Sali ei ole naisten paikka?

Sisunainen

Fitness-piireissä ollaan edelleen sitä mieltä että kova treenaus ei kuulu naisille. Naisille on voimalajien sijaan varattu rooli esteettisissä lajeissa, joissa ei riskeerata kehon viehättävyyttä. Sellaisia ovat esimerkiksi voimistelu tai taitoluistelu.

- Karjalainen 9.5.2014

Tämän aamun Karjalaisessa oli toisaalta hyvä, toisaalta aika järkyttävä kirjoitus ennakoluuloista salilla treenaavia naisia kohtaan. Jutun mukaan jopa eräästä bloggaajasta oli tehty lastensuojeluilmoitus koska tämä treenaa liikaa pienen lapsen äidiksi! Siis oikeasti, 2010-luvun Suomessa?

Kumma kyllä kuntosaliharrastuksen yleistymisestä huolimatta erilaisiin ennakkoluuloihin lajia ja sen harrastajia kohtaan törmää usein. Itse pidän itseäni alottelijana ja nostelenpa vähän puntteja huvikseen -tasoisena treenaajana. Silti kävin erään ystäväni kanssa seuraavan keskustelun ihan normaalin small talkin lomassa:

Ystävä: Ethän sä mitään proteiineja kuitenkaan vedä?

Minä: No mä syön ihan ruokaa?

Ystävä: Että susta ei oo tullu mikään himotreenaaja?

Miksi se, että käy salilla enemmän kuin kerran-pari viikkoon tekee ihmisestä jotenkin oudon tai "toisen", muun kuin oman itsensä? Miksi esimerkiksi palautusjuomien (jotka ovat loistava keino torjua treenin jälkeistä nälkäkuolemaa) rinnastetaan lähes dopingiin? Eikö kuntosalilla käymistä, tai vaikka crossfitia tai painonnostoa, voi pitää ihan vaan kivana harrastuksena, kuten vaikka pianotunteja tai maalauskurssia?

Jos joku tietää, olkaa hyvä ja selittäkää.

Kommentit

anni- (Ei varmistettu)

Onpa erikoista! Olin autuaasti kuvitellut tuollaisen ajattelun jääneen viime vuosikymmenelle. Mun näkökulmasta naistenkin raskas treenaaminen ja kaikenlaiset proteiinilisät on hurjaa vauhtia normalisoituneet, jopa siinä määrin että voisi puhua jonkinlaisesta ehkä jo vähän epäterveestäkin trendistä (esim. http://yle.fi/uutiset/kasvava_fitness-innostus_ruuhkauttaa_kuntosaleja__...). Hassulta ja vanhanaikaiselta kuulostaa myös se, että Karjalaisen artikkelissa pidetään esteettisinä vain voimistelun ja taitoluistelun kaltaisia lajeja.

sanumaria

Artikkelissa taidettiin kärjistää sitä tietyissä piireissä vallalla olevaa käsitystä että kroppa menee pilalle (paitsi jos harrastat tyttöjen lajeja).

Suvi K.
Sisunainen

Tuo ei ollut artikkelin kirjoittajan mielipide, vaan jonkun alaa tutkineen lausunto (siitä mitä hän olettaa joidenkin ajattelevan).

Mutta joo noin mäkin olisin enemmin kuvitellut vaan eipä näköjään samat tuulet puhalla joka paikassa!

sanumaria

Mua jaksaa kyllä aina naurattaa toi "siis syötsä proteiinia"-kauhistelu. Mitä siihenkin sitten sanot kun kysyjä on jo lähtökohtaisesti aivan kujalla :D

Suvi K.
Sisunainen

Jep ja sitten jos on vielä vaikka kreatiinia tai näitä kirjainlyhenne-asioita niin se vasta järkytys onkin! Mutta toisaalta itsekin pyysin myyjän "suomentamaan" palkkarijauhepussista ainesosat yksitellen, ja joo, ne kaikki oli ihan vaan proteiinia tai hiilihydraattia tai makuaineita. Siis ihan samaa kamaa mitä vedän perus lounaalla, jos annokseen kuuluu esim. maissipastaa ja raejuustoa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.