Painonhallinta-asiaa

Sisunainen

Sana "painonhallinta" tuntuu olevan mediassa lähes synonyymi laihduttamiselle. Ihan kuin paino olisi jokin pahantahtoinen olio joka syöksee ihmisen satakiloiseksi sohvaperunaksi jollei sitä koko ajan kaikin keinoin estä nousemasta.

Kolme syytä, miksi nykyinen "painonhallinta"keskustelu on mielestäni pielessä:

1. Painonhallinta ei välttämättä tarkoita laihduttamista, jo ihan nimenkään perusteella. Painon hallitseminen on oman kehonpainon säätelyä haluttuun suuntaan tai sen säilyttämistä halutulla tasolla. Esimerkiksi tietyissä urheilulajeissa harrastetaan massakausia, jolloin kehon painoa pyritään nimenomaan nostamaan. Eikä tarvitse olla edes huippu-urheilija, vaan tavan tallaaja, joka kiikkuu alipainon rajoilla tai vaikkapa haaveilee lihaksikkaammasta kropasta, jotta painon noususta saattaa olla hyötyä.

2. Laihtua voi myös vahingossa. Tällöin paino muuttuu myös hallitsemattomasti, mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu. Itse totesin tämän viime syksynä, kun painiskelin erilaisten ruokayliherkkyysepäilyjen kanssa enkä vähään aikaan uskaltanut syödä melkein mitään. Silloin haasteekseni painonhallinnan suhteen tulikin kuinka syödä tarpeeksi ja riittävän ravitsevaa ruokaa, eikä päinvastoin. Painonhallinta ei tarkoita sitä, että yritetään syödä mahdollisimman vähän, vaan omaan tilanteeseen ja kulutukseen nähden sopivasti.

3. Liikunta vaikuttaa painonhallintaan paljon enemmän kuin väitetään. Puhun edelleen pitkälti omasta kokemuksetani, mutta myös muutamien matemaattisten seikkojen valossa. Sanotaan, että liikunta tekee korkeintaan 20% painonpudotuksesta ja ruokavalio loput. En tiedä mihin lukema perustuu, mutta käytännön kokemuksella voin sanoa, että ennen liikuntaharrastuksen aloittamista lihoin pienemmällä ruokamäärällä kuin millä olen sen jälkeen laihtunut. Toki syön nykyisin myös laadukkaampaa ruokaa, mutta enää ei ole puhettakaan, että vaikkapa yksi lämmin ateria päivässä riittäisi. Matemaattisesti tarkastellen asia on yksinkertainen: kulutan sykemittarin mukaan tunnin kuntosalitreenissä tai zumbassa tai kolmen vartin spinningissä tai kahvakuulatunnilla keskimäärin noin 450 kcal. Tämän verran eroa syntyy esimerkiksi siitä, syönkö lounaan lisukkeena 2 dl keitettyä riisiä, päivällisellä 2 dl perunamuussia ja käytänkö ruuanlaittoon puoli purkkia ruokakermaa, vai syönkö molempien aterioiden lisukkeena pelkkää salaattia ilman kastiketta. Aika erilaiset eväät, vai mitä?

 

Jutun kuvitukseen on käytetty satunnaisia kuvia, jotka muistuttavat yleensä painonhallintajuttuihin liitettyä kuvamateriaalia. Ruokien kalorimäärien lähteenä on käytetty Kiloklubi.fi:n ruokapäiväkirjaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.