Ranskalaishenkinen kalapata
Kuten Instagramissa minua kyylänneet (kliketiklik!) saattoivat huomata, tein äidilleni äitienpäivälahjaksi illallisen: kalapataa ranskalaiseen tyyliin. Tämä on hieman sovellettu muunnelma klassisesta bouillabaissesta, ja sattumiksi voit käyttää suunnilleen mitä tahansa kasviksia ja mereneläviä, mitä saatavilla sattuu olemaan. Pitkästä ainesosalistasta huolimatta tämä on laiskallekin kokille sopiva ruoka: sen kun heittelet tavarat pataan oikeassa järjestyksessä ja odotat että ruoka on valmis!
RANSKALAISHENKINEN KALAPATA
4 annosta
3-4 porkkanaa
pala juuriselleriä
reilusti hyvää oliiviöjyä
½ tlk säilyketomaatteja
hyppysellinen sahramia (tai maun mukaan – itse käytän aika reilusti)
1 dl kuivaa sherryä tai valkoviiniä
suolaa ja pippuria
tuoretta basilikaa ja persiljaa
400 g kuhafileetä tai muuta vaaleaa kalaa
simpukoita ja jättikatkarapuja tai muita mereneläviä maun ja saatavuuden mukaan
Kuori ja pilko juurekset pieniksi paloiksi. Pilko myös tomaatit. Liuota sahrami sherryyn tai viiniin. Perkaa kala ruodottomaksi fileeksi ja tarvittaessa esivalmistele äyriäiset.
Kuumenna oliiviöljy suuressa pannussa tai padassa (esim. wokkipannu toimi hyvin). Lisää porkkanat ja selleri, kuullota noin vartti kunnes ne pehmenevät hieman. Lisää tomaatit, sherry-sahramiseos ja mausteet. Anna kiehua hetki. Lisää kala sopivina paloina ja anna hautua viitisen minuuttia, kunnes kalan väri muuttuu kypsän näköiseksi. Lisää äyriäiset ja anna kiehua vielä viisi minuuttia.
Tarjoile esimerkiksi keitetyn hirssin kera.