"Terveellisempi elämä alkaa nyt!"

Sisunainen

Joka kerta, kun näen lehtiotsikon tai mainoksen "Juoksukoulu sohvalta kympille", "Tällä jumpalla timmit käsivarret kesäksi", "Iho kirkkaaksi ruokavaliolla", "-5kg neljässä viikossa!" ja niin edelleen, tunnen vaistomaisesti pienen syyllisyyden pistoksen. Ai tuommoistakin pitäisi, en minä nyt ehdi ja jaksa.

Sitten muistan, että eihän minun tarvitse

Syyllisyys on loistava markkinointikeino, koska se iskee vyön alle ihmisen omaan minäkuvaan ja itsetuntoon. Eikä sitä edes tarvitse mainokseen kirjoittaa, sillä kulttuurimme lisää sen automaattisesti sisäänrakennettuna oletuksena, ainakin jos puhutaan naisvartalosta. Minun vieläkin vaikea sisäistää sitä, ettei minun tarvitse tai edes kannata enää crossfit-treenein lisäksi aloittaa HIIT-jumppakuuria saati ryhtyä tiettyjen naistenlehtien mainostamille vaarallisen matalaenergisille dieeteille. Koska olen ihan tarpeeksi hyvä, suorastaan mainio, juuri näin.

Kuitenkin olen itsekin ollut useammankin kerran omasta vapaasta tahdostani aloittamassa uutta liikuntaharrastusta, ja tiedän, ettei se ole aina ihan yksinkertaista. Ennen kuin treenit viitenä päivänä viikossa on itsestäänselvyys, vaaditaan rohkeutta ja innostusta kokeilla uutta - ennen kaikkeaan motivaatiota, joka tulee omasta itsestä käsin. 

Jos mietit liikunnan aloittamista nollasta tai kaipaat lajinvaihtoa, lue tämä:

1. Mieti, mikä sinua kiinnostaa. Älä valitse lajia sen perusteella, mikä polttaa eniten kaloreita, vaan sen mukaan tykkäätkö juokkuepeleistä, omassa rauhassa puurtamisesta, ulkoilmasta, hien pintaan saamisesta ilman aivojen käyttöä vai uusien taitojen opettelusta. Älä myöskään torppaa mitään harrastushaavetta siksi ettet osaa. Tietenkään et osaa, ennen kuin olet harjoitellut.

2. Hyödynnä ilmaiset tutustumiset ja käy alkeiskurssi. Uudesta lajista on vaikea saada kunnollista käsitystä ennen, kuin sitä on kokeillut. Alkeiskurssilla taas pääsee jyvälle jutusta ja oppii tärkeimmät tekniikat, jolloin kynnys lähteä treeneihin madaltuu ja tekeminen on turvallista. 

3. Älä pelaa yhden kortin varaan. Jos ensimmäinen lajikokeilu ei ollutkaan kivaa, kokeile jotain muuta, äläkä tuomitse liikuntaa kategorisesti. Useita lajeja saman katon alla tarjoavat liikuntakeskukset ovat siitä käteviä, että niissä voi kokeilla erilaisia jumppia ja poimia sen jälkeen parhaat päältä.

4. Hanki tärkeimmät varusteet. Et tarvitse ensimmäisiin futistreeneihin 200 euron nappulakenkiä, mutta jalkaan istuvat lenkkarit ja ulkoliikuntaan sopivat vaatteet tekevät kokemuksesta huomattavasti miellyttävämmän.

5. Syö niin että jaksat. Minun kantani on, että liikuntaa aloittaessa nimenomaan ei kannata lähteä samalla pudottamaan sitä ainaista viittä kiloa. Nälkäisenä ja matalilla energioilla treenaaminen on aika veemäistä hommaa, ja innostus tyssää varmasti alkuunsa. Jos treenit ovat työpäivän jälkeen, syö tukeva lounas ja vielä iltapäivällä hyvä välipala, joka ei kuitenkaan paina mahassa.

 

Kommentit

Lemmi (Ei varmistettu) http://turkooseja.blogspot.fi/

Niin totta! Toki varmasti kympille (johon nyt treenaan ihanan epäsääntöisesti) lähteminen juoksuohjelman kanssa on jees, mutta itse kammoan sellaista "kolmenä päivänä viikossa ainakin sun on pakko juosta tämän ja tämän verran). Ne eivät mun kropalle sovi, juoksen silloin kun on semmoinen fiilis ja niillä sykkeillä ja vauhdeilla kuin huvittaa. Itse innostuin Hokutoryu jujutsusta alkeiskurssin kautta, en sitä ennen voinnut edes kuvitella itseäni itsepuolustuslajien joukkoon. (jos ei lapsena hyvin epäonnistunutta judo kokeilua oteta lukuun..) Kokeilemalla vaan ne oikeat jutut voi löytää. Ja mikä parasta, yleensä harrastuksista löytää myös loistavaa porukkaa!

Mukavaa viikon jatkoa sinulle Suvi! :)

Suvi K.
Sisunainen

Tarkennan pointtia sikäli, että ei juoksuohjelmissa sinänsä oo mitään vikaa, vaan siinä pitäisi-asenteessa joka usein liitetään erilaisiin "jumppakuureihin". Oman kehon kuuntelu ja omaksi iloksi liikkuminen taas on aina erittäin jees.

Juoksuiloa ja aurinkoa sinulle! :)

Kommentoi