Kulhomania

PSX_20170111_215958.jpg

Olen ihmetellyt mitä nämä somessa jo pidemmän aikaa hehkutetut bowlit oikein ovat. Kaikki ruoka smoothieista illallisiin tarjoillaan kipossa, entä sitten?

Muutama päivä sitten avattua mifupakettia ja eilistä porkkanaraastetta jääkaapissa katsellessani jokin kuitenkin loksahti: näistähän saa lounaskulhon. Sen jälkeen olenkin syönyt bowleja joka toisella aterialla – koska se vaan ihan oikeasti on paitsi kätevää myös herkullista, kasvisten syömisen helppoudesta puhumattakaan.

Tässä muille ruokatrendien kanssa hitaastilämpiäville pikaopas bowlejen eli kulhoruoan maailmaan.

Idea on, että erikseen valmistetut ainekset heitetään lopuksi samaan kulhoon. Näinollen voit käyttää sekaisin eilisiä tähteitä ja jotain tuoreeltaan valmistettua, kypsiä ja raakana syötäviä aineksia ja niin edelleen. 

Valmistele aineksia etukäteen ja käytä nopeita raaka-aineita. Kulhoruoan käytännöllisyys perustuu siihen, että kaikkia komponentteja ei tarvitse valmistaa erikseen joka ateriaa varten. Keitä isompi määrä riisiä ja raasta useampi porkkana jääkaappiin odottamaan. Suosi nopeasti kypsyviä tai vain vähän käsittelyä vaativia raaka-aineita, kuten tuoreita vihanneksia, nuudeleita, katkarapuja, mifua ja graavi- tai savulohta. Näin kulhoateria syntyy parhaimmillaan niin nopeasti, ettei päälle tulevaa avokadoa ehdi odotellessa viipaloida.

Kokeile erilaisia makuyhdistelmiä. Kulhojen etu tavalliseen isomman ruokaerän tekemiseen ja uudelleen lämmittämiseen nähden on se, että voit tehdä joka kerta erilaisen yhdistelmän, kun kokoat raaka-aineet vasta lautaselle. Kokeile tuoreita yrttejä, sitruunaa, currya, chilikastiketta, eri tavoin maustettuja majoneesidippejä ja juustoja maustamiseen.

Omiin kulhoaterioihini tulee yleensä neljä peruselementtiä: hiilihydraattipitoinen pohja (riisi tai nuudelit tms.)proteiini (liha, kala, mifu tms.), erilaisia kasviksia joko kypsennettynä tai raakana ja jonkinlainen usein kylmä kastike. Joskus sotken esimerkiksi osan kasviksista tai proteiinit ”pohjaan”. Käytännössä laitan riisit tai nuudelit kiehumaan, valmistelen muut raaka-aineet, sekoitan kastikkeeseen ja kokoan annoksen mainitussa järjestyksessä. 

Yläkuvassa pohjana riisinuudeleita, porkkanaraastetta ja katkarapuja nopeasti pannulla freesattuna. Päällä avokadoa, sitruunalla maustettua majoneesia ja seesaminsiemeniä.

PSX_20170111_220531.jpg

Pohjana riisinuudeleita ja mifua currylla maustettuna. Päällä porkkanaraastetta, avokadoa ja chilikastikkeesta ja majoneesista tehty kastike.

PSX_20170111_220122.jpg

Pohjana riisiä. Päällä tähteeksi jäänyttä yrttistä kanaa, sitruunalla ja mozzarellalla maustettua freesattua pinaattia ja nopeasti pannulla paahdettuja kirsikkatomaatteja.

PSX_20170111_220429.jpg

Pohjana riisinuudeleita. Päällä graavilohta, freesattua pinaattia ja chilikastikkeella maustettua porkkanaraastetta, seesaminsiemeniä ja sitruunamajoneesia.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen

2017

suvi_ko.jpg

Viime vuoden tykätyimmät Instagram-räpsyt.

Vuosi sitten kirjoitin: ”Tiedän nyt jo, että vuodesta 2016 tulee yksi tähänastisen elämäni jännittävimpiä. Melkolailla varmaa on, että se tuo tullessaan uusia ihmisiä, opettaa uusia taitoja ja laittaa välillä tiukoille, mutta niin, että siitä kuitenkin selvitään.” Olin vielä enemmän oikessa kuin osasin odottaa, sekä hyvässä että pahassa. Silti tuntuu, että viime vuosi oli vain harjoituskierros nyt alkavaa varten.

Vuonna 2017, tarkkaan ottaen jo parin kuukauden sisään, aion valmistua filosofian maisteriksi. Sen jälkeen suunnitelmat ovat vielä täysin auki, mutta muutamia koukkuja on vetämässä. Välillä harmittelen, miksen valinnut selkeään varmasti työllistävään ammattiin johtavaa koulutusta, mutta toisaalta nyt minulla on huomattavasti enemmän liikkumavaraa sen suhteen, mitä todella haluan tehdä työkseni.

Valmistuminen ja työpaikan löytäminen saattaa hyvinkin johtaa taas kerran muuttamiseen uudelle paikkakunnalle. Sen puolesta on hyvä, että pääsin jo viime vuonna kokeilemaan omillaan uudessa ympäristössä elämistä – ja toteamaan, että pärjään ihan hyvin. Vaikka olen täällä asuessani todella tykästynyt Joensuuhun, ajatus mahdollisesta maiseman vaihdoksesta ei tunnu sekään hullummalta.

Urheilurintamalla olen asettanut itselleni kovempia tavoitteita kuin ikinä ennen. Alkukauden päätavoite on NUTS Karhunkierroksen 31 kilometrin matka, jonne onneksi lähdemme jälleen hyvällä porukalla. Sitä ennen tarkoitus olisi juosta joku puolimaraton harjoituksen ja henkisen valmistautumisen vuoksi. Enpä ikinä olisi kuvitellut, että suunnittelen elämäni ensimmäistä puolimaratonia treenilenkiksi pidempää kisaa varten! Loppukesästä taas houkuttelisi ainakin uudestaan Pyhän Tunturimaratonin jollekin matkalle osallistuminen tai muu vastaava polkujuoksutapahtuma.

Muiden lajien suhteen minulla ei ole tarkempia tavoitteita. Lihaskunto- ja liikkuvuusharhoittelun aion pitää tavalla tai toisella vahvasti mukana juoksun rinnalla, ja toivonmukaan kehittyäkin niissä. Uintiryhmään ilmottauduin jo kevätkaudelle.

Vaikka elän yhtä elämäni suurimmista murroskohdista, suhtaudun tulevaisuuteen rauhallisemmin kuin viime vuodenvaihteessa. Ehkä harjoituskierros kannatti. En tiedä missä olen vuoden päästä, mutta haluan epävarmuuden sijaan nähdä monia innostavia vaihtoehtoja – ja luottaa, että asiat järjestyvät, koska niin niillä on tapana.

Onnellista uutta vuotta kaikille lukijoille!

Suhteet Oma elämä Liikunta Opiskelu