteeniton ja ilman fetatahnaa myös vegaaninen. Kasviksia ja yrttejä voi varmasti vaihdella oman maun ja saatavuuden mukaan, mutta quinoan maustamisessa ei kannata nuukailla.

PSX_20170225_170000.jpg

LÄMMIN QUINOA-KASVISSALAATTI

1 munakoiso
rasia miniluumutomaatteja
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
tuoretta oreganoa

2,5 dl quinoaa
vettä
suolaa
2 porkkanaa
1rkl oliiviöljyä
2-3 rkl tomaattipyrettä
sitruunamehua
1-2 tl kurkumaa
1-2 tl juustokuminaa
kourallinen tuoretta basilikaa

Viipaloi munakoiso pikkusormen paksuisiksi siivuiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna munakoison ”itkeä” sen aikaa, kun valmistelet muita aineksia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen mieluiten grillivastuksella. Puolita tomaatit ja levittele ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Huutele ja kuivaa itkeneet munakoisot, leikkaa kiekot neljänneksiksi ja levittele pellille. Ripottele kasvisten päälle suolaa, pippuria, oreganoa ja oliiviöljyä. Paista keskitasolla kunnes kasvikset ottavat sopivasti väriä ja munakoisot ovat kypsiä.

Keitä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja raasta sillä välin porkkanat. Sekoita kypsään quinoaan oliiviöljy, tomaattipyre, mausteet ja porkkanaraaste.

Siirrä quinoasekoitus tarjoiluvadille ja asettele päälle paahdetut kasvikset.

FETATAHNA

1 pkt fetaa (tarvittaessa laktoositonta)
1 dl luonnonjugurttia (tarvittaessa laktoositonta)
kourallinen tuoretta oreganoa
sitruunamehua

Murustele feta. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoile quinoa-kasvissalaatin kanssa.

Koti Ruoka ja juoma